ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική πρόταση του Αρείου Πάγου για έκδοση του «μάγου των bitcoin» στις ΗΠΑ

Εισαγγελική πρόταση του Αρείου Πάγου για έκδοση του «μάγου των bitcoin» στις ΗΠΑ
REUTERS/Alexandros Avramidis

Την έκδοση στις ΗΠΑ του 38χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, που κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017.

Μετά από αναβολή, συζητήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στον Άρειο Πάγο, η έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, με την οποία είχε κριθεί ότι πρέπει να εκδοθεί ο Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος «Mr Bitcoin».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρών ήταν και ο ίδιος για να αναπτύξει τους ισχυρισμούς του, όπως επίσης και δύο Ρώσοι μάρτυρες υπεράσπισης και ο πρώην αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, γνωστός από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

Υπενθυμίζεται, ότι υπέρ της έκδοσης του Ρώσου υπηκόου, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, βάσει διεθνούς εντάλματος, σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένεια του, είχε ταχθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Οι αμερικανές διωκτικές Aρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα, κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κά.

Η επίμαχη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την συσχετίζει με την δράση ύποπτων προσώπων, χάκερς, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Πάντως, ο εκζητούμενος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές Aρχές και υποστηρίζει ότι θέλουν να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικους χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.

Ο εκζητούμενος, μέσω Ρώσου διερμηνέα, επισήμανε ενώπιων των αρεοπαγιτών: «Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας» και προσέθεσε:

Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης.

Στην συνέχεια, μεταξύ του προέδρου του Ποινικού Τμήματος και του εκζητουμένου έγινε ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Πρόεδρος: Πώς έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

Ο 38χρονος αναφέρθηκε στους λόγους που δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα έχει συναινέσει να εκδοθεί στη Ρωσία για μια μικρο-απάτη 10.000 ευρώ για την οποία, μετά τη σύλληψή του, τον ζήτησαν οι ρωσικές αρχές.

Για την μη έκδοσή του στις ΗΠΑ επικαλέστηκε τους εξής λόγους:

«1. Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα. 2. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια. 3. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής, άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία. 4. Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών . Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησής μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται».

Οι δικηγόροι του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικόλαος Πατεράκης και Αλέξανδρος Σπυριάδης, είπαν πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ τόνισαν ότι δεν έχει τελεστεί η πράξη που αποδίδεται στον Αλεξάντερ Βίνικ και ζήτησαν να δικαστεί στην Ελλάδα.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης εξήγησε την λειτουργία του bitcoin, λέγοντας πως είναι ένας αλγάριθμος επιβράβευσης, που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες, σε ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα και σε εμπορικές στις οποίες μπορεί να γίνει.

Πάντως, τον τελικό λόγο για την έκδοση ή όχι του Αλεξάντερ Βίνικ έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε περίπτωση κατά την οποία οι αρεοπαγίτες ταχθούν υπέρ της έκδοσής του.