ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στον εισαγγελέα τα πορίσματα για απάτες μέσω διαδικτύου -Στο «μικροσκόπιο» 18 ιστοσελίδες

Κορωνοϊός: Στον εισαγγελέα τα πορίσματα για απάτες μέσω διαδικτύου -Στο «μικροσκόπιο» 18 ιστοσελίδες
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Εκτεταμένες είναι οι έρευνες που πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ατόμων που υποκινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Εντοπίστηκε η πλειοψηφία των ιστολογίων που παροτρύνουν τους πολίτες είτε να μη φορούν μάσκα είτε να μην εμβολιάζονται, όπως επίσης και μεγάλο μέρος της βιομηχανίας εκμετάλλευσης με το τιμολόγιο των ψευδών νομικών συμβουλών.

Το πόρισμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα Δευτέρα, στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί 18 ιστοσελίδες με κλειστές ομάδες και προφίλ, εκ των οποίων 7 από αυτές τις υποθέσεις θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα.

Οι επτά αυτές υποθέσεις αφορούν προτροπή σε ανυπακοή και κάποιες «πωλήσεις» μηνύσεων και νομικών συμβουλών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Το επόμενο βήμα είναι η ποινική αξιολόγηση από τον αρμόδιο εισαγγελέα και οι διώξεις.

Την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα πορίσματα από την ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, εξετάζεται ποιες ποινικές διώξεις θα είναι σε βαθμό κακουργήματος καθώς κάποιες ιστοσελίδες από αυτές είναι και εταιρείες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «ακολουθώντας την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία».

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021.»

Για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκανε δηλώσεις ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.

«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης».

Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας».

Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Έγγραφο ντοκουμέντο - Πώς εξαπατούν τους πολίτες

Στην εκπομπή «Πρωινοί τύποι» παρουσιάστηκε έγγραφο στο οποίο φαίνεται η προσπάθεια από κάποιους να εξαπατήσουν πολίτες ζητώντας τους χρήματα έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν καμία επίπτωση σε περίπτωση που δεν τηρήσουν τα μέτρα ή δεν θα εμβολιαστούν.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο, αντιεμβολιαστής προσπαθεί να πείσει πολίτη να δώσει χρήματα για να τύχει αυτής της «κάλυψης», προκειμένου να γίνει διαβίβαση εγγράφων προς διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, στα οποία να αναφέρεται ότι ο πολίτης δεν αναγνωρίζει την «κυριαρχία» του Δημοσίου και τις αποφάσεις τους σε ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία.