«Βασιλιάς» των δισδιάστατων υλικών το γραφένιο, λέει ο επιστήμονας που το ανακάλυψε
Το μήνυμα πως το γραφένιο παραμένει ο αδιαφιλονίκητος «βασιλιάς» των δισδιάστατων υλικών, παρόλο που νέα παρεμφερή υλικά συνεχώς αναπτύσσονται και δοκιμάζονται έστειλε ο Καθηγητής Σερ Κονσταντίν Νοβοσέλοφ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Βρετανίας, ο ένας εκ των δύο επιστημόνων που το ανακάλυψαν το 2004, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως αυτό θα ενσωματώνεται σε νέα καινοτόμα προϊόντα και ζήτησε από την Ευρώπη, την οποία και θεωρεί διεθνώς πρωτοπόρα στην έρευνα για το γραφένιο, να κάνει σαφώς περισσότερα για την «μετάφρασή» του σε χρήσιμες πρακτικές εφαρμογές, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ν.Κορέα.Ωστόσο, τόνισε πως το γραφένιο βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης.
Ο ρωσο-βρετανός φυσικός - ένας από τους νεαρότερους νομπελίστες στην ιστορία, τιμήθηκε μαζί με τον Αντρέ Γκάιμ με το Νόμπελ Φυσικής το 2010 ανέφερε πως η διείσδυση του γραφένιου στη ζωή μας θα είναι σταδιακή και ήδη συμβαίνει με ρυθμό μάλλον ταχύτερο του αναμενομένου. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε το γραφένιο θα γίνει πανταχού παρόν στην καθημερινότητά μας, όπως κάποτε έγιναν τα πλαστικά. Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει πως οι αναμενόμενες εφαρμογές του στην ηλεκτρονική και στη φωτονική είναι κάπως πιο συναρπαστικές.
Ο Νοβοσέλοφ βρέθηκε στην Αθήνα με την ευκαιρία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού συνεδρίου για το γραφένιο «Graphene Week 2017», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-29 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή περίπου 550 ειδικών από 42 χώρες.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις για το υλικό-θαύμα, που αποτελείται από άτομα άνθρακα σε ένα εξαγωνικό πλέγμα με πάχος μόνο ενός ατόμου. Ένα υλικό που διαθέτει μοναδικές ιδιότητες, οι οποίες δεν είναι ακόμη όλες γνωστές, καθώς βρίσκονται υπό μελέτη, και το οποίο έχει ακόμη περισσότερες δυνητικές πρακτικές εφαρμογές. Αν και τόσο λεπτό, είναι τρομερά ανθεκτικό και καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού.
Ο συνεργάτης του Νοβοσέλοφ στην Ελλάδα είναι κυρίως ο Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, συνεργάτης του Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας σε θέματα νανοτεχνολογίας, ο οποίος ήταν και πρόεδρος του συνεδρίου στην Αθήνα.
Ο διάσημος επιστήμονας δήλωσε πως πιστεύει ότι η έρευνα στην Ελλάδα αναπτύσσεται ακριβώς όπως σε πολλές άλλες χώρες.Ερωτηθείς το που εστιάζει η τωρινή του έρευνα δήλωσε « στα νέα δισδιάστατα υλικά πέρα από το γραφένιο» και επικεντρώθηκε στην προσπάθειά του να δημιουργήσει νέα τεχνητά υλικά με συνδυασμένες ιδιότητες.
Ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ γεννήθηκε στη Ρωσία (τότε Σοβιετική Ένωση) το 1974 και έχει διπλή βρετανική και ρωσική υπηκοότητα. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Ναϊμέχεν στην Ολλανδία (υπό την καθοδήγηση του Γκάιμ) και από τότε διεξάγει έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Έχει τιμηθεί με πολλά επιστημονικά βραβεία, είναι ερευνητικός εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας και το 2012 χρίσθηκε ιππότης, προσθέτοντας πλέον τον τίτλο «Σερ» μπροστά από το όνομά του.Όταν δεν μελετά στο εργαστήριό του νέα υλικά, ασχολείται με την τέχνη και ιδίως με τη ζωγραφική.Μάλιστα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι έχει έναν δικό του πίνακα στη συλλογή του.