ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος στο CNN Greece: Άνοιγμα της αγοράς μόνο με σχέδιο ελάχιστης κινητικότητας

Βατόπουλος στο CNN Greece: Άνοιγμα της αγοράς μόνο με σχέδιο ελάχιστης κινητικότητας
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Η Πολιτεία θα πρέπει, ανεξαρτήτως τι αποφάσεις θα πάρει, να εξασφαλίσει το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας, λαμβάνοντας μέτρα και τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων ώστε να μην αυξηθεί η κινητικότητα ή να αυξηθεί ελάχιστα». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ερωτώμενος σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για το αν θα πρέπει να ανοίξει η αγορά, ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, ο καθηγητής εφιστά την προσοχή για τον φόβο μιας υπέρμετρης αύξησης της κινητικότητας λόγω των γιορτών, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν ακόμα να είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση, αφού τα νούμερα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως λέει, δεν έχουμε δει μείωση «γιατί τον Αύγουστο είχαμε πολλά κρούσματα και συνεπώς είναι λογικό η μείωση να γίνεται πιο σταδιακά από ό,τι έγινε τον Μάρτιο».

«Με βάση τα στοιχεία που μας παρέχει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία έχει αρχίσει μια ελάττωση και στα κρούσματα και στους θανάτους και ίσως και στις διασωληνώσεις. Η ελάττωση όμως αυτή ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί και τα νούμερα είναι σε υψηλά ποσοστά, συνεπώς ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι ότι έχουμε μια κατάσταση που μπορεί να μας επιτρέψει να αυξηθεί η κινητικότητα του πληθυσμού», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Η εικόνα θα καλυτερεύει συνέχεια, το θέμα είναι ότι επειδή έχουμε τα Χριστούγεννα μπροστά μας που είναι μια περίοδος που αυξάνει η κινητικότητα, μαγαζιά, ψώνια, επισκέψεις κλπ., αυτό είναι που μας ανησυχεί. Δηλαδή μας ανησυχεί ότι σε περίπτωση που ανοίξουν τα μαγαζιά και γενικώς αυξηθεί η κινητικότητα, αυτή θα αυξηθεί υπέρμετρα λόγω ακριβώς των γιορτών».

«Η επιτροπή βρίσκεται σε συζήτηση αυτού του θέματος και δεν έχουν ακόμα παρθεί τελικές αποφάσεις», εξηγεί ο καθηγητής σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να αναφέρει χθες ότι νεότερες ανακοινώσεις για το θέμα θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας.

Το άνοιγμα της αγοράς θα πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο ελάχιστης κινητικότητας

«Αν η Πολιτεία αποφασίσει ότι για λόγους προφανείς πρέπει να ανοίξει η αγορά τώρα στις γιορτές, για να είναι υγειονομικά ασφαλής αυτή η απόφαση, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο της δυνατόν ελάχιστης κινητικότητας», επισημαίνει ο κ. Βατόπουλος, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν μπορεί να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο, σημείωσε ότι «Δεν εξαρτάται από εμάς, την επιτροπή, εντελώς. Εξαρτάται από το πώς θα λειτουργήσει η Πολιτεία».

Ερωτώμενος σχετικά με την άποψη που έχει εκφραστεί ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, ο κ. Βατόπουλος απάντησε:

«Είναι διάφορες θεωρίες αυτές, οι οποίες είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν. Έχει μια λογική ότι αν ανοίξουν μόνο κάποια πράγματα εκεί θα μαζευτεί πολύς κόσμος, ενώ αν ανοίξουν όλα, ο κόσμος θα διαχυθεί. Αλλά είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλεφθεί έτσι κι αλλιώς. Είναι πολύ μεγάλη η σημασία ο κόσμος να καταλάβει τον κίνδυνο στον οποίο βρισκόμαστε. Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά, παρόλο που ελαττώνονται. Συνεπώς μια μεγάλη αύξηση της κινητικότητας μπορεί να προκαλέσει ασύμμετρα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων».

Το τρίτο κύμα θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του πληθυσμού

Για το αν θα υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας, ο κ. Βατόπουλος τονίζει: «Αυτά τα νοσήματα έτσι κι αλλιώς, η επιδημιολογία τους είναι κύματα, δεν είναι σταθερά, υπάρχει ένα πρώτο κύμα, δεύτερο, τρίτο, μέχρι να εξαφανιστεί ας πούμε. Τώρα αν υπάρχει δεύτερο, τρίτο κύμα και το μέγεθός τους, εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Εξαρτάται από την κινητικότητα, τις επαφές και τις ευκαιρίες που θα έχει ο ιός να μεταφερθεί από άτομο σε άτομο. Δεν είναι μοιραίο δηλαδή να έχουμε τρίτο κύμα, εξαρτάται από το πώς θα λειτουργήσουμε».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα του θέματος: «Είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση με πάρα πολλές διαδικασίες. Όλοι υπολογίζουμε ότι θα πάρει τουλάχιστον ένα εξάμηνο, για να πάνε όλα καλά και να έχει ο πληθυσμός μια ανοσία», σημειώνει, ενώ για το αν θα βρισκόμαστε σε λοκνταουν εκείνο το διάστημα, λέει ότι δεν θα είναι λοκντάουν: «αυτό εξαρτάται από τους αριθμούς, να το πω χοντρικά. Λογικά θα πρέπει να αρχίσει να υπάρχει μια σταδιακή χαλάρωση. Ανάλογα πως πάνε οι υπολογισμοί, πως πάνε τα κρούσματα, πως πάνε τα μέτρα. Αλλά οπωσδήποτε ο εμβολιασμός και η επιτυχία του είναι βασική παράμετρος για επαναφορά σε μια κανονικότητα».

Κλείνοντας, ο καθηγητής συνιστά στον κόσμο υπομονή και να προφυλάξει τον εαυτό του: «Ο κόσμος πρέπει να έχει υπομονή και να προφυλάξει τον εαυτό του. Η έμφαση που δίνω συνέχεια εδώ και μήνες είναι ότι ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως του τι γίνεται, θα πρέπει να έχει μια συμπεριφορά τέτοια που να προφυλάσσει τον εαυτό του, με τις μάσκες, αποστάσεις κλπ.».