TECH

Κίνα: Ετοιμάζει επανδρωμένη αποστολή στην ανεξερεύνητη πλευρά της Σελήνης

Κίνα: Ετοιμάζει επανδρωμένη αποστολή στην ανεξερεύνητη πλευρά της Σελήνης
EPA/HOW HWEE YOUNG

Τη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης επιθυμεί να εξερευνήσει η Κίνα, που ετοιμάζεται να στείλει άνθρωπο στον δορυφόρο της Γης προκειμένου να το πετύχει.

Η Κίνα, που το 2003 έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δικό της διαστημόπλοιο, σχεδιάζει την προσελήνωση του πρώτου οχήματος ανίχνευσης της ανεξερεύνητης «σκοτεινής πλευράς» της Σελήνης το 2018, γεγονός που θα αποτελέσει παγκόσμιο ορόσημο.

Ο Γιάνγκ Λιουέι, ο πρώτος Κινέζος που πήγε στο διάστημα και πλέον είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Επανδρωμένης Αποστολής στο Διάστημα της Κίνας, εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμα ώσπου να υπογραφεί η επίσημη άδεια και να δοθούν τα χρήματα για την αποστολή.

Πάντως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, που μετέδωσε και την είδηση, αναφέρει πως η αποστολή επανδρωμένου σκάφους θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμα.

Η πρώτη επιβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι υπάρχει πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης με επανδρωμένο είχε έρθει πέρυσι από Κινέζο αξιωματούχο, ο οποίος είχε κάνει γνωστό πως η χώρα σκοπεύει να στείλει αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι έως το 2036.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είχε ολοκληρώσει, πριν το τέλος του 2013, την πρώτη προσελήνωση στον δορυφόρο της Γης από το 1976, με το διαστημόπλοιο Τσάνγκ'ε-3 και με ένα όχημα που κινήθηκε στην επιφάνειά του.

Τα νέα σχέδια της Κίνας αποδεικνύουν ότι η προώθηση του προγράμματος του διαστήματος αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο, ενώ και ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ έχει εκφράσει την επιθυμία να δει την Κίνα ως παγκόσμια δύναμη στο διάστημα.

Στο πλαίσιο του διαστημικού της προγράμματος, η Κίνα έχει δοκιμάσει μεταξύ άλλων και αντιδορυφορικούς πυραύλους, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, με τη Γερουσία, επικαλούμενη ανησυχία για θέματα ασφάλειας, να απαγορεύει στη NASA τη συνεργασία με την Κίνα, την οποία κατηγόρησε ότι προωθεί δράσεις που σκοπεύουν να εμποδίσουν εχθρούς της να χρησιμοποιήσουν μέσα που βρίσκονται στο διάστημα σε περίπτωση κρίσης.