ΕΛΛΑΔΑ

Εφημερίες σε τεντωμένο σχοινί στην Αττική: Γεμάτες ΜΕΘ και φόβοι για αύξηση διασωληνωμένων

Εφημερίες σε τεντωμένο σχοινί στην Αττική: Γεμάτες ΜΕΘ και φόβοι για αύξηση διασωληνωμένων
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Οι 276 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου λόγω κορωνοϊού, χθες Σάββατο, μπορεί να αποτελούν αριθμό ρεκόρ για το εθνικό σύστημα υγείας όμως τα χειρότερα είναι μπροστά, προειδοποιούν οι επιστήμονες, την ώρα που οι μεταλλάξεις εξαπλώνουν την κυριαρχία τους έναντι του συμβατικού ιού.

Ο καθηγητής νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων ο Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου καθώς και ότι θάνατοι θα αυξηθούν τις επέμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.

Οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των αρμοδίων που βλέπουν την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού να μην δείχνει ακόμη τα αποτελέσματά της στο σύστημα υγείας. Κι αυτό γιατί οι μεταλλάξεις διαδίδονται πιο εύκολα και, κυρίως, επηρεάζουν νεότερους σε ηλικία και, συνεπώς, μη εμβολιασμένους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» νοσηλεύεται 20χρονος ασθενής χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ αναφέρονται και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι επτά παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου. Γενικότερα τα νοσοκομεία της Πάτρας είναι ασφυκτικά γεμάτα με διψήφια κρούσματα.

Στο κόκκινο τα νοσοκομεία της Αττικής

Κι ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κρίνεται μη ανησυχητική, το σύστημα υγείας στην Αθήνα δέχεται ασφυκτική πίεση. Ήδη, το ΝΙΜΤΣ έχει σχεδόν γεμίσει από περιστατικά non Covid-19 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκκένωση των κλινικών του Σισμανόγλειου, ώστε να αρχίσει να δέχεται περιστατικά Covid-19 από την ερχόμενη Τρίτη.

Γεμάτος είναι ο Ερυθρός Σταυρός με 14 ασθενείς και μία κλίνη να απομένει κενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι μονάδες είναι στο 90% σε πληρότητα, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει μεταφορές ασθενών που έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο σε Κέντρα Αποκατάστασης ή σε ιδιωτικές κλινικές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε ενδεικτικά ότι υπάρχει διασωληνωμένος σε απλό θάλαμο κορονοϊού και δεκάδες είναι οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό σε απλές κλίνες στο Τζάνειο, στο Αμαλία Φλέμινγκ στο Παμμακάριστος, ενώ οι 14 κλίνες ΜΕΘ του Σισμανόγλειου είναι κατειλημμένες όπως και οι 16 του “Γεννηματά”.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη κινητοποίηση έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό 2 κρουσμάτων στην Αττική, τα οποία φέρουν μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

«Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε», ανέφερε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισημαίνοντας ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».

Με τα δεδομένα αυτά και στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την πανδημία του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας για τη διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασιλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι επικεφαλης των δύο Υγειονομικών Περιφερειών του Λεκανοπεδίου, Παναγιώτης Στάθης και Χρήστος Ροϊλός, και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Οι διοικητές σε συνεργασία με τους διευθυντές Ιατρικής υπηρεσίας των νοσοκομείων καλούνται να φροντίσουν για την αποσυμπίεση των κλινικών προωθώντας τα εξιτήρια των ασθενών που πρέπει να συνεχίσουν την αποθεραπεία εκτός νοσοκομείου, απελευθερώνοντας παράλληλα πολύτιμες κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας.

Το υπουργείο Υγείας έχει κάνει σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι το ΕΣΥ ετοιμάζεται για «πόλεμο» τις επόμενες τρεις εβδομάδες και ζητάει από το προσωπικό των νοσοκομείων να συνεχίσει να μάχεται με την ίδια γενναιότητα, αντοχή και αυταπάρνηση.

Προς νέα παράταση του lockdown

Παράλληλα με την παρακολούθηση της πορείας της διασποράς του κορωνοϊού και την ενεργοποίηση των αντίστοιχων μέτρων προστασίας, εντείνεται και η εντατική προετοιμασία, με την ανάλογη επικαιροποίηση, των σχεδιασμών για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Στόχος, ο οποίος δεν προσδιορίζεται κατηγορηματικά ως προς τα ορόσημα, αποτελεί όμως διακηρυγμένη κυβερνητική βούληση, είναι το άνοιγμα μέσα στις αρχές του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου και συγκεκριμένα από τις 20 ή και από τις 22 του μήνα. Ένας χρονικός στόχος, στον οποίο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και η επαναλειτουργία σε κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την άλλη, τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι μπορεί μεταθέσουν χρονικά την υλοποίηση αυτού του στόχου ακόμη και στον Απρίλιο.

Η κυβερνητική πρόθεση, παρά την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και την έντονη ανησυχία που τροφοδοτεί ο υψηλός δείκτης θετικότητας των μεταλλάξεων, παραμένει να γίνουν εντός του Μαρτίου έστω κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί αναφορικά με το μερικό άνοιγμα της αγοράς μετά την Καθαρά Δευτέρα, εκτιμώντας πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα παράτασης των μέτρων, βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων.

Οι ειδικοί ανησυχούν ιδίως για τη διασπορά που μπορεί να γίνει στο εσωτερικό των καταστημάτων, εφόσον αυτά ανοίξουν, αλλά και για τις τυχόν εικόνες συνωστισμού που μπορεί να παρατηρηθούν σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Παράλληλα όμως, θεωρούν πως αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος, και πως πλέον η εικόνα σταδιακά θα είναι καλύτερη.