ΕΛΛΑΔΑ

Μαυρογύπες έχτισαν φωλιές στην Ανατολική Ροδόπη για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια   

Μαυρογύπες έχτισαν φωλιές στην Ανατολική Ροδόπη για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια   
Οι γύπες απελευθερώθηκαν στο φυσικό περιβάλλον το 2022, όταν ήταν τεσσάρων ετών Pikist

Για πρώτη φορά εδώ και 31 χρόνια, δύο ζεύγη μαυρογύπων εγκαταστάθηκαν σε φωλιές στην Ανατολική Ροδόπη, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (BSPB).

Οι γύπες απελευθερώθηκαν στο φυσικό περιβάλλον το 2022, όταν ήταν τεσσάρων ετών. Η είδηση έρχεται 14 μήνες μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων για την αποκατάσταση του πληθυσμού των μαυρογύπων στο βουλγαρικό τμήμα της Ανατολικής Ροδόπης.

Οι δράσεις για την επιστροφή του μαυρόγυπα (Aegypius monachus) στην Ανατολική Ροδόπη υλοποιούνται από τη Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rewilding Rhodopes και χρηματοδοτείται από την Rewilding Europe.

Η ονομασία

Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Ο Αιγυπιός (Aegypius) και ο Νεόφρων (Neophron), υπήρξαν τα τραγικά πρόσωπα της ιστορίας μιας παράνομης ερωτικής σχέσης με τη μητέρα τού δευτέρου, Τιμάνδρα και, της τελικής μεταμόρφωσης όλων σε πτηνά από τον Δία.

Η λατινική λέξη monachus στην επιστημονική ονομασία του είδους είναι εκλατινισμένη απόδοση της ελληνικής «μοναχός, καλόγερος» και, σχετίζεται με τη χαρακτηριστική μορφολογία του πάνω μέρους του σώματος του πτηνού, που μοιάζει με πανωφόρι Καθολικού μοναχού.