ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Μπεχράκης: Όταν «ξεγέλασε» τον θάνατο πριν 19 χρόνια

Γιάννης Μπεχράκης: Όταν «ξεγέλασε» τον θάνατο πριν 19 χρόνια
Facebook/Yannis Behrakis

Ο Γιάννης Μπεχράκης, πολυβραβευμένος και ένας από τους πιο ταλαντούχους και αγαπητούς φωτορεπόρτερ, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 58 ετών.

Μία από τις στιγμές της καριέρας του που τον στιγμάτισαν ήρθε το 2000, καθώς κάλυπτε τον εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε. Ο Μπεχράκης ταξιδεύοντας με κομβόι κυβερνητικών στρατιωτών στη ζούγκλα μαζί με τους συναδέλφους από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Kurt Schork και Mark Chisholm, αλλά και τον κάμεραμαν του AP Miguel Gil Moreno, δέχτηκε ένοπλη επίθεση από αντάρτες.

Ο Schork, ένας από τους πιο στενούς φίλους του Μπεχράκη, χτυπήθηκε από τα πυρά και πέθανε επί τόπου, ενώ λίγο αργότερα νεκρός έπεσε και ο Moreno. Ο Μπεχράκης και ο Chisholm ανάμεσα σε βροχή από σφαίρες κατάφεραν να διαφύγουν.

Και οι δύο κατάφεραν να γλιτώσουν από την επίθεση σέρνοντας τα σώματα τους ανάμεσα στους θάμνους που οδηγούσαν στη ζούγκλα, όπου και αναγκάστηκαν να κρυφτούν επί ώρες μέχρι να αποχωρήσουν οι ένοπλοι. Λίγο αργότερα ο Μπεχράκης θα τραβήξει μια φωτογραφία του εαυτού του που θα μείνει στην ιστορία. Τον ίδιο να κοιτάζει τον ουρανό με ένα βλέμμα που δεν μπορεί να περιγραφθεί με λέξεις.

«Νομίζω ότι εκείνη η στιγμή άλλαξε πολύ τον Γιάννη», επισήμανε ο Chisholm για την επίθεση και το θάνατο του Schork. Οι τέσσερις ρεπόρτερ είχαν γνωρίσει ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και είχαν εξελιχθεί σε μια «ομάδα αδελφών».

«Ήταν ένας σπουδαίος χαρακτήρας, ένας λαμπρός φωτογράφος, ένας μεγάλος συνάδελφος», σχολίασε ο Chisholm.

Ο Μπεχράκης είχε πει ότι μισούσε τον πόλεμο, αλλά, όπως και πολλοί άλλοι, αγαπούσε το ταξίδι, την περιπέτεια και τη συντροφικότητα που τον συνόδευαν. Αντί να τον απομακρύνει, ο θάνατος του Schork τον οδήγησε πίσω στις εμπόλεμες περιοχές, τουλάχιστον για λίγο.

«Η μνήμη του με βοήθησε να επιστρέψω στην κάλυψη αυτού που θεωρώ την αποθέωση της φωτορεπορτάζ: την πολεμική φωτογραφία», έγραψε αργότερα ο Μπεχράκης.