ΕΛΛΑΔΑ

Τρύφων για τη νέα μονάδα στην Κερατέα: Μένουμε Ελλάδα - Ζητάμε πολιτική επενδυτικής ανασυγκρότησης

Τρύφων για τη νέα μονάδα στην Κερατέα: Μένουμε Ελλάδα - Ζητάμε πολιτική επενδυτικής ανασυγκρότησης
Η μονάδα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ELPEN

«Μένουμε Ελλάδα, δείχνοντάς το με έργα, καθώς ο Έλληνας μπορεί. Στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας και τον Έλληνα εργαζόμενο». Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες Τρίτη (17/01) ο αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕΝ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, παρουσιάζοντας στους εκπροσώπους του τύπου τη νέα μονάδα της εταιρείας στην Κερατέα.

Η μονάδα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου και θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια. Μία παραγωγική μονάδα που δημιουργήθηκε εν μέσω τρόικας, κρίσεων, και μιας σειράς αποεπενδύσεων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων, προσθέτοντας «Τα καταφέραμε τελικά».

Ολοκληρώσαμε μία επένδυση με πολύ δύσκολα δεδομένα, ειδικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο, επεσήμανε, αναφερόμενος επίσης στην τεράστια προστιθέμενη αξία του κλάδου.

Πάνω από 70 εκατ. συσκευασίες

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, το 2024 θα αποδεσμεύουμε πάνω από 70 εκατ. συσκευασίες και μαζί με τη μονάδα του Πικερμίου, θα μπορούμε να καλύπτουμε ένα μεγάλο όγκο των αναγκών του Έλληνα ασθενή. Το 60-70% των αναγκών των Ελλήνων σε αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, άλλα βασικά φάρμακα κτλ., καλύπτεται από την εγχώρια βιομηχανία και η ΕΛΠΕΝ μπορεί να καλύπτει πάνω από το 30% των αναγκών. Παράγουμε προϊόντα με έντονη εξωστρέφεια, ενώ η απόφαση «μένουμε Ελλάδα» έχει συγκεκριμένο αποτύπωμα στο ΑΕΠ, ισοζύγιο, στην απασχόληση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΛΠΕΝ.

Το φαρμακευτικό οικοσύστημα της Ελλάδος

Με αρχική επένδυση 55 εκατ. ευρώ- η οποία θα αγγίξει τα 155 εκατ. το 2025- το νέο εργοστάσιο της ELPEN, με 10.000 τμ και δύο παραγωγικές μονάδες στην Κερατέα, αποτελεί μέρος του φαρμακευτικού οικοσυστήματος που αναπτύσσεται στη χώρα μας, με στόχο να αναδειχθεί η Ελλάδα σε κόμβο παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Στόχος επίσης της διοίκησης της ΕΛΠΕΝ, η νέα αυτή πολλά υποσχόμενη μονάδα- μοναδική στην Ελλάδα – να γίνει μία από τις 5 βιομηχανίες στην Ευρώπη, ανάπτυξης γενοσήμων και πρωτοτύπων συνδυασμών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η νέα μονάδα της ELPEN στοχεύει να καλύψει άμεσα πάνω από 6 εκατ. ασθενείς, μέχρι το 2025 θα μπορεί να καλύπτει πάνω από 8 εκατ. ασθενείς, ενώ σήμερα καλύπτει 3,5 εκατ. ασθενείς.

Έγκριση από τον FDA

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα παράγει η νέα μονάδα, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (E.E., Μ. Ανατολή, ΗΠΑ). H διαδικασία αδειοδότησης του εργοστασίου από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα ξεκινήσει στο τέλος του 2024, με αρχές 2025. Οι πρώτες παρτίδες για την αγορά των ΗΠΑ αναμένονται το 2027-2028, ενώ στην αγορά των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα κατευθύνεται το 30% της παραγωγής. Σε πλήρη λειτουργία με τις δύο μονάδες παραγωγής του και με τρεις βάρδιες ανά ημέρα, το εργοστάσιο στην Κερατέα, μπορεί να παραγάγει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, αναφορικά με την παραγωγή εισπνεόμενων:

Έχει τη δυνατότητα για παραγωγή περισσότερων από 35.000.000 συσκευασιών ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία

Αναφορικά με την παραγωγή στερεών μορφών:

Με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες), η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.

Εισπνεόμενα, το βαρύ χαρτοφυλάκιο

Η νέα μονάδα της Κερατέας, στην πλήρη λειτουργία της, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών σε εισπνεόμενα για το άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, και παράλληλα να κάνει και εξαγωγές.

«Σε πλήρη λειτουργία, στο τέλος του 2024 έως τις αρχές του 2025, μαζί με το εργοστάσιό μας στο Πικέρμι, θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων ασθενών με παραγόμενα φάρμακα για το αναπνευστικό, το καρδιομεταβολικό, για το κεντρικό νευρικό σύστημα και για αντιβίωση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θεόδωρος Τρύφων, κατά την παρουσίαση του εργοστασίου.

Η ΕΛΠΕΝ βρίσκεται ήδη από το 2002 στα εισπνεόμενα. Το Elpenhaler έχει πάρει πατέντο και αφορά άσθμα και ΧΑΠ. Η εν λόγω συσκευή, ξεκίνησε από τις κόνες και προχωρά στα αερολύματα και στα σπρέι.

Θέσεις εργασίας

Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, η μονάδα θα απασχολεί 300 νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες, ενώ το 30% των συνολικών θέσεων, αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Ως προς τη συμβολή στην εθνική οικονομία, το τριετές αποτύπωμα από τη λειτουργία του εργοστασίου εκτιμάται σε 75 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου και 260 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ, καθώς οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Ο επικεφαλής της ΕΛΠΕΝ, αναφέρθηκε και στην τεχνολογική και περιβαλλοντική υπεροχή της εταιρείας, με την ΕΛΠΕΝ, να βρίσκεται μέσα στις 5 εταιρείες στην Ελλάδα με παραγωγή σκευασμάτων με καθιερωμένα προωθητικά αέρια που έχουν έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δηλαδή είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει απαίτηση για μείωση των καθιερωμένων και ανάπτυξη άλλων πιο φιλικών και μέσα από την επένδυση λαμβάνουμε υπόψη τις νέες συνθήκες.

Να σημειώσουμε ότι ο τζίρος της ΕΛΠΕΝ ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ ως όμιλος και εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες.

Σε άλλο σημείο, ο Θόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε στη δυναμική της Τρίπολης, η οποία σταδιακά μεταμορφώνεται σε έναν ενδιαφέροντα κόμβο όπου εκεί θα μεταφερθεί η Win Medica. Μάλιστα σε τρία χρόνια, θα μπορούμε να καλύπτουμε το 30% των ογκολογικών ασθενών με την DEMO, πρόσθεσε ο κ. Τρύφων.

Παρόντες στην παρουσίαση και την ξενάγηση των δημοσιογράφων, ήταν επίσης η κυρία Ελίνα Πενταφράγκα, υπεύθυνη του R&D και ο κ. Ράλλης Τρίζης, Δ/ντής του εργοστασίου της Κερατέας.

Τέλος, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, έκλεισε την παρουσίαση, αναφερόμενος στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία κλαδική πολιτική επενδυτικής ανασυγκρότησης στη χώρα, αρκεί να υπάρχουν κίνητρα, ώστε να έρθουν οι ξένοι στην Ελλάδα να επενδύσουν.