ΕΛΛΑΔΑ

Σχοινάς: Θέλω να δω τη Θεσσαλονίκη εθνική πρωτεύουσα της εξωστρέφειας

Σχοινάς: Θέλω να δω τη Θεσσαλονίκη εθνική πρωτεύουσα της εξωστρέφειας
EUROKINISSI/XΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Θέλω να δω τη Θεσσαλονίκη να είναι η εθνική πρωτεύουσα της εξωστρέφειας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσαν το ΕΛΙΝΕΚΑ, το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο».

Ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε ότι μιλάει με την ιδιότητα του «Μακεδόνα της Διασποράς» και ότι η πόλη έχει δυνατότητες να υπηρετήσει αυτή την προοπτική.

«Βρίσκομαι εδώ με τη μοναδική ιδιότητα του Μακεδόνα της Διασποράς, δεν βρίσκομαι εδώ ούτε ως εκπρόσωπος ούτε ως ειδικός της ανάπτυξης» διευκρίνισε στην αρχή της ομιλίας του, και πρόσθεσε: «Και η μοναδική αυτή ιδιότητα με απελευθερώνει κιόλας γιατί νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας την αγάπη για τη γενέτειρα γη, αλλά και το πώς, μετά από τόσα χρόνια που ζω εκτός Μακεδονίας, ποια είναι για μας, η ευρωπαϊκή ματιά».

«Το ευρύτερο πολιτικό, οικονομικό οικοσύστημα γύρω μας, στοιχίζεται σε μια τροχιά, που μας βοηθάει, οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι στα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται να ωριμάζει η σκέψη ότι «προσανατολισμός τους είναι η Ε.Ε.» και μάλιστα «αρχίζουν να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που διευκολύνουν αυτό τον δρόμο», και εστίασε στο ρόλο της χώρας μας στο ευρύτερο χώρο και στο ιδιαίτερο ρόλο της Θεσσαλονίκης.

«Η Ελλάδα που βγαίνει μετά από μια πολύχρονη πρωτοφανή περιπέτεια, οικονομική -που συντάραξε τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές μας, αλλά εν πολλοίς, χάρη στις πρωτοφανείς θυσίες των Ελλήνων άντεξε -, συνεχίζει να είναι σε μια ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η μόνη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης. Είμαστε η μόνη χώρα, σε μια πολύ ανασφαλή γειτονιά, που είμαστε μέλη της Ε.Ε. , της Ευρωζώνης, μέλη του Σένγκεν, μέλη του ΝΑΤΟ και μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης» είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Εμείς παρόλα τα προβλήματα μας, παρ' όλες τις περιπέτειες μας κρατήσαμε αυτή την κατάκτηση της πρώτης ταχύτητας και τώρα είναι η ώρα να την εκμεταλλευτούμε».

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η πόλη γυρίζει το μέτωπο της, αργά, την τελευταία εικοσαετία, προς τους γείτονες της και μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ειδικότερα μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο καθεστώς Σένγκεν, σε έναν ενιαίο οικονομικο-γεωστρατηγικό χώρο από τη Μαύρη Θάλασσα ως το Αιγαίο και από το Δούναβη ως τον Αλιάκμονα.

«Η ευθύνη, για το ότι δεν έγινε σωστά εδώ, διαχέεται. Αργήσαμε πολύ» είπε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο λιμάνι της πόλης και στο αεροδρόμιο και συνέχισε: «Αλλά έστω και τώρα οι δύο αυτοί επενδυτικοί βραχίονες θα αξιοποιήσουν την ευρύτερη θετική συγκυρία».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε σε επιμέρους τομείς, όπως η ανάγκη να ενοποιηθεί το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας (Όλυμπος, Βεργίνα, Χαλκιδική, κ.ά.), να αξιοποιηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της πόλης, να ενισχυθεί ο ερευνητικός χαρακτήρας των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης, να δοθεί έμφαση στην ψηφιακή σύνδεση, στις πράσινες επενδύσεις, στην ποιοτική γεωργία και στην ενέργεια.