ΚΕΕΛΠΝΟ: Ανησυχία για την πρόωρη εμφάνιση κουνουπιών
Ανησυχία για τη νωρίτερη εμφάνιση των "καλοκαιρινών" κουνουπιών εκφράζει το ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η δραστηριότητα των κουνουπιών με τον Οργανισμό να τονίζει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για πιθανή μετάδοση νοσημάτων.
Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη της δραστηριότητας των κουνουπιών γεγονός που εντείνει την ανησυχία των αρχών.
Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συστάσεις προς τις τοπικές αρχές για εντατικοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.
“Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν εγκαίρως και θα γίνουν με συστηματικό τρόπο οι κονουποκτονίες”, αναφέρει στο CNN Greece η εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ Δανάη Περβανίδου .
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε περιστατικά λοιμώξεων που μεταδίδονται με κουνούπια. Από το 2009 και μετά έχουν παρουσιαστεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και κάποια κρούσματα ελονοσίας σε αγροτικές κυρίως περιοχές οι οποίες θεωρούνται ευάλωτες.
“Στις περιφέρειες και με την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση που έχει συμβεί τα τελευταία έτη και λόγω των νοσημάτων που μπορεί να μεταδοθούν, βλέπουμε ότι πηγαίνουν όλο και καλύτερα όσον αφορά τις προκηρύξεις τους, και κάποιες περιφέρειες ανακηρύσσουν προγράμματα πολυετή, οπότε ξεπερνιούνται κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρχαν παλιότερα”, επισημαίνει η κ. Περβανίδου.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.
“Είναι πολύ σημαντικό και ο καθένας μας ατομικά να κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τις εστίες των κουνουπιών”, τονίζει η εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει κάποια συμπτώματα κάποιων νοσημάτων, θα πρέπει να πάει στο γιατρό του, προκειμένου να κρίνει εάν θα πρέπει να ελεγχθεί για κάποια συγκεκριμένα νοσήματα και κάποια συγκεκριμένα παθογόνα.
Απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:
- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.
- Χρήση εντομοαπωθητικών για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και στα ρούχα. Κατά την εφαρμογή τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους, ενώ δεν θα πρέπει να απλώνονται σε ερεθισμένο ή με πληγές δέρμα. Αν υπάρξει ερεθισμός διακόπτεται η χρήση του. Στα παιδιά η επάλειψη πρέπει να γίνεται από ενήλικα.
- Προσοχή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, ώρες κατά τις οποίες τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν.
- Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού).
- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκι). Αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
- Χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο, κυρίως των παιδιών, σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών.
- Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).