ΕΛΛΑΔΑ

Πλήρης οδηγός για Πάσχα: Τι ισχύει για εκκλησίες, μετακινήσεις, μαγαζιά και πασχαλινό τραπέζι

Πλήρης οδηγός για Πάσχα: Τι ισχύει για εκκλησίες, μετακινήσεις, μαγαζιά και πασχαλινό τραπέζι
AP Photo/Mindaugas Kulbis

«Πάσχα στην πόλη» καλείται να κάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η πλειοψηφία των Ελλήνων καθώς ο φόβος της διασποράς της πανδημίας δεν επέτρεψε τις υπερτοπικές μετακινήσεις ενώ με περιορισμούς θα «στολιστεί» και το φετινό εορταστικό τραπέζι. 

Καθώς διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα ήδη βρίσκονται σε ισχύ αλλαγές σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Κι ενώ ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων με τη χρήση του κωδικού «6» στο 13033 παραμένει σε ισχύ τις καθημερινές (επιτρέπεται μόνο για τα Σαββατοκύριακα μέχρι τρία άτομα ή μια οικογένεια και χρήση αυτοκινήτου για άσκηση σε υπαίθριο χώρο), σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν:

Επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 9 άτομα σε κλειστό χώρο και έως 12 σε υπαίθριο, ενώ υπάρχει σύσταση για self test πριν τις συγκεντρώσεις.

Οι ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία πιστών, έναν ανά 25. τ.μ εντός του ναού και έναν ανά 10 τ.μ. εκτός, ενώ η χρήση διπλής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική τόσο εντός, όσο και εκτός του ναού για τους πιστούς.

Όσον αφορά τους ιερείς, τους ψάλτες και όσους από την πλευρά της εκκλησίας συμμετέχουν στην ακολουθία, θα πρέπει να έχουν κάνει self test πριν από αυτή και επίσης να κάνουν χρήση διπλής μάσκας.

Σχετικά με την Μεγάλη Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι η περιφορά του επιταφίου θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του ναού και χωρίς να ακολουθούν οι πιστοί, όπου θα ισχύει και εκεί ένα άτομο ανά 10 τ.μ..

Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
  • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
  • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
  • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
  • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 23:00.

Τι θα ισχύσει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια ή και ιδιωτική (κλινική ή νοσοκομείο) δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής. Όπως διευκρινίστηκε τη Δευτέρα, οι μετακινήσεις δεν καλύπτονται με έγγραφο από ιδιώτη γιατρό.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Αυστηροί έλεγχοι και «τσουχτερά» πρόστιμα

Με κάθε τρόπο θα εμποδιστούν εκείνοι που θα επιχειρήσουν να περάσουν τα διόδια για να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Το επιχειρησιακό σχέδιο, που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, περιλαμβάνει εντατικούς ελέγχους, drones και μπλόκα στις εθνικές οδούς.

Αυστηροί είναι οι έλεγχοι που γίνονται στα έγγραφα που επιδεικνύουν οι πολίτες προκειμένου να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά τους, ενώ προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα. Ήδη από την Παρασκευή, πολλοί είναι οι οδηγοί που αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο και καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν:

«Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Έτσι όποιος κάνει το λάθος και φύγει για Πάσχα στο χωριό, θα πρέπει να πληρώσει 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση.

Ωράριο μαγαζιών τις ημέρες του Πάσχα

Την εορταστική περίοδο, το προτεινόμενο ωράριο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου για τη λειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου, είναι ως εξής:

Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου έως και Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου: από 09:00 έως 20:30

Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου: από 13:00 – 19:00

Μ. Σάββατο 1 Μαΐου: 09:00 - 15:00

Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, Τρίτη (εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς): Κλειστά

Οι επόμενες ημερομηνίες ανοίγματος δραστηριοτήτων

Από την Δευτέρα του Πάσχα (03/05), έρχονται νέες αλλαγές στην καθημερινότητά μας καθώς συνεχίζεται το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων ως εξής:

Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα εστίασης.

Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν -πέραν των Λυκείων- και τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια με χρήση των self tests.

Στις 15 Μαΐου θα επιτραπούν, επίσης, ξανά οι μετακινήσεις εκτός νομού, αλλά και δραστηριότητες πολιτισμού, ταυτόχρονα με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.