ΕΛΛΑΔΑ

Αναβίωση της μάχης των οχυρών του Ρούπελ

Αναβίωση της μάχης των οχυρών του Ρούπελ
Αναμνηστική φωτογραφία από την ναπαράσταση της μάχης στο οχυρό Ιστίμπεη μετά απο 75 χρόνια. Η αναπαράσταση έγινε από ομάδες αναβιωτών με στολές και οπλισμό του Β΄παγκόσμιου πολέμου. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το δήμο Σιντικής στο Ιστίμπεη και στο Ρούπελ το διήμερο 14-15 Μαΐου και υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης MOTION TEAM/Βασίλης Βερβερίδης

Η ιστορική μνήμη και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής αναβίωσαν σήμερα το μεσημέρι στον χώρο των οχυρών Ρούπελ, στη διάρκεια μιας ξεχωριστής επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο δήμος Σιντικής και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην κατάφυτη πλαγιά του Ρούπελ και κάτω από τη σκιά του μαρμάρινου μνημείου των ηρωικών πεσόντων στρατιωτών, εκατοντάδες κόσμου, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την αναβίωση της Μάχης των Οχυρών του Ρούπελ και την παράδοσή τους στου Γερμανούς κατακτητές, αφού προηγουμένως είχαν γραφτεί εκεί λαμπρές σελίδες της ελληνική ιστορίας.

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού, ο δήμος Σιντικής, στα βόρεια της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, διοργάνωσε το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στα οχυρά του Ρούπελ και του Ιστίμπεη. Ακριβώς 75 χρόνια από τη θρυλική μάχη των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», οι μνήμες ζωντάνεψαν στα δαιδαλώδη οχυρά του Μπέλες και του Αγκίστρου, εκεί όπου οι λιγοστοί υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές.

Παρουσία της υφυπουργού Μακεδονίας–Θράκης Μαρίας Κόλλια–Τσαρουχά, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγου Βασίλη Τελλίδη, ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και εκατοντάδων επισκεπτών που κατέκλυσαν το ύψωμα των οχυρών, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή της Μάχης των Οχυρών, υπογραμμίζοντας ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή αναβιώνουν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και στηρίζουν τον πατριωτισμό των Ελλήνων, για να συμπληρώσει ότι πριν από 75 χρόνια η Ελλάδα είπε δύο ηχηρά «όχι» σε όσους θέλησαν να της στερήσουν την ελευθερία της.

Η υφυπουργός Μακεδονίας– Θράκης κηρύσσοντας την έναρξη της δεύτερης μέρας των επετειακών εκδηλώσεων υπογράμμισε ότι εκδηλώσεις όπως αυτές συμπεριλαμβάνονται στη γενική πανεθνική προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας και της πλούσιας ιστορίας της, σημειώνοντας ακόμα ότι η αναβίωση μεγάλων και σημαντικών ιστορικών γεγονότων φανερώνουν τον ηρωισμό των Ελλήνων και της ελληνικής ψυχής που δεν δειλιάζει και αντιστέκεται μπροστά σε κάθε κίνδυνο.

Συνολικά 30 αναβιωτές φορώντας αυθεντικές στολές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με πλήρη εξάρτυση παρουσίασαν δραματοποιημένη την εικόνα των τελευταίων ωρών της Μάχης των Οχυρών και της συγκινητικής παράδοσής τους από τους Έλληνες στους Γερμανούς κατακτητές μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα και τη συνθηκολόγηση που είχε επιτευχθεί.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν έστω και νοερά μέσα από τις περιγραφές, τα ηχητικά ντοκουμέντα και τις δραματοποιημένες εικόνες στη μάχη των οχυρών. Να παρακολουθήσουν από κοντά τον ηρωικό συνταγματάρχη και διοικητή των οχυρών Γεώργιο Δουράτσο να δηλώνει στους Γερμανούς όταν ζήτησαν την παράδοσή τους ότι «τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» και λίγο αργότερα να ζήσουν τη συγκινητική στιγμή της οριστικής παράδοσης των οχυρών όταν πια δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση στα καλέσματα του ηρωικού συνταγματάρχη να συνεχίσουν να τα υπερασπίζονται μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους, γνωρίζοντας τη βέβαιη υπεροχή των αντιπάλων τους.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου των εκδηλώσεων στα οχυρά του Ιστίμπεη και του Ρούπελ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας, μοντελισμού, αυθεντικών πολεμικών αντικειμένων, στολών και εξαρτημάτων και να επισκεφτούν υπόγειες στοές. Επίσης, περίπτερα που είχαν στηθεί από τον Δήμο Σιντικής ενημέρωναν του επισκέπτες από την ιστορία της περιοχής, τις φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατά της.