Κορωνοϊός: Εντείνεται η ανησυχία μετά το ρεκόρ των 269 κρουσμάτων
Ανανεώθηκε:
Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό δεν αφήνει πλέον η κατακόρυφη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα αριθμητικά δεδομένα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες, δεδομένου ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.
Αργά το βράδυ της Τρίτης κατέληξε ένας 88χρονος ασθενής με υποκείμενα νοσήματα, μετά από επιπλοκές της νόσου Covid 19.
O ηλικιωμένος άνδρας νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου», ενώ το περιστατικό συνδέεται με τη διασπορά του κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τον έκτο θάνατο μεταξύ των κρουσμάτων από το γηροκομείο.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 233.
Κατά τα λοιπά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη, 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.472 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.
Από το σύνολο των 7.472 κρουσμάτων, τα 1.742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων):
Αναλυτικότερα η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:
- 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα παρθούν σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
Στην τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας και δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις προς την αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει την Τετάρτη να εξετάσει μια σειρά θεμάτων.
Οι παρεμβάσεις που θα συζητηθούν είναι οι εξής:
- Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει.
- Απόφαση για το αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
- Τι θα γίνει με την τηλεργασία - Πόσοι κλάδοι μπορούν να την εφαρμόσουν.
- Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές).
- Τοπικά lockdown.
- Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορονοϊού.
Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Παρασκευή 21 Αυγούστου.
Σταματά να δέχεται νέα κρούσματα το ΑΧΕΠΑ - 14 υγειονομικοί θετικοί στον ιό
Λόγω της εμφάνισης 14 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, μέχρι και τις 21 Αυγούστου το Νοσοκομείο δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης.
Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και εντολή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, ορίζονται στην 3η και 4η ΥΠΕ ως Νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την 3η και 4η ΥΠΕ, συγκροτείται Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων που θα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, η οποία θα συντονίσει την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.
Επισημαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά ο εργαστηριακός έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που επανέρχεται στην υπηρεσία μετά από κανονική άδεια.
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Θετικοί στον ιό εννιά εργαζόμενοι
Σε καραντίνα 15 ημερών τέθηκαν συνολικά εννιά εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, επιστρέφοντας από άδεια.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης, ανέφερε στο grtimes.gr ότι «φαίνεται ότι οι επαφές είναι όλες από την κοινότητα καθώς οι νοσούντες δεν είχαν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα εντός του νοσοκομείου, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εκτεθεί στον ιό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους».
Σύμφωνα με τον κ. Τουχτίδη όλοι οι εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό όπως προβλέπεται και έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης, από την οποία εντοπίστηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι θετικοί στον ιό οι οποίοι είχαν στενή επαφή με τους εργαζόμενους και τέθηκαν και εκείνοι σε καραντίνα.
«Αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, είμαστε πολύ πιο εκτεθειμένοι όταν εξερχόμαστε από το νοσοκομείο και από τα αυστηρά πρωτόκολλα συμπεριφοράς και βγαίνουμε έξω στους ανθρώπους που είτε αμελούν να πάρουν μέτρα είτε το κάνουν συνειδητά καθιστάμενοι υπεύθυνοι για την διασπορά του κορωνοϊού» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου».
Τέλος, ο κ. Τουχτίδης, επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.