ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον»: Μαθητές σε ρόλο ρεπόρτερ θίγουν περιβαλλοντικά θέματα

«Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον»: Μαθητές σε ρόλο ρεπόρτερ θίγουν περιβαλλοντικά θέματα
INTIME NEWS

Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες στη χώρα με το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» γίνονται... ρεπόρτερ αναζητώντας περιβαλλοντικά προβλήματα και προτείνοντας λύσεις.

Το πρόγραμμα αυτό ενθαρρύνει τους μικρούς δημοσιογράφους ηλικίας 11 έως 18 ετών να γίνουν συμμέτοχοι στο δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον αξιοποιώντας δημοσιογραφικά μέσα όπως το άρθρο, την φωτογραφία και το βίντεο.

Στην Ελλάδα κατά το σχολικό έτος 2023-2024 συμμετείχαν:

  • 48 σχολεία
  • 1.176 μαθητές/τριες
  • 55 εκπαιδευτικοί

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το πρόγραμμα αυτό;

  • Λειτουργεί με τη μορφή δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
  • Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας
  • Ιδρυτής του είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση-Foundation for Environmental Education
  • Συντονιστής στην Ελλάδα από το 1993 η ΕΕΠΦ
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) και η Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού σχολείου.
  • Κάθε χρόνο διεξάγεται Εθνικός και Διεθνής μαθητικός Διαγωνισμός άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο, με θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την αειφορία.

Οι στόχοι του προγράμματος

Κάθε χρόνο που περνά τα σενάρια για τα οποία προειδοποιούσαν πριν κάποια χρόνια οι επιστήμονες, είναι πλέον ορατά σε όλους και όλες μας. Το δυσοίωνο, λοιπόν, πλέον που διαμορφώνεται για τη νέα γενιά, επιτάσσει μια αναβαθμισμένη περιβαλλοντική κουλτούρα και ευαισθητοποίηση.

Αυτός είναι και ο σκοπός του προγράμματος: Οι μαθητές και μαθήτριες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για περιβαλλοντικά ζητήματα υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση γι' αυτά, να παίρνουν θέση για όσα εξελίσσονται γύρω τους χρησιμοποιώντας δημοσιογραφικά εργαλεία (άρθρο, βίντεο, φωτογραφία) συλλογικά, να αναδείξουν τη δική τους οπτική για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, παραγωγής λόγου και ηγεσίας.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, πως έχουν την δυνατότητα συνεργασίας με σχολεία του εξωτερικού με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων για το υπό διερεύνηση θέμα και για να παράγουν ένα κοινό άρθρο, βίντεο ή φωτογραφία.

Οι Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον προετοιμάζονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς και λαμβάνουν μέρος στον Εθνικό και Διεθνή διαγωνισμό που διεξάγεται κάθε χρόνο την άνοιξη. Οι συμμετοχές που διακρίνονται στον Εθνικό Διαγωνισμό, προκρίνονται αυτομάτως στο Διεθνή. Ομάδες ή μεμονωμένοι μαθητές και μαθήτριες που ενδιαφέρονται για τον διαγωνισμό καλό θα είναι να στείλουν εξαρχής την υποβολή τους στα αγγλικά (κείμενο, λεζάντες ή υπότιτλοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ