«Πάσχα στην πόλη»: Το στοίχημα για να μην «ξεφύγει» η πανδημία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο για το Πάσχα με αυστηρούς ελέγχους σε διόδια, λιμάνια και ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις απαγορεύονται και όσοι πολίτες επιχειρούν να φύγουν εκτός χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και αναγκάζονται να επιστρέψουν.
Και μπορεί να ανακοινώθηκε κάποια χαλάρωση των περιορισμών για τη Μεγάλη Εβδομάδα, κυβέρνηση και ειδικοί, ωστόσο, εξακολουθούν να φοβούνται για ενδεχόμενους συνωστισμούς την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο και το βράδυ της Ανάστασης, αλλά και τα ενδεχόμενα κορωνοπάρτι την Κυριακή του Πάσχα.
Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, οι έλεγχοι στην πρωτεύουσα θα γίνονται στο κεντρικό οδικό δίκτυο, για να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 22:00.
Το κέντρο της Άμεσης Δράσης θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την υποδοχή καταγγελιών από πολίτες για γλέντια και πάρτι. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διακριτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αστυνομικές επιχειρήσεις όπου χρειαστεί (σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές Αρχές).
Την ίδια ώρα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο σε όλη τη χώρα, οι έλεγχοι, ιδιαίτερα στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, αλλά και τους παραδρόμους, είναι εξονυχιστικοί, σε μια προσπάθεια «συγκράτησης» της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η έξοδος των οχημάτων από τα διόδια τις περασμένες ημέρες ήταν μειωμένη, κάτι που δείχνει πως οι αυστηροί έλεγχοι φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα. Δεν έλειψαν, ωστόσο, και αυτοί που επιχείρησαν να φύγουν εκτός, χρησιμοποιώντας προσχηματικές και πολλές φορές… ευφάνταστες δικαιολογίες.
Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουν πολίτες να προσπαθήσουν να φύγουν για το Πάσχα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, γιατί θα ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο, αφού θα υποχρεωθούν να γυρίσουν πίσω».
Η αστυνομία έχει προειδοποιήσει πως οι έλεγχοι και το επόμενο διάστημα θα είναι σαρωτικοί.
Η εντολή που έχουν πάρει οι αστυνομικοί είναι να αναγκάζουν σε «αναστροφή» οποιονδήποτε προβάλει προσχήματα για τη μετακίνησή του εκτός Αττικής.
«Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και εντατικοί σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Όχι, βέβαια, μόνο στα διόδια των εθνικών οδών, αλλά και στους παραδρόμους τους, σε ΚΤΕΛ και λιμάνια», ανέφεραν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
Την ίδια ώρα, ελικόπτερα και drones θα μεταδίδουν την εικόνα της κυκλοφορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από περιφέρεια σε περιφέρεια
Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς της κυβέρνησης,
-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει.