Λαγουβάρδος: Καύσωνας διαρκείας - Μελτέμια και ξηρασία ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών
«Η παρατεταμένη διάρκεια της υψηλής θερμοκρασίας εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τις ευπαθείς ομάδες όσο και στην εύκολη και γρήγορη εκδήλωση των πυρκαγιών», λέει ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, στο CNN Greece.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «Δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες θα επικρατήσουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών πολλές περιοχές της χώρας όπως: στην Πελοπόννησο, τη νότια Κρήτη, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και την Αττική. Έχουμε παρατεταμένο καύσωνα. Ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής και νότιας χώρας θα είναι ζεστό σήμερα».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν θα επικρατήσουν θερμοκρασίες 43 και 44 βαθμών Κελσίου αλλά θα έχουμε διάρκεια σε βαθμούς 38 και 39 °C.
«Το κύμα καύσωνα δεν έχει ακραία συμπεριφορά, δηλαδή πάρα πολύ υψηλές αλλά το φαινόμενο θα έχει εμμονή για πολλές ημέρες. Αυτό είναι κακό για το ευάλωτο μέρος του πληθυσμού, γι΄αυτό συνίσταται να αποφεύγονται οι μετακινήσεις τις θερμές ώρες, δηλαδή το μεσημέρι, και όσο μπορεί ο κόσμος να μην εκτίθεται στην άμεση ακτινοβολία της ημέρας».
Ο καύσωνας ενισχύει τις πυρκαγιές
Αυτός ο καύσωνας είναι επικίνδυνος και για τις πυρκαγιές καθώς δημιουργούνται συνθήκες μεγάλης ευφλεκτότητας. Η παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία είναι άκρως επικίνδυνο για τη φωτιά.
Συγκεκριμένα, «κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα μας από την Παρασκευή (22/07) τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα, όπως η νεκρή ύλη, δηλαδή τα μικρά κλαδιά και οι κορμοί, τα φύλλα, οι πευκοβελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.
H επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα (25/07) αναμένεται υψηλή/πολύ υψηλή σε Αττική, K. και Ν. Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Σαμοθράκη, και τοπικά σε Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, και Κ. Μακεδονία, όπως φαίνεται στο χάρτη της παρακάτω εικόνας.
Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα (25/07) η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 10% σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις που επιχειρησιακά υλοποιούνται στο ΕΑΑ / Meteo.gr (Εικόνα 1).
Τιμές υγρασίας της καύσιμης ύλης κάτω από 10% είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την εύκολη ανάφλεξη, τη διατήρηση και τη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς.
Μελτέμια στο Αιγαίο
Επιπροσθέτως, από την Τετάρτη 27/07/2022 αναμένουμε ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο έως τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο 30/07-31/07/2022, τα οποία ευνοούν τις φωτιές.
«Τα μελτέμια στο Αιγαίο επηρεάζουν την Ανατολική Αττική. Προς το παρόν επικρατούν άνεμοι έως 4 μποφόρ, ωστόσο, θα είναι μία εβδομάδα που θα έχουμε πιο ισχυρούς ανέμους και κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή όπου θα ενισχυθούν περαιτέρω. Επομένως θα έχουμε έναν επικίνδυνο συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας και δυνατών ανέμων που ευνοείται η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς», λέει ο κ. Λαγουβάρδος.