ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown - Ζητείται «φόρμουλα» για το άνοιγμα: Εβδομάδα νέων αποφάσεων

Lockdown - Ζητείται «φόρμουλα» για το άνοιγμα: Εβδομάδα νέων αποφάσεων
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Τη «συνταγή» για το συντηρητικό άνοιγμα της αγοράς επεξεργάζεται τώρα η κυβέρνηση. Τα… συστατικά που τελικά θα χρησιμοποιηθούν θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η πανδημία τα επόμενα 24ώρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης και κυρίως να διαπιστώσει, τα περιθώρια που υπάρχουν για άρση των μέτρων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Το οριστικό «φινίρισμα» της φόρμουλας θα γίνει στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα της εβδομάδας και οι ανακοινώσεις στα τέλη της, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha με διακριτό τρόπο επανέλαβε τρεις φορές την παράμετρο που υπαγορεύει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης: να μη γίνει κάποια κίνηση που θα οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα.

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Και υπογράμμισε:

«Διότι αυτό, τη στιγμή αυτή, πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία».

Προσδιορίζοντας τις ίδιες συντεταγμένες κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός είχε τονίσει εμφατικά:

«Οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής».

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μετά την Πέμπτη θα ξεκαθαρίσει ποια εκ των δυο υφιστάμενων επιλογών για το λιανεμπόριο «κουμπώνει» με την εικόνα της στιγμής αλλά και την μεσοπρόθεσμη προβολή της, που θα προκύψει από τις αναλύσεις που θα γίνουν στις κυβερνητικές συσκέψεις.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι σε αυτήν την φάση δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το λιανεμπόριο, ωστόσο η φράση του για λελογισμένο άνοιγμα, δείχνει τον γενικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης και πιθανώς απομακρύνει το σενάριο για οριζόντιο άνοιγμα.

Για το ζήτημα της λειτουργίας των εκκλησιών αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των ανακοινώσεων που θα γίνουν στα τέλη της εβδομάδας.

Ο απολογισμός ενός μήνα καθολικού lockdown

Αποτιμώντας τον δεύτερο γύρο του καθολικού lockdown, η κυβέρνηση προσμετρά στα θετικά αρχικά την τιθάσευση του δεύτερου κύματος και στη συνέχεια την πτώση των κρουσμάτων.

Στον αντίποδα όμως καταγράφεται ως στοιχείο προβληματισμού ότι η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι πιο αργή από όσο αναμενόταν.

Κάτι που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε στην «κόπωση του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση, ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται, σε επταήμερη βάση, σε 1.609 κρούσματα, έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου (πρώτης εβδομάδας του δεύτερου lockdown) και 2.674 κρουσμάτων στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, στους 4.008, έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343, έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια.

Ωστόσο, με τόσο υψηλό αριθμό διασωληνωμένων και κατειλημμένων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του θα επιδιώξει να συμπληρώσει τα κομμάτια στο παζλ που διαμορφώνεται σε κάθε τομέα των εκλογικών περιφερειών.

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Όπως και στην τελευταία συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει προς τους βουλευτές του κόμματος, τη σημασία στήριξης και ενημέρωσης της κοινωνίας προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ώστε η χώρα να φτάσει με ασφάλεια στους μήνες του εμβολιασμού.