Ξάνθη: Κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων από τη φωτιά στο εργοστάσιο
Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας απόλυτος κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό από την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε μετά τη φωτιά που ξέσπασε την Πρωτομαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών Sunlight στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, έδωσε ο καθηγητής του ΔΠΘ, Σπύρος Ραψομανίκης.
Στη διάρκεια της παρουσίασης των τελικών αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις που διενήργησε το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Ξάνθης του ΔΠΘ που έγινε σήμερα το πρωί, παρουσία όλων των τοπικών αρχών και των εμπλεκόμενων φορέων, ο κ. Ραψομανίκης υπογράμμισε ότι κανένα από τα στοιχεία που μελετήθηκαν και αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της φωτιάς αλλά και μετά από αυτήν δεν ήταν επικίνδυνο για τον πληθυσμό της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο ούτε όμως και ξεπέρασε τα όρια που ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Ωστόσο συμπλήρωσε πως αν υπήρχε υπέρβαση των ορίων των αέριων ρύπων αυτή ήταν μόνο στιγμιαία, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμα ποια ήταν η ρύπανση τη στιγμή της πυρκαγιάς μέσα στην πηγή της, δηλαδή στο εργοστάσιο, καθώς δεν υπήρχε μετρητής εκείνη τη χρονική στιγμή εντός του εργοστασίου, αλλά τοποθετήθηκε την επόμενη το μεσημέρι.
Σε ερώτηση για τους πυροσβέστες που έλαβαν μέρος στο έργο της κατάσβεσης ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης τόνισε ότι όλοι φορούσαν μάσκες οξυγόνου κλειστού τύπου, χρησιμοποίησαν όλα τα χορηγούμενα μέσα ατομικής προστασίας ενώ ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Σε άλλο σημείο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων ο κ. Ραψομανίκης επίσης διαβεβαίωσε με τον κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με το μόλυβδο λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου, είναι χίλιες φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια», για να συνεχίσει αμέσως μετά «ως προς τα μέταλλα εντοπίστηκαν ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο, όλα όμως σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις στα σωματίδια που δεν προκαλούν καμία ανησυχία», ενώ όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής ο καθηγητής ήταν επίσης απόλυτα καθησυχαστικός «δεν υπάρχει καμία ρύπανση, χρειάζονται μόνο πλύσιμο».
Αναφορικά με την ποιότητα των υδάτων και μετά από μετρήσεις που έγιναν στα επιφανειακά ύδατα από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης την επόμενη κιόλας μέρα της πυρκαγιάς, επιβεβαιώνεται ότι η κατανάλωση του πόσιμου νερού είναι απόλυτα ασφαλής για τον άνθρωπο.
Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε αναλυτικά όλη την επιστημονική μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη μέτρηση και τη χημική ανάλυση των αποτελεσμάτων από τους τρεις συνολικά σταθμούς ατμοσφαιρικής μέτρησης που είχαν τοποθετηθεί ή ήταν ήδη τοποθετημένοι πριν και μετά την πυρκαγιά στους χώρους του εργοστασίου, ενώ συμπλήρωσε πως οι μετρήσεις και οι χημικές αναλύσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.