Κορωνοϊός: Προς «ντόμινο» τοπικών lockdown - Σε ανοδική τροχιά θετικότητα και πίεση στο ΕΣΥ
Η συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια εντείνει την πίεση το σύστημα υγείας, τόσο σε κλινικές όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τη μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων να είναι ανεμβολίαστοι. Η ραγδαία διασπορά της «κυρίαρχης» μετάλλαξης Δέλτα έχει οδηγήσει σε συναγερμό κυβερνητικό επιτελείο και ειδικούς.
Ενδεικτικό της παρούσας κατάστασης είναι η αναστολή όλων των κανονικών αδειών των υγειονομικών από την 1η Σεπτεμβρίου, και συγκεκριμένα για το προσωπικό που απασχολείται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), από 1η Σεπτεμβρίου έως και νεωτέρας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λόγω της αναγκαιότητας να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας υγειονομικών λόγω μη εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού.
Για το υπουργείο Υγείας, η πολιτική ηγεσία του οποίου συνεδριάζει σήμερα με αντικείμενο την ετοιμότητα του ΕΣΥ ενόψει κορύφωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος, το πρώτο 15μερο Σεπτεμβρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς επιστρέφουν οι πολίτες από τις διακοπές τους και ανοίγουν οι δραστηριότητες στην κοινωνία.
Στο «κόκκινο» 11 περιοχές
Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται συνολικά 23 περιοχές της χώρας, όπου η θετικότητα ξεπερνά το 3% και σε περιπτώσεις ακόμα και το 7%, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα.
Σε μίνι lockdown βρίσκεται ήδη η Μεσσηνία, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου στην Κρήτη. Ιδιαίτερο προβληματισμό εγείρουν τα ποσοστά θετικότητας κορωνοϊού σε Νάξο, Ικαρία, και Ηλεία με τους ειδικούς να επικεντρώνονται σε 11 περιοχές όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 4%.
Ειδικότερα:
- Νάξος: 7,70%
- Ικαρία: 6,90%
- Ηλεία: 6,51%
- Ανδρος: 5,36%
- Καβάλα: 4,89%
- Μεσσηνία: 4,80%
- Ιθάκη: 4,78%
- Μύκονος: 4,73%
- Θεσπρωτία:4,42%
- Νήσων: 4,19%
- Κάλυμνος:4,12%
- Ρέθυμνο: 3,97
- Τήνος: 3.91%
- Ρόδος:3,88
- Κοζάνη: 3,71%
- Αχαία: 3,57%
- Κάρπαθος: 3,50%
- Λευκάδα: 3,38%
- Ευρυτανία: 3,32%
- Πρέβεζα: 3,21%
- Σποράδες: 3,15
- Εύβοια: 3,08%
- Χανιά: 3,00%
H θέση της κυβέρνησης είναι να μην επιβληθεί νέο lockdown, ωστόσο δεδομένα πρέπει να θεωρούνται τα στοχευμένα μέτρα οπουδήποτε ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας.
Νέα μέτρα στο «τραπέζι»
Ταυτόχρονα με την ενίσχυση των εμβολιασμών, η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας, που ήδη έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στο ΕΣΥ, ειδικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως της Κρήτης και της Καλαμάτας.
Αν και σε πρώτο πλάνο είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τους ανεμβολίαστους, το επόμενο βήμα είναι οι σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρησή τους και η επιβολή αυστηρών προστίμων, που μένει να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν.
Παράλληλα, όμως, εξετάζονται νέοι περιορισμοί για κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες πολιτών που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ειδικότερα, μελετάται η υποχρέωση υποβολής σε τεστ για την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται τον διπλασιασμό των υποχρεωτικών τεστ για κάθε εβδομάδα για τους αθλητές που δεν έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε προπονήσεις και σε αγώνες. Για αθλητές κάτω των 12 ετών (που δεν μπορούν να εμβολιαστούν) το πιθανότερο είναι να ζητηθούν self test, ενώ για τους μεγαλύτερους θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθεί η διενέργεια εργαστηριακών τεστ (PCR ή rapid test).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει εισήγηση να ανοίξουν από την 1η Σεπτεμβρίου οι εσωτερικοί χώροι των παιδότοπων. Δεν αποκλείεται η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των παιδότοπων να επιτραπεί και στους ανεμβολίαστους, με τη διενέργεια τεστ, αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης.