ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε ποιο επίπεδο κινδύνου βρίσκεται η περιοχή σας

Κορωνοϊός: Σε ποιο επίπεδο κινδύνου βρίσκεται η περιοχή σας
ΙΝΤΙΜΕ

Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη του κορωνοϊού παρουσιάσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, όπου θα μπορεί ο πολίτης να ενημερώνεται διαρκώς σε τι επιπέδου κίνδυνου είναι η περιοχή του και ποια μέτρα ισχύουν. 

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.

Οι 74 περιοχές της χώρας «χρωματίζονται» ανάλογα με το επίπεδο των κρουσμάτων και της ανάγκης λήψης έκτακτων τοπικών μέτρων.

Βάσει αυτού του χάρτη, κάθε περιοχή έχει το χρώμα επικινδυνότητας που καθορίζεται από τον αριθμό των κρουσμάτων και το κατά πόσο αποτελεί εστία μετάδοσης. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους.

Το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής θα καθορίζεται σε επίπεδο Περιφέρειας ή δήμου και θα επανεξετάζεται κάθε 14 ημέρες -ή και νωρίτερα εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Δείτε ΕΔΩ το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα Δείτε ΕΔΩ τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού

Επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα: https://bit.ly/3djS2wX

Μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού: https://bit.ly/2I3evCP

Τα επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο
χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr.

Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο και γι’ αυτό αποφασίσθηκε να υπάρχει ένα κεντρικό σημείο όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή:

  • 1 – επίπεδο ετοιμότητας
  • 2 – επίπεδο επιτήρησης
  • 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης
  • 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών. Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. «Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα» πρόσθεσε.

Οι πολίτες έχουν δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ακόμη ότι ο χάρτης αποτελεί μία ιδέα που έδωσε με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο ιδρυτής γνωστής startup. Ο υπουργός δεν ανέφερε το όνομα του ανθρώπου που έκανε την ανάρτηση αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής του Beat.

Δείτε εδώ τα υγειονομικά επίπεδα στον χάρτη

Ο χάρτης αυτός ενεργοποιείται από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.