ΕΛΛΑΔΑ

Δοκιμασία διαρκείας στη Θεσσαλία – Τα άμεσα προβλήματα και ο φόβος της επόμενης μέρας

Δοκιμασία διαρκείας στη Θεσσαλία –  Τα άμεσα προβλήματα και ο φόβος της επόμενης μέρας
ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΙΝ ΤΙΜΕ

Περιουσίες χάθηκαν, σπίτια καταστράφηκαν, καλλιέργειες καταποντίστηκαν, εκατοντάδες ζώα νεκρά. Η Θεσσαλία μετρά τις πληγές της καθώς το μέγεθος της καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel αποκαλύπτεται με τον πλέον εφιαλτικό τρόπο, την ώρα που αποτραβιούνται τα νερά.

Η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται πλέον τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, ωστόσο συνεχίζονται οι προσπάθειες των αρχών για κατασκευή αναχωμάτων ενώ οι κάτοικοι παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από τις εστίες τους σε περίπτωση νέων πλημμυρών.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν τους απεγκλωβισμούς, ενώ από την περασμένη Τρίτη έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις σε ασφαλή σημεία.

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, που παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό. Μεγάλα προβλήματα και ζημιές υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολλά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα και χωρίς πρόσβαση σε κεντρικούς δρόμους.

Η πόλη του Βόλου έχει εικόνα απέραντης χωματερής ενώ η πόλη παραμένει ακόμη χωρίς πόσιμο νερό.

Στον νομό Λαρίσης, οι απεγκλωβισμοί, συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης.

Συναγερμός για την προστασία της δημοσίας υγείας

Πρώτη προτεραιότητα πλέον αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας λόγω των σημαντικών κινδύνων που ελλοχεύουν από τα λιμνάζοντα ύδατα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στην ΕΡΤ προειδοποίησε πως «υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή», η χρήση ακατάλληλου νερού και η άλλη η επαφή με νεκρά ζώα.

«Η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, το οποίο είναι τα στάσιμα νερά, οι λάσπες, όλο αυτό το κομμάτι δηλαδή του νερού που προέρχεται από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».

Η κα Αγαπηδάκη τόνισε πως «έχουμε εγκαταστήσει το συντονιστικό της Δημόσιας Υγείας στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας. Είναι επικεφαλής ο κύριος Χατζηχριστοδούλου και εκεί θα κάνουμε όλους τους ελέγχους και για το νερό και την τοπολογική επιτήρηση και την επιδημιολογική επιτήρηση και τα νοσήματα. Άρα σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε εξέλιξη όπου γίνονται δειγματοληψίες νερού, υπάρχουν τα αποτελέσματα και μετά δίνεται το νερό σε κυκλοφορία από τις τοπικές αρχές».

Επιπλέον αναφέρθηκε και στις περιοχές που έχει επανέλθει η υδροδότηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στον Βόλο έχει ανακοινώσει και η τοπική αυτοδιοίκηση εκεί ότι το νερό δεν είναι για να το πιούν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους. Το νερό αυτό είναι κατάλληλο για να κάνουν εργασίες. Μπορούν να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, να τα χρησιμοποιήσουν για τέτοιες εργασίες και τα λοιπά. Για να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς τρία λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά».

«Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή το νερό που πίνουμε να είναι ασφαλές. Να πω ότι κάνουμε και εμείς διανομή. Έχουμε μοιράσει τόνους νερού εμφιαλωμένο και συνεχίζουμε κάθε μέρα ακριβώς για να εφοδιάσουμε τους πολίτες και να έχουν διαθεσιμότητα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους» συμπλήρωσε.

Επικίνδυνη η επαφή με τα νεκρά ζώα

Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση έκθεσης κινδύνου των κατοίκων σημείωσε πως «θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η επαφή με νεκρά ζώα ελλοχεύει κινδύνους. Δεν θα πρέπει ούτε τα κατοικίδια να αφήνουν οι άνθρωποι να τσαλαβουτούν στις λάσπες από την πλημμύρα ή να έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα».

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και βέβαια το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Έχει ξεκινήσει συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων. Ενισχύουμε περαιτέρω τις δυνάμεις της Περιφέρειας για να μπορέσει αυτό να γίνει πάρα πολύ γρήγορα, ανάλογα με την πρόσβαση που υπάρχει στο οδικό δίκτυο, να ξέρετε προγραμματίζεται και η συλλογή των νεκρών ζώων».

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους πληγέντες

Να σημειωθεί πως λίγο πριν τις 10 το πρώι της Δευτέρας (11/9) άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov για τους πληγέντες, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις ζημιές που υπέστησαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι.