TECH

Συνέδριο ΣΕΒ: Θέμα επιβίωσης της χώρας ο ψηφιακός μετασχηματισμός της

Συνέδριο ΣΕΒ: Θέμα επιβίωσης της χώρας ο ψηφιακός μετασχηματισμός της
Στιγμιότυπο από το συνέδριο του ΣΕΒ "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα επιβίωσης και στη συνέχεια είναι θέμα ανάπτυξης». Η συγκεκριμένη δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ αλλά και επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ, Μιχάλη Τσαμάζ, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το βασικό συμπέρασμα από τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΕΒ για την Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας.

Ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να αποτελέσει την μεγαλύτερη προτεραιότητα της χώρας και ότι είναι σημαντικό να κάνουμε τις κινήσεις εκείνες μέσα στην επόμενη τετραετία ώστε να φθάσουμε το 2030 η Ελλάδα να είναι μία ψηφιακά ώριμη χώρα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε και επισήμως η μελέτη της Accenture για την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδος, βασικά σημεία της οποίας είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από μερικές ημέρες. Η μελέτη περιλαμβάνει μία σειρά από 60 προτάσεις του ΣΕΒ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και καταλήγει στο συμπέρασμα όταν αν αυτές οι δράσεις υλοποιηθούν είναι εφικτή η αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,6 δισ. ευρώ (+4%) και 50.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2021.

Όμως, ένα από τα πολλά ζητήματα, όπως τα έθεσε ο πρόεδρος της Accenture Ελλάδος, Κυριάκος Σαμπατακάκης είναι ότι δεν έχει κατανοηθεί πλήρως τι οδηγεί την ψηφιακή οικονομία και υπάρχει ψηφιακό έλλειμμα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να υλοποιηθούν ορισμένες βασικές δράσεις όπως είναι η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ένα νέο, περισσότερο ψηφιακό, μοντέλο διακυβέρνησης και η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών. Επίσης, σημαντική βοήθεια θα μπορούσε να δώσει και η δημιουργία ενός ψηφιακού κόμβου καινοτομίας, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, θα πρέπει να δώσει έμφαση στο χώρο της αξιοποίησης δεδομένων, το αποκαλούμενο big data analytics.

Γενικότερα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπως επισημάνθηκε, απαιτεί νέα μοντέλα συνεργασίας και οικοσυστημάτων τόσο σε επίπεδο ιδιωτικού όσο και σε επίπεδο δημοσίου τομέα. Κάτι που σημείωσε και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος δήλωσε ότι το Δημόσιο πρέπει να μπει σε ένα νέο μοντέλο συνεργιών προκειμένου να κάνει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Σημείωσε δε ότι τρία είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας: οι διαδικασίες, η τεχνολογία και η κουλτούρα, σπεύδοντας να προσθέσει ότι το πρώτο και το τρίτο είναι και τα πιο δύσκολα.