ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Για τις 25 Φεβρουαρίου διεκόπη η πολύκροτη δίκη

Δημήτρης Λιγνάδης: Για τις 25 Φεβρουαρίου διεκόπη η πολύκροτη δίκη
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας, ζήτησε, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, διακοπή της δίκης, λόγω φόρτου εργασίας INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την πλευρά των φερομένων ως θυμάτων του Δημήτρη Λιγνάδη διεκόπη τελικά για τις 25 Φεβρουαρίου η πολύκροτη δίκη για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμού του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων του συνηγόρου υπεράσπισής του Αλέξη Κούγια.

Με την εκφώνηση της υπόθεσης, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας, ζήτησε, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, διακοπή της δίκης, λόγω φόρτου εργασίας, αφού όπως είναι γνωστό έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της οικογένειας του 19χρονου δολοφονηθέντος στη Θεσσαλονίκη Άλκη Καμπανού προς υποστήριξη της κατηγορίας, υπόθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Εκτός από την υπόθεση αυτή, όμως, ο κ. Κούγιας καταθέτοντας το αίτημα διακοπής ενημέρωσε το δικαστήριο ότι έχει κάποιες σημαντικές δίκες σε εξέλιξη που συμπληρώνουν παραγραφές και 18μηνα και πως η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη δεν έχει θέμα άμεσης εκδίκασης, καθώς έχει ακόμη ένα εξάμηνο περιθώριο. «Για το λόγο αυτό ζητούμε μια διακοπή εντός του μηνός Μαρτίου. Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου. Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, γι’ αυτό δε ζητούμε αναβολή αλλά διακοπή», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας.

Δικηγόροι θυμάτων: «Διακοπή σκοπιμότητας»

Από την πλευρά τους ωστόσο, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι προς υποστήριξη της κατηγορίας, που εκπροσωπούν τους τέσσερις καταγγέλλοντες, αντιτάχθηκαν στο αίτημα διακοπής της δικής, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι το αίτημα του κ. Κούγια αποσκοπεί στην εξάντληση του 18μηνου, δηλαδή του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης του Δημήτρη Λιγνάδη, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Για το λόγο αυτό ζήτησαν την απόρριψη του αιτήματος του κ. Κούγια αλλά και τον αυτεπάγγελτο διορισμό δεύτερου συνηγόρου του κατηγορουμένου για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.

«Έχει δηλώσει ο ίδιος, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως ζητά εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;», ανέφερε ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, προσθέτοντας «ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωση του…».

Τόνισε δε ότι οι καταγγέλλοντες και μηνυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη.

«Η πρώτη δίκη με βιασθέντα άντρα»

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου αντέτεινε ότι «η δίκη αυτή δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, αλλά τον κατηγορούμενο που είναι πρωταγωνιστής αυτού του δράματος και τα θύματα» επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη δίκη που έχουμε βιασθέντα άντρα. Αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα για να εδραιωθεί ένα τρίτο φύλο. Δεν πιθανολογούμε την αθωότητα του εντολέα μας, είμαστε σίγουροι για αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο ήταν παρόντες ο αδελφός του κατηγορούμενου, Γιάννης Λιγνάδης, καθώς και η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστόπουλου.

Είχε προηγηθεί η κλήρωση των ενόρκων που θα μετέχουν στη σύνθεση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Μετά την κλήρωση, η σύνθεση της έδρας διαμορφώθηκε ως εξής: Τρεις γυναίκες τακτικοί δικαστές, τρεις γυναίκες ένορκοι και ένας άντρας ένορκος. Κληρώθηκαν μάλιστα και δυο αναπληρωματικοί ένορκοι. Άνδρας είναι και ο εισαγγελέας της έδρας.

Μόλις εισήλθε στη δικαστική αίθουσα ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, πρόσωπο του φιλικού του περιβάλλοντος του έπιασε το χέρι με τους αστυνομικούς να παρεμβαίνουν και να τον οδηγούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου .

Την ίδια στιγμή έξω από το δικαστήριο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αισθητή την παρουσία προς αποφυγή τυχόν επεισοδίων , ενώ κατά τη μεταγωγή του Δημήτρη Λιγνάδη λίγο μετά τις 9 το πρωί είχε συγκεντρωθεί ομάδα ατόμων. «Γιατί τώρα δεν φοβάμαι», #eimasteoloimazi, έγραφε το πανό που κρατούσαν.

Σημειώνεται πως σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος μετήχθη χθες Πέμπτη από τις φυλακές Τρίπολης στις φυλακές Κορυδαλλού, επρόκειτο να καταθέσουν πάνω από 20 μάρτυρες κατηγορίας, με τον ίδιο να επιμένει ότι η όλη υπόθεση είναι «κατασκευασμένη», και οι μάρτυρες «στρατευμένοι», δείχνοντας ως «ηθικό αυτουργό» το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Επεισόδιο με Κούγια

Κατά την αποχώρησή του συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη από το κτήριο του Πρωτοδικείου, ομάδα νεαρών που είχαν έρθει για να συμπαρασταθούν στους καταγγέλοντες, επιτέθηκαν φραστικά κατά του κ. Κούγια, ενώ κάποιος άδειασε πάνω στον γνωστό ποινικολόγο ένα μπουκάλι με νερό.

Το περιστατικό έληξε με τον Αλέξη Κούγια να απομακρύνεται με ψυχραιμία από το σημείο.

Το χρονικό της αποκαθήλωσης

Η αποκαθήλωση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου άρχισε ουσιαστικά μετά τη συγκλονιστική συνέντευξη του Νίκου Σ. στο 2020mag στις 6 Φεβρουαρίου 2021, όπου περιέγραψε τη σεξουαλική κακοποίησή του με χρήση μεταλλικής ράβδου, σε ηλικία 19 ετών, «φωτογραφίζοντας» τον Δ. Λιγνάδη.Την ίδια κιόλας ημέρα, ο Δ. Λιγνάδης παραιτείται από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κάνοντας λόγο για «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών» γύρω από το πρόσωπό του, «χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».

Δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά, μία απόφοιτος του Αρσακείου σε συνέντευξή της και πάλι στο 2020mag αποφασίζει να αναφερθεί ονομαστικά στον Δ. Λιγνάδη, υποστηρίζοντας πως την προσέγγισε ερωτικά όταν ήταν 16 ετών και της ζητούσε να πάει σπίτι του, λέγοντάς της ότι είναι ξεχωριστή.

Οι καταγγελίες συνεχίζονται με τον 35χρονο πλέον Χ. Π. να αποκαλύπτει στις 16 Φεβρουαρίου 2021 μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή πως γνωστός ηθοποιός τον παρενόχλησε σεξουαλικά όταν ήταν 14 ετών.

Την επόμενη ημέρα, στις 17 Φεβρουαρίου, ο Β. Κ., ο πρώτος που κινήθηκε νομικά εναντίον του κατηγορούμενου υποβάλλοντας μήνυση στις 5 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή του στην Ελεονώρα Μελέτη κατονομάζει τον Δ. Λιγνάδη ως τον κακοποιητή του.

Ο ίδιος συγκλονίζει περιγράφοντας τόσο τον δικό του βιασμό όσο και το «modus operandi» που χρησιμοποιούσε, όπως δέχεται και το κατηγορητήριο- ο Δ. Λιγνάδης, προκειμένου να χειραγωγεί και να αποπλανεί ανήλικους, «χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τους δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση».

Ο Β. Κ. υποδεικνύει μάλιστα και τη μάρτυρα «κλειδί» για την υπόθεση, μία 41χρονη σήμερα γυναίκα, η οποία κατέθεσε πως έβλεπε να μπαινοβγαίνουν ανήλικα στο σπίτι του Λιγνάδη, ότι το 2005 την είχε επισκεφτεί με έναν ανήλικο στην Πάρο και πως όταν το 2016, του είπε, όπως υποστηρίζει, ότι «είναι παιδόφιλος» εκείνος την απείλησε ότι θα της τινάξει τα μυαλά στον αέρα αν μιλούσε στις αρχές.

Αν και τα περιγραφόμενα αδικήματα στην πρώτη μήνυση του Β.Κ είχαν υποπέσει σε παραγραφή εντούτοις οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση και να καλούν μάρτυρες για κατάθεση. Ανάμεσα τους ήταν και ένας νεαρός, ο οποίος κατέθεσε ότι σε ηλικία 17 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη στην Επίδαυρο, όπου είχαν πάει μαζί για την παράσταση που σκηνοθετούσε.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021 ακόμη ένας νεαρός άνδρας μηνύει τον Δ. Λιγνάδη για βιασμό, όταν ήταν 14 ετών. Ο μηνυτής, Αιγυπτιακής καταγωγής που ζει το εξωτερικό περιέγραψε ότι το 2010 τον προσέγγισε ο σκηνοθέτης σε πλατεία του κέντρου και εκμεταλλευόμενος το ενδιαφέρον του για το θέατρο λίγες ημέρες μετά τον έπεισε να πάνε στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο, όπου και τον βίασε.

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο Δ. Λιγνάδης συλλαμβάνεται κατόπιν σχετικού εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του για το κακούργημα του «βιασμού κατά συρροή» και οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης για να απολογηθεί. Λαμβάνει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.Τελικά ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου 2021 και μετά από μια μαραθώνια και εξαντλητική διαδικασία ο Δ. Λιγνάδης κρίνεται προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη της 19ης ανακρίτριας Π.Μπότση και της εισαγγελέως.

Στο ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε σε βάρος του τονιζόταν ότι «η φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων αυτών σε συνδυασμό με τους χρόνους τέλεσής τους, που απέχουν μεταξύ τους 5 χρόνια, αλλά και ο τρόπος που τελέσθηκαν, καταδεικνύει εμμονή, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και σταθερή εγκληματική ροπή του κατηγορουμένου στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας», για το λόγο αυτό διατάσσεται η προφυλάκιση, διότι «αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις, σε κάθε δε περίπτωση, ομοειδείς με την κακουργηματική πράξη του βιασμού κατά συρροή».

Λίγες ημέρες μετά την προφυλάκιση του σκηνοθέτη ακόμη ένας άνδρας καταθέτει μήνυση στην Εισαγγελία υποστηρίζοντας ότι το 2018, όντας ενήλικας, βιάστηκε στο διαμέρισμα του κατηγορουμένου. Είχαν γνωριστεί στην πλατεία Αγίου Παύλου και όπως ανέφερε ο μηνυτής, ο Δ.Λιγνάδης τον νάρκωσε και στη συνέχεια τον κακοποίησε σεξουαλικά.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που ακολούθησε αναμεσα στους μάρτυρες εξετάστηκε ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος επίσης κατήγγειλε ότι σε ηλικία 17 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη.

Τον νεαρό φιλοξενούσε ο κατηγορούμενος στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο και σύμφωνα με την καταγγελία ο Δ.Λιγνάδης τον «ψάρεψε» στο δρόμο και του παρείχε στέγη. Αυτές οι δύο νέες καταγγελίες ερευνήθηκαν από την ανακρίτρια και τελικά ενσωματώθηκαν στο βαρύ κατηγορητήριο που σχηματίστηκε για τον κατηγορούμενο.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2021 το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Συμβούλιο ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση εξέδωσε ομόφωνο βούλευμα, με το οποίο ο άλλοτε προβεβλημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με την κατηγορία του «βιασμού κατά συρροή».