ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες εξετάσεις: Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως

Πανελλήνιες εξετάσεις: Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις πανελλήνιες, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τους καθηγητές ειδικής αγωγής, αλλά και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Open TV, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε το τέλος της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «πράσινα» και «κόκκινα» ενόψει των πανελλαδικών που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά.

«Με το σύστημα που έδωσαν φέτος, θα δώσουν με το ίδιο και του χρόνου. Απαρεγκλίτως όσοι έδωσαν φέτος, θα δώσουν και του χρόνου με τα ίδια μαθήματα. Για όσους μπαίνουν φέτος στη Γ' Λυκείου, δεν θα αλλάξουμε όλα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μελετάμε αλλαγές. Κρατάμε το σύστημα για τα παιδιά που μπαίνουν φέτος στη Γ' Λυκείου και θα ανακοινώσουμε σήμερα ή τη Δευτέρα μια μείωση της ύλης, θα ανακοινώσουμε αλλαγές στην εξέταση των Νέων και της Λογοτεχνίας και τρίτο και σημαντικότερο θα καταργήσουμε τις πράσινες και κόκκινες σχολές. Διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολών και το ότι βάζουμε τους φοιτητές να μαντέψουν οι μαθητές πώς θα μπουν σε σχολές που δεν χρειάζονται εξετάσεις», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Συνεχίζοντας η κ. Κεραμέως τόνισε ξανά ότι θα δίνουν όλοι Πανελλήνιες για την είσοδο στα Πανεπιστήμια, «δεν θα υπάρχει κατηγοριοποίηση πράσινων και κόκκινων σχολών και θα δίνουν όλοι Πανελλήνιες. Το σύστημα ισχύει σίγουρα για τα παιδιά που μπαίνουν σήμερα στη Γ' Λυκείου, ενώ για τα παιδιά της Β' Λυκείου, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε. Θέλουμε τα πανεπιστήμια να ορίζουν τις βάσεις εισαγωγής. Για παράδειγμα το κράτος θα ορίζει μια ελάχιστη βάση το 10. Η σχολή θα πρέπει να ορίσει εκείνη τον βαθμό εισαγωγής, που θα είναι 16, 17 όσο κρίνει εκείνη. Τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τον αριθμό εισακτέων».

Τέλος η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις «καταγγελίες» ότι θα αστυνομοκρατούνται τα Πανεπιστήμια τόνισε ότι «καταργούμε το καθεστώς βίας κι ανομίας. Πώς ενισχύουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Με το να τιμωρήσουμε τις αξιόποινες πράξεις. Η κατεύθυνσή μας είναι να θωρακίσουμε το άσυλο. Αν υπάρχει σήμερα ένας χώρος, που ενίοτε δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα, είναι το Πανεπιστήμιο. Να μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητες οι εισαγγελείς όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους. Στο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνεις κάποιος ό,τι θέλει. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό στα Ιδρύματα. Κι όσους καταφεύγουν στο Πανεπιστήμιο ύστερα από αξιόποινες πράξεις που έχουν κάνει απ' έξω...».