Κορωνοϊός: Σε κατάσταση «πολέμου» το ΕΣΥ - Μεταφορά ασθενών από την Αθήνα στην Χαλκίδα
Ανανεώθηκε:
Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής 7 Μαρτίου το νοσοκομείο Χαλκίδας, προκειμένου να μπορέσει να νοσηλεύσει περιστατικά με Covid-19, τα οποία θα μεταφερθούν από νοσηλευτήρια της Αττικής.
Το CNN Greece επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής, τόσο με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, όσο και με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, δύο στελέχη, που βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή της μάχης της πανδημίας εδώ και έναν χρόνο και οι οποίοι επιβεβαίωσαν το γεγονός.
Πράγματι το νοσοκομείο Χαλκίδας είναι πανέτοιμο, να φιλοξενήσει περιστατικά με COVID 19, τα οποία ήδη νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής. Η κυρία Παγώνη εκτιμά ότι αυτό θα γίνει εφόσον χρειαστεί, αλλά αυτή την στιγμή, υπάρχουν ακόμη μερικές ελεύθερες κλίνες στην Αττική, όπως σημειώνει. Επιπλέον αύριο Δευτέρα 8 Μαρτίου, το ΕΣΥ ενισχύεται ακόμη περισσότερο, καθώς ανοίγουν 15 κλίνες στο ΚΑΤ, από δωρεά συνολικά 30 κλινών, προσθέτει.
Ο κ. Γιαννάκος ωστόσο από την πλευρά του έχει διαφορετική άποψη, καθώς όπως αναφέρει, ήδη 10 περιστατικά που νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε νοσηλευτήρια της Αττικής, είναι πολύ πιθανόν, να μεταφερθούν στην Χαλκίδα, ακόμη και απόψε το βράδυ. Η μεταφορά θα γίνει με το ΕΚΑΒ. Για ακόμη μία φορά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι κάτι παραπάνω από οριακή και οι ευθύνες των κυβερνώντων είναι μεγάλες, αφού εδώ και έναν χρόνο, το ΕΣΥ θα μπορούσε να είχε οργανωθεί και να μην ζούμε τόσο δραματικές στιγμές.
Ο κ. Γιαννάκος, αναφέρεται στην αναγκαιότητα τα τεστ να γίνονται συνέχεια ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, καθώς ο ιός δεν κοιμάται ποτέ. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει τα τεστ να αποζημιώνονται προσθέτει.
Σε κατάσταση «πολέμου» το ΕΣΥ
Ο κ. Γιαννάκος πάντως, σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, έκανε λόγο για «συνθήκες πολέμου» στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου σημειώνοντας ότι «το σύστημα έχει υποστεί άλλη μια ήττα, καθώς τελείωσε η εφημερία και ακόμη διεκπεραιώνουν περιστατικά».
Ο ίδιος καταγγέλλει ότι σε αρκετές περιπτώσεις ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται μαζί με ασθενείς που έχουν άλλες παθήσεις.
Όπως αναφέρει «στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, οι ασθενείς που κρίνονται ως ύποπτα κρούσματα Covid 19 παραμένουν πάνω από 8 ώρες στην αναμονή μέχρι να εξυπηρετηθούν, έχοντας συμπτώματα όπως πυρετός ή βήχας».
Επισημαίνει ότι υπάρχει «μεγάλη νοσοκομειακή διασπορά σε ασθενείς άλλων παθήσεων, ακόμη και σε καρδιολογικές κλινικές».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπάρχουν «διασωληνωμένα περιστατικά σε θαλάμους κλινικών κορωνοϊού, για τα οποία αναζητείται ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή δύο διασωληνωμένοι ασθενείς στο Ασκληπιείο Βούλας και δύο διασωληνωμένοι στο Θριάσιο βρίσκονται σε θαλάμους και ψάχνουν ΜΕΘ».
Η επιδημιολογική εικόνα
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 7 Μαρτίου:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.142, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.758 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 466 (68.0% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.408 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +20.51). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 356 ασθενείς.
Μεταλλάξεις και ενδοοικογενειακή διασπορά
Οι μεταλλάξεις του ιού αλλά και η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελούν τα πιο σοβαρά αγκάθια για την πορεία της νόσου το διάστημα αυτό και γι' αυτό οι εισαγωγές στο ΕΣΥ είναι πολύ αυξημένες. Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν στο ΕΣΥ 1.600 εισαγωγές με διασωληνωμένους ηλικίας 45 ετών, χωρίς υποκείμενα μάλιστα νοσήματα.
Το γεγονός αυτό, επεσήμαναν με έμφαση στην ενημέρωση της Παρασκευής 5 Μαρτίου τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσο και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.
Οι επόμενες 10 με 15 ημέρες είναι πολύ κρίσιμες, όπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, το 60% με 70% όλων των κρουσμάτων, οφείλονται πλέον στις μεταλλάξεις και ειδικότερα στη βρετανική μετάλλαξη. Για τον λόγο αυτό, χαρακτήρισε τον αγώνα άνισο, σημειώνοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους μας.