ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Και δεύτερος νεκρός στην Πέλλα

Κορωνοϊός: Και δεύτερος νεκρός στην Πέλλα
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στην Πέλλα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Ιορδάνη Τζαμτζή, πρόκειται για έναν 66χρονο, ο οποίος είναι το δεύτερο θύμα του ιού στην Πέλλα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Τζαμτζής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7, πρόκειται για 66χρονο άνδρα από το Μαυροβούνι, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Έδεσσας και κατέληξε τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας είχε υποκείμενα νοσήματα. Το πρώτο θύμα στην περιοχή ήταν μία 78χρονη από τη Φούστανη.

Σχετικά με την καραντίνα στο χωριό Φούστανη, όπως είπε ο κ. Τζαμτζής, εξελίσσεται ομαλά, ενώ έχει δοθεί και λίστα στην αστυνομία με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, που πρέπει να μετακινούνται για τις απολύτως αναγκαίες εργασίες.

1.584 έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.584, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίοδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 27 στην κοινότητα, ενώ, επιπλέον 23 κρούσματα εντοπίστηκαν στη δομή προσφύγων της Ριτσώνας. Συνολικά 119 είναι τα κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Διασωληνωμένοι είναι 91 ασθενείς, η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 65 έτη. Οι 16 εξ αυτών είναι γυναίκες και το 75% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Ο ρυθμός της αύξησης θανάτων και κρουσμάτων παγκοσμίως φαίνεται πως επιβραδύνεται είπε ο ίδιος, ωστόσο τόνισε πως τα στοιχεία που δίδονται δεν είναι απλώς αριθμοί αλλά είναι ζωές.

Τα μέτρα θα κρατήσουν κάποιες εβδομάδες ακόμη

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να παραταθεί η επιδημία μέσα στο καλοκαίρι εφόσον ελάχιστοι θα έχουμε ανοσία, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε «ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για να παρατείνουμε την επιδημία. Αυτό που δεν θέλουμε να συμβεί είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν τα μέτρα αναγκαστικά. Τα μέτρα θα κρατήσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμα και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας θα αναθεωρούνται».

Ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε νέα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με νευρολογικά σύνδρομα».

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζοντα με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κορωνοϊό.

«Πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.