ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Καμία αλλαγή στη χρήση μάσκας - «Πράσινο φως» για εκδρομές των ΚΑΠΗ

Κορωνοϊός: Καμία αλλαγή στη χρήση μάσκας - «Πράσινο φως» για εκδρομές των ΚΑΠΗ
Το ζήτημα της χρήσης μάσκας θα επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα AP Photo/Thanassis Stavrakis

Δεν ελήφθη απόφαση για άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπως αναμενόταν. Ωστόσο, η Επιτροπή έδωσε «πράσινο φως» για τη διενέργεια εκδρομών των ΚΑΠΗ, αλλά μόνο για εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, το ζήτημα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς μια τέτοιου είδους χαλάρωση μέτρων θεωρείται μάλλον πρόωρη, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως είπε χθες, Τρίτη, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα χαλαρώσουν.

Ωστόσο, η Επιτροπή συζητά σήμερα, Τετάρτη, άλλες πτυχές των μέτρων κατά της πανδημίας που σχετίζονται με τον Τουρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα είναι η πληρότητα σε μέσα μεταφοράς, όπως για παράδειγμα στα τουριστικά λεωφορεία. Αίτημα του κλάδου είναι να αυξηθεί στο 100%, όπως ισχύει για τα αεροπλάνα.

Σχετικά με τις αεροπορικές μετακινήσεις, σκέψεις υπάρχουν στην κυβέρνηση και για την κατάργηση του PLF. Σήμερα, όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Συσκέψεις με αυτό το αντικείμενο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο είναι σε αρχικό στάδιο και σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν αναμένονται άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού από τα τέλη του Μαρτίου και έπειτα. Όπως εξήγησε, λαμβάνοντας υπόψη την αργή αποκλιμάκωση, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να καταγραφούν κάτω από 10.000 ημερήσια κρούσματα. Ο καθηγητής δήλωσε, επίσης, επιφυλακτικός όσον αφορά στο αν πλησιάζουμε το τέλος της πανδημίας.

Επιπλέον, κατά την ομιλία του χθες, Τρίτη, σε ημερίδα για την μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι αναμένεται σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα, αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού, που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία, επισημαίνοντας πως η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να φέρει σταθεροποίηση στην κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Μάλιστα, όπως προειδοποίησε, «δεν είμαστε στο τέλος του κορωνοϊού, ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».