Κορωνοϊός - Γώγος: Η Ελλάδα στα όρια του συναγερμού - Πώς θα επιτευχθεί ανοσία αγέλης
Ανανεώθηκε:
Η Ελλάδα «βρίσκεται στα όρια του συναγερμού» εκτιμά ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μετά την ανακοίνωση του μεγαλύτερου αριθμού νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, από την έναρξη της πανδημίας.
Μιλώντας για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το πώς η χώρα θα αποκτήσει ανοσία της αγέλης, σημείωσε:
«Το θέμα είναι να είναι αποτελεσματικό στο 60-70% και να εφαρμοστεί στο 70% ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης. Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πώς θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες στις οποίες θα γίνει πρώτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι το πρώτο εμβόλιο που θα έρθει. «Προχωρούν και άλλα αλλά ακόμα είναι πίσω τα υπόλοιπα», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Σχολιάζοντας το σημερινό αρνητικό ρεκόρ των 269 κρουσμάτων είπε πως τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού, ενώ επεσήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι το έχουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα ασυμπτωματικών στην Ελλάδα.
Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας R0 στην Ελλάδα ανέφερε πως είναι λίγο παραπάνω από 1 και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters.
Σχετικά με τα σχολεία είπε ότι μπορούν να ανοίξουν μόνο με μάσκες και με τάξεις μειωμένων αριθμών μαθητών -τουλάχιστον σε ηλικίες πάνω από πέντε χρονών- σημειώνοντας πως δεν ισχύει ότι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο αναπνευστικό.
Στο «κόκκινο» η διασπορά στη χώρα
Αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ καθώς καταγράφονται 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.472 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 232 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 25 (72.0% άνδρες).
Από το σύνολο των 7.472 κρουσμάτων, τα 1.742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Αναλυτικότερα η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:
- 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων):