ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Δεν χρειάζονται τρίτη δόση όσοι έχουν και νοσήσει και εμβολιαστεί

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Δεν χρειάζονται τρίτη δόση όσοι έχουν και νοσήσει και εμβολιαστεί
INTIME

Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid, έδωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για το Εθικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Όπως είπε, η χορήγηση τρίτης δόσης έχει ήδη ξεκινήσει στους ανσοκατατεσταλμένους και τις επόμενες μέρες θα επεκταθεί και στις δομές ηλικιωμένων, στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς και επανέλαβε ότι η σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης είναι μετά την παρέλευση έξι μηνών από τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Όπως εξήγησε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA, θα λάβουν για την τρίτη δόση πάλι mRNA εμβόλιο και συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό για προστασία από σοβαρή νόσο, θάνατο και μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά, και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, θα εμβολιαστούν επίσης με mRNA.

Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβολιο της Johnson&Johnson η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε αναμονή για συστάσεις, λέγοντας πως πιθανότατα θα εμβολιαστούν είτε με εμβόλιο mRNA είτε πάλι με Johnson&Johnson.

«Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου», διευκρίνισε, λέγοντας πως αυτά θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα.

Σε ό, τι αφορά την ασφάλεια της τρίτης δόσης και πιθανές παρενέργειες, αναφέρθηκε στα δεδομένα που έρχονται από το Ισραήλ: Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή δεύτερη δόση. Η μόνη εκδήλωση που είναι η συχνότερη η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα σε ποσοστό 5,2%.

Για τον ιό της γρίπης

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου κάλεσε τους ευάλωτους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, τονίζοντας πως τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορωνοϊό πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης. Η συνταγογράφηση για εμβολιασμό της γρίπης θα αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου.

Δεν απαιτείται χρονική απόσταση του εμβολίου Covid από αυτό της γρίπης ή άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου, ξεκαθάρισε. Όπως είπε δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών εμβολίων.

Παράλληλα, ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη, και συνέστησε τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Δε θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης πέρυσι ήταν σε χαμηλά επίπεδα να δημιουργήσει αίσθημα εφησυχασμού».

Ασφαλής ο εμβολιασμός γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία

Σε ό,τι αφορά στα θέματα ασφάλειας των γυναικών σε σχέση με τον εμβολιασμό τους στην αναπαραγωγική περίοδο σημείωσε ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και το ίδιο ισχύει για την κύηση και τη γαλουχία. Οι μελέτες έχουν αυξηθεί και υποστηρίζουν την ασφάλεια των εμβολίων.

Ήδη, όπως είπε, πάνω από 160.000 γυναίκες στη φάση αυτή, έχουν μελετηθεί και φαίνεται το mRNA εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν περνάει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε μετά στο βρέφος, μέσα από το μητρικό γάλα. Αντίθετα φαίνεται ότι το παιδί παίρνει τα αντισώματα που έχει αποκτήσει η μητέρα από το εμβόλιο, είτε βρίσκεται στην κοιλιά της δηλαδή είναι έμβρυο, είτε ως βρέφος όταν θηλάζει.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου απευθύνθηκε στους γονείς που φοβούνται για τη γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών τους, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τον ορμονικό άξονα ή τις μονάδες. «Οι φόβοι για τη γονιμότητα δεν έχει επιστημονική υπόσταση», είπε.

«Το εμβόλιο δεν μπορεί να μεταβάλει την καταπληκτική πορεία της εξέλιξης της ζωής», τόνισε.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με τρίτη δόση

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με την 3η δόση όσων είναι άνω των 60 ετών, καθώς και των υγειονομικών, μετά την παρέλευση των έξι μηνών από την διενέργεια της 2ης δόσης. Η λίστα θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους παρέθεσε τα στοιχεία των εμβολιασμών. Όπως είπε, περισσότεροι από 6,6 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 57,7% του γενικού πληθυσμού και στο 67,2% του ενήλικου πληθυσμού,

Με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου έχουν εμβολιαστεί 6,4 εκατ. πολίτες δηλαδή το 61,1% του γενικού πληθυσμού και 70,5% του ενήλικου πληθυσμού. Σε περισσότερα από 650 σημεία σε όλη τη χώρα λειτουργούν περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα να διενεργούν ημερησίως 75.000 εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους οι περιφερειακές ενότητες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού είναι οι εξής: Αρκαδία, Ξάνθη , Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς και Ευρυτανία. Σε αυτές τις περιοχές θα αναπτυχθούν στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση των εμβολιασμών.

Καθημερινά αναπτύσσονται 301 κινητές ομάδες για κατ οίκον εμβολιασμούς, 41 κινητές μονάδες που εμβολιάζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ κινητές μονάδες εμβολιάζουν σε δομές μεταναστών, αστέγων και Ρομά. Παράλληλα ετοιμάζονται δράσεις εμβολιασμού σε ΑΕΙ, σε μεγάλους οργανισμούς και εξελίσσεται ειδικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε συνεργασία με την Εκκλησία, σημείωσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε ακόμα αναλυτικά τα στοιχεία με για τα σκευάσματα με τα οποία έχουν γίνει οι έως τώρα εμβολιασμοί στη χώρα μας.

Εμβόλιο Pfizer: Έχουν χορηγηθεί 8.995.116 δόσεις, δηλαδή το 74,6% των εμβολιασμών έχει γίνει με το εν λόγω mRNA εμβόλιο.

Εμβόλιο AstraZeneca: Έχουν χορηγηθεί 1.540.288 δόσεις, δηλαδή το 12,7% των εμβολιασμών έχει γίνει με το εν λόγω εμβόλιο.

Εμβόλιο Moderna: Έχουν χορηγηθεί 1.096.647 δόσεις, δηλαδή το 9,1% των εμβολιασμών έχει γίνει με το εν λόγω mRNA εμβόλιο.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Έχουν χορηγηθεί 431.640 δόσεις, δηλαδή το 3,6% των εμβολιασμών έχει γίνει με το εν λόγω εμβόλιο.

Οι συμφωνίες για παραλαβές εμβολίων και δωρεές

Σύμφωνα με τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ προβλέπει ότι η χώρα μας το 2021, θα λάβει 27,57 δόσεις εμβολίων, αριθμός που αντιστοιχεί για τον εμβολιασμό 16 εκατ. πολιτών.

Αναμένονται 13,9 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer, 1,8 εκατ. δόσεις του εμβολίου Moderna, 7,8 εκατ. του εμβολίου της AstraZeneca και 4,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 12,1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer, 1,89 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna, 3,8 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και 765.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει δωρεάν 1,5 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca σε δέκα χώρες, την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βόσνια - Ερζεγοβίνη, την Κένυα, την Ουκρανία, τη Λιβύη, την Ιορδανία, τη Ρουάντα, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και η δωρεάν δόσεων εμβολίου στο Ιράν και στο Ιράκ.

Επιπλέον η χώρα μας συμμετέχει με 500.000 δόσεις στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους εκτός των δωρεών βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση εμβολίων των εταιριών AstraZeneca και Pfizer σε τρίτες χώρες.