Πανελλήνιες 2023: Συνέχεια εξετάσεων σήμερα για τα ΓΕΛ - Την Τετάρτη για τα ΕΠΑΛ
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος συνεχίζονται σήμερα Τρίτη (6/6) οι Πανελλαδικές εξετάσεις, με μαθήματα προσανατολισμού (Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και την Τετάρτη (7/7) για τα ΕΠΑΛ με μαθήματα ειδικότητας.
Οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Εξεταστικά τους Κέντρα, με το ατομικό τους Δελτίο Εξεταζόμενου Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ 2023.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες αυστηρά μέχρι τις 08:00 π.μ., με την ώρα έναρξης εξέτασης να ορίζεται η 08:30 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους υποψηφίους των ΓΕΛ, η εβδομάδα περιλαμβάνει δύο ημέρες εξετάσεων:
Την Τρίτη, 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).
Στη συνέχεια, την Πέμπτη 8 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Την Τετάρτη συνεχίζονται οι εξετάσεις των ΕΠΑΛ
Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, η εβδομάδα περιλαμβάνει τρεις ημέρες εξετάσεων μαθημάτων ειδικότητας. Ειδικότερα:
Την Τετάρτη 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.
Ακολούθως, την Παρασκευή 9 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.
Τέλος, το Σάββατο 10 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα εξής μαθήματα: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Στοιχεία Μηχανών.
Αναλυτικά το πρόγραμμα για τα ΓΕΛ
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΓΕΛ ξεκίνησαν στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου.
Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ΓΕΛ ξεκίνησαν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και ακολουθούν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:
- 6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
- 8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
- 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων στα ΕΠΑΛ
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ διεξάγονται ήδη από την 1η Ιουνίου και θα συνεχιστούν έως τις 16 Ιουνίου.
Αναλυτικά:
- Σάββατο, 3/6 Μαθηματικά (Άλγεβρα)
- Τετάρτη, 7/6 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
- Παρασκευή, 9/6 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
- Σάββατο, 10/6 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών
- Τρίτη, 13/6 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
- Πέμπτη, 15/6 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα
- Παρασκευή, 16/6 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.
Ειδικά μαθήματα
Με το πέρας των εξετάσεων Προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ) θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από 17 έως και 29 Ιουνίου.
Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).
Μετά, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).
Τι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τα αντικείμενα που θα έχουν μαζί τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθώς μπορεί ακομη και να μηδενιστεί το γραπτό τους.
Απαγορεύεται να έχουν μαζί τους:
- βιβλία,
- τετράδια,
- σημειώσεις,
- διορθωτικό υγρό ή ταινία,
- κινητά τηλέφωνα,
- υπολογιστικές μηχανές,
- ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.
Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.
«Χρυσοί κανόνες» και συμβουλές για τους υποψήφιους
O εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας από τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς μίλησε στο CNN Greece για τις πανελλήνιες εξετάσεις και έδωσε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να ανταπεξέλθουν στη δοκιμασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υποψήφιοι.
«Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσετε τις σπουδές σας. Σίγουρα, όμως, δεν είναι η μόνη. Συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτές τις εξετάσεις με ηρεμία και, σε καμία περίπτωση, να μη δημιουργείτε στο μυαλό σας το μύθο ότι από αυτές μονάχα εξαρτάται το μέλλον και η επαγγελματική σας σταδιοδρομία» λέει ο κ. Χατζητέγας, και συνεχίζει:
«Το μυστικό είναι να συμμετάσχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σκεπτόμενοι θετικά, κάτι που είναι βέβαιο ότι βοηθά να αντιμετωπίζετε κάθε δυσκολία στη ζωή σας, με αισιοδοξία, πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα».
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα οι υποψήφιοι θα πρέπει:
• Να διαβάζουν τα θέματα αργά και προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουν πλήρως τι ζητείται. Οι υποψήφιοι πρέπει να ξεκινούν από αυτά που γνωρίζουν καλύτερα και είναι ευκολότερα κατά τη γνώμη τους.
• Μόλις απαντήσουν σε κάποιο ερώτημα, καλό είναι να διαβάσουν άλλη μια φορά την εκφώνηση.
• Οι ερωτήσεις που φαίνονται γνωστές και εύκολες απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.
• Ακόμη και αν κάποιο από τα θέματα δεν θυμίζει κάτι στους υποψήφιους, δεν πρέπει να απογοητευτούν. Και αυτό γιατί στη συνέχεια μπορεί να «καθαρίσει» το μυαλό τους και να το κατανοήσουν.
• Οι μαθητές δεν πρέπει να αποκαρδιώνονται από τυχόν δύσκολα θέματα ούτε να τα παρατούν. Τα θέματα είναι δύσκολα για όλους τους μαθητές.
• Δεν πρέπει να επιμένουν για πολλή ώρα σε κάποιο θέμα που τους δυσκολεύει ιδιαίτερα. Καλό είναι να προχωρήσουν και να αντιμετωπίσουν τα υπόλοιπα ζητούμενα και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο ερώτημα που δεν έλυσαν και να αφοσιωθούν σε αυτό.
• Πρέπει να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα, ακόμη και όταν δεν είναι σίγουροι. Κανένα ερώτημα δεν πρέπει να μένει χωρίς απάντηση.
• Το γραπτό πρέπει να αποπνέει σιγουριά και να δίνονται σαφείς απαντήσεις, ώστε οι διορθωτές να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία για τις γνώσεις των υποψήφιων.
• Το γραπτό πρέπει να είναι ευανάγνωστο και καλά δομημένο.
• Πρέπει να γίνεται σωστή κατανομή του χρόνου ανάμεσα στα θέματα, ώστε να υπάρχει και χρόνος να ξαναδιαβαστεί το γραπτό και να διορθωθούν τυχόν ορθογραφικά ή εκφραστικά λάθη.
• Να μην βιάζονται.
• Ακόμη και αν οι υποψήφιοι έχουν τελειώσει νωρίτερα, καλό είναι να εξαντλήσουν το χρόνο της εξέτασης.
• Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση, ολοκληρώθηκε. Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς έγραψε ούτε να γνωρίζει τι έχουν γράψει οι άλλοι. Στόχος είναι πλέον το επόμενο μάθημα.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ:
Πανελλήνιες 2023: «Χρυσοί κανόνες» και συμβουλές για τους υποψήφιους
Πότε μηδενίζεται το γραπτό
Ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν 0, αν υπάρξουν οι ακόλουθες ενέργειες:
- αντικείμενο ή μέσο που προαναφέρεται
- ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου
- ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών, επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων
- ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του
Η Λυκειακή επιτροπή, πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής, καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματέα αυτής.
Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.
Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού δοκιμίου υποψηφίου, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο.
Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία συλλαμβάνεται να κατέχει ο υποφήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).
Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής
Τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου αναμένεται να έχει ανακοινώσεις τις βάσεις εισαγωγής το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Αλέξανδρο Κόπτση.
Ειδικότερα, ο κ. Κόπτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, δήλωσε πως στόχος είναι οι βάσεις να βγουν τουλάχιστον στην ίδια ημερομηνία με πέρυσι αν όχι νωρίτερα.
«Πολύ νωρίς πάντως, αν όχι τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα ξέρουν οι φοιτητές μας πού θα πάνε και αυτό για να έχουν έναν, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους να προγραμματίσουν τη ζωή τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων, διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Ισχύει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως ισχύει το ποσοστό το οποίο δίνουν οι σχολές για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, η βάση εισαγωγής έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς φέτος όπως και πέρσι οι υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία περίπου 7, ενώ εισάγονταν με 0,1- 0,2.
«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στις σχολές να τελειώνει μικρό ποσοστό, να μην έχουμε δηλαδή φοιτητές οι οποίοι βγαίνουν από το πανεπιστήμιο. Η ποιότητα των σπουδών δεν αναβαθμιζόταν, είναι αυτονόητο, όταν μπαίνει ο καθένας ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να τελειώσει τη σχολή» υποστήριξε ο κ. Κόπτσης, υπογραμμίζοντας ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζει καθόλου αυτούς που έχουν υψηλές βαθμολογίες.
Πρόσθεσε ακόμη, πως δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 50% των επιτυχόντων, μπαίνουν στην πρώτη επιλογή τους, γιατί επιλέγουν τη σχολή την οποία θέλουν πραγματικά και εισάγονται σε αυτήν.
Αλλαγές στη βαθμολόγηση
Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές Πανελλαδικές, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση. Στο μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχουν 452 τμήματα, δύο περισσότερα από πέρυσι (και τα δύο στο Πανεπιστήμιο Πατρών).
Ειδικότερα, για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.
Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.
Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.
Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.
Τα θέματα και οι απαντήσεις στο CNN Greece
Το CNN Greece, συμμεριζόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών, γονέων και καθηγητών για την αμεσότερη και πιο έγκυρη ενημέρωση για τα Θέματα και τις Απαντήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, τον μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Όμιλο της χώρας, με 34 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της Εκπαίδευσης, 72 Φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 13.000 μαθητές για τη σχολική χρονιά 2022-2023, καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα σας προσφέρει την πληρέστερη ενημέρωση.
Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας και μάθετε πρώτοι τα Θέματα και τις Απαντήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων.