TECH

Απομονωμένοι στο Διαδίκτυο: Πώς λειτουργεί η ψηφιακή «φούσκα» των απόψεών μας

Απομονωμένοι στο Διαδίκτυο: Πώς λειτουργεί η ψηφιακή «φούσκα» των απόψεών μας

Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να επιδιώκουμε τη συναναστροφή με εκείνους που έχουν τις ίδιες απόψεις με τις δικές μας. Αυτή η τάση έχει καταλάβει, επί της ουσίας, τα χρονολόγια των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα.

Χωρίς να το καταλάβουμε, βρισκόμαστε σε έναν εικονικό θάλαμο που αντηχεί τις απόψεις μας. Πολύ περισσότερο, όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν με εμάς, όσο και αν αυτό αποτελεί επί της ουσίας ένα... παράδοξο των κοινωνικών δικτύων.

Η Αν Μέτλερ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στρατηγικής της Ε.Ε., μιλώντας στο CNN Greece για το θέμα, τόνισε: «νομίζω ότι στο ξεκίνημα της ψηφιακής επανάστασης θεωρούσαμε ότι θα είχαμε πρόσβαση σε περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση και διαφορετικές οπτικές. Και αυτή ήταν η προοπτική. Αυτό που βλέπουμε, τώρα, όμως είναι η αντίθετη πλευρά. Ουσιαστικά ο κόσμος χρησιμοποιεί τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο ως ένα θάλαμο με ηχώ για να επιβεβαιώσουν τις δικές τους πεποιθήσεις και απόψεις. Αυτό δυνητικά μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στη δημοκρατία, η οποία ανθίζει με το διάλογο και το συμβιβασμό, με τη λήψη πληροφοριών που μπορεί να μην συμβαδίζουν με τις πεποιθήσεις μας».