Κορωνοϊός: «Πρεμιέρα» σήμερα για την πλατφόρμα εμβολιασμού στους 30-39 ετών
«Επίσημη πρώτη» σήμερα για την πλατφόρμα για την πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, για τις ηλικίες 30-39 ετών, με το σκεύασμα της AstraZeneca. Για τους πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση ξεκίνησε η αποστολή SMS για ραντεβού από χθες το βράδυ.
Στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα απ ότι είχε καθοριστεί με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δεδομένου, ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Σημειώνεται ότι κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού του σήμερα, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.
Η ατζέντα των εμβολιασμών
Το πλάνο στην συνέχεια είναι τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου να ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ίδια διαδικασία, δηλαδή, με τους 30-39.
Σύμφωνα με το πλάνο της προτεραιόποιησης, το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, το οποίο θα χορηγείται από 5 Μαΐου.
Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους. Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
Νωρίτερα το ραντεβού για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca
Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει το δικαίωμα ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες.Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων.
Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα, emvolio.gov.gr και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων. Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φέρνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.
Μήνας μαζικών εμβολιασμών ο Μάιος
Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Μάιος να προμηνύεται ο μήνας των μαζικότερων εμβολιασμών στη χώρα. Οι χθεσινοί εμβολιασμοί ανέρχονται σε 61.574 -αριθμός ρεκόρ- εκ των οποίων οι 27.578 αφορούν την πρώτη δόση.
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ξεκινούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, μόνο με AstraZeneca, ενώ το Μ. Σάββατο 1η Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45-49 ετών και με τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 55-59.
Στη «φαρέτρα» και το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson μετά τον λεπτομερή έλεγχο τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, αναφέρθηκε στα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών, με μέση ηλικία τα 37 έτη.
Η Ελλάδα έχει παραλάβει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου και σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την Τετάρτη 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για το Johnson & Johnson.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Συγκεκριμένα, 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.
Η επιχείρηση «Ελευθερία» αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητες το επόμενο δίμηνο, καθώς αναμένονται σημαντικές παραλαβές εμβολίων. Συγκεκριμένα:
- Pfizer/BioNTech: 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο
- Moderna: 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο
- Johnson & Johnson: 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο
- Η AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου, ωστόσο αναμένεται ένας αριθμός της ταξεως των 450.000-500.000 δόσεων για κάθε μήνα
Άλλωστε, όπως έχει ανακοινωθεί, τον Μάιο θα αναπτυχθούν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, αριθμός που θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια.
Σύσταση προς εγκύους υπέρ Pfizer και Moderna
Αναφορικά με τον εμβολιασμό εγκύων και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εμφανίστηκε επιφυλακτική ως προς τη χορήγηση εμβολίων με αδενοϊό, όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, καθώς -προς το παρόν- δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.
Αντίθετα, για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με τεχνολογία mRNA -όπως των Pfizer/BionTech και της Moderna- είπε πως «τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις ήρθαν αρχικά από τις ΗΠΑ κι έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και την κύηση».
Ειδικότερα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA -διότι στις ΗΠΑ δεν έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca- «έδωσαν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA είναι ασφαλής».
Συμπλήρωσε ότι κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση, αλλά σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα εμβόλια mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση.
«Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, με εμβόλιο ή AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής, για λίγο, μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια και οπωσδήποτε αυτή η επιστημονική τυπικότητα» να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», υπογράμμισε.