ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο οι ΜΚΟ στα νησιά που φτάνουν οι πρόσφυγες

Στο μικροσκόπιο οι ΜΚΟ στα νησιά που φτάνουν οι πρόσφυγες
Πρόσφυγες φτάνουν στη Λέσβο EUROKINISSI

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών έχουν μπει ένας Ιταλός και ένας Δανός, εθελοντές -με αντικείμενο τις μεταναστευτικές ροές- και οι δυο από τον Αύγουστο του 2015 στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί μετά απο μήνυση, υποσχέθηκαν σε 11 Μαροκινούς που κρατούνται για να απελαθούν, ότι μπορούν να τους δώσουν χαρτιά αλλά και εισιτήρια για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι κρατούμενοι Μαροκινοί κατέθεσαν οτι έδωσαν αρχικά 42 ευρώ στους δυο εθελοντές.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, έλεγαν οτι το θέμα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος καθώς δεν αποκλείουν να υπάρχει κύκλωμα που να εκμεταλλεύεται άτομα που είναι σε διαδικασία απέλασης.

Πάντως αυτή ήταν μια απο τις υποθέσεις που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και το αρμόδιο υπουργείο συστήνει επιτροπή που θα ελέγξει τις περίπου 80 ΜΚΟ που υπάρχουν στα νησιά. Θα τους ζητηθεί να καταθέσουν καταστατικό λειτουργίας, ενώ θα λειτουργούν μόνο κάτω από τις εντολές και τα προγράμματα της Πολιτείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ