ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας για σχολεία: Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο - Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο

Τσιόδρας για σχολεία: Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο - Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο
INTIME NEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν, ωστόσο απαιτείται προσοχή και επιφυλακτικότητα, στην δεύτερη φάση της πανδημίας και στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο.  Αυτό επανέλαβε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και το παράδειγμα της Γερμανίας, που αποφάσισε την τελευταία στιγμή, να κάνει πίσω όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων και στις αθλητικές δραστηριότητες.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι υπάρχει αβεβαιότητα, ωστόσο δεν πρέπει να συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία για παράδειγμα, η οποία έχει προηγμένο σύστημα υγείας και δεν έχει καθολική κάλυψη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικότερα, στην ερώτηση της δημοσιογράφου του CNN Greece Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου «Κύριε καθηγητά, νέες μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη Γερμανία φαίνεται πως βάζουν έναν σοβαρό αντίλογο σε όσα ειπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με το ιικό φορτίο των παιδιών. Μάλιστα αυτή ήταν και η αιτία που υποχρέωσε την Άγκελα Μέρκελ να κάνει πίσω σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα για σχολεία, τουρισμό και αθλητικές δράσεις. Μήπως τελικά η δική σας απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων στη δεύτερη κιόλας εβδομάδα μοιάζει με ένα τεράστιο ρίσκο στο οποίο κρίνατε ότι πρέπει να συμμετάσχουν και τα παιδιά;» ο καθηγητής, απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Υπάρχει πράγματι μία αβεβαιότητα, ωστόσο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όταν κάνουμε συγκρίσεις με άλλες χώρες. Η νόσος είναι εξαιρετικά ήπια για τα παιδιά, τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο στο να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν, αλλά θέλει προσοχή και επιφυλακτικότητα, όμως πρέπει να κρατάμε μία μετριοπαθή στάση σε αντίστοιχες έρευνες. Η Γερμανία έχει προηγμένο σύστημα υγείας, πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ και δεν έχει καθολική κάλυψη στις ΜΕΘ όπως η Ελλάδα. Χωρίς να θέλουμε να φανούμε εγωιστές, καταφέραμε σχεδόν το ακατόρθωτο, να μειώσουμε δηλαδή την καμπύλη της επιδημίας, τόνισε, σημειώνοντας, ότι με αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και με τον μοριακό έλεγχο που θα έχουμε σε λίγο καιρό, θα έχουμε ακόμη καλύτερα δεδομένα».

Ο καθηγητής επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο, καλό είναι να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ και στην επόμενη περίοδο, θα παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κορωνοϊός: Τρεις νέοι θάνατοι - Στους 143 οι νεκροί στη χώρα μας