TECH

Εσύ κάνεις ...Like στην προπαγάνδα;

Εσύ κάνεις ...Like στην προπαγάνδα;
pixabay

Πρώτα το Brexit και στη συνέχεια η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές ανέδειξαν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ενημέρωσης και τη δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή: την κυριαρχία της προπαγάνδας και των ψευδών ειδήσεων στη δημόσια σφαίρα. Facebook και Google αποτελούν τους σημαντικότερους παίκτες στη διασπορά των ειδήσεων και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να περιορίσουν τα κείμενα που περιέχουν ψεύδη.

Η Αν Μέτλερ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στρατηγικής της Ε.Ε., βρέθηκε στο τεχνολογικό Συνέδριο Web Summit που έγινε στη Λισαβόνα και μίλησε στο CNN Greece για το θέμα της παραπληροφόρησης. «Νομίζω ότι στο ξεκίνημα της ψηφιακής επανάστασης θεωρούσαμε ότι θα είχαμε πρόσβαση σε περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση και διαφορετικές οπτικές. Και αυτή ήταν η προοπτική. Αυτό που βλέπουμε, τώρα, όμως είναι η αντίθετη πλευρά. Ουσιαστικά ο κόσμος χρησιμοποιεί τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο ως ένα θάλαμο με ηχώ για να επιβεβαιώσουν τις δικές τους πεποιθήσεις και απόψεις. Αυτό δυνητικά μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στη δημοκρατία, η οποία ανθίζει με το διάλογο και το συμβιβασμό, με τη λήψη πληροφοριών που μπορεί να μην συμβαδίζουν με τις πεποιθήσεις μας».

Στην ερώτηση αν έχει μετεξελιχθεί σε ένα εργαλείο της προπαγάνδας στο πεδίο της δημόσιας σφαίρας, η κα Μέτλερ τονίζει ότι «μπορεί να γίνει κατάχρηση και καταγράφονται τέτοια περιστατικά, όπου το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται για την προπαγάνδιση του μίσους, της μισαλλοδοξίας, αλλά και για τη διάδοση ψεμάτων και φημών. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε στην ολότητά του, γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δημοκρατία μας.

Οι ψευδείς ειδήσεις έπαιξαν το δικό τους ρόλο στο Brexit και διέδωσαν τον ευρωσκεπτικισμό στην ώριμη να τον ενστερνιστεί, βρετανική κοινωνία. Η κα Μέτλερ απαντά ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες προς όλες τις κατευθύνσεις: «Για να είμαι ξεκάθαρη, δεν είναι ψεύτης ή λαϊκιστής όποιος έχει αμφιβολίες ή ερωτήματα για την Ε.Ε. Από την πλευρά του πολιτικού σχεδιασμού, είναι λεπτό ζήτημα και πρέπει να φροντίσουμε να έχει τη δυνατότητα ο κόσμος να εκφράζει την αντίθεσή του και την ίδια ώρα να είμαστε σίγουροι ότι οι θέσεις μας βασίζονται σε γεγονότα, να μην μπαίνουν ψέματα στο δημόσιο διάλογο.

Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια, όπως να μην γίνεται χρήση λεκτικής βίας ή να μην ενστερνίζονται το μίσος. Νομίζω, λοιπόν, ότι ορισμένοι βασικοί κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί». Η κα Μέτλερ εξηγεί ποιος είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στρατηγικής της Ε.Ε.: «Είμαστε μία δεξαμενή σκέψης εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξετάζουμε το πώς η ψηφιακή εποχή αλλάζει την οικονομία και την κοινωνία και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα σε ορισμένες από τις μεταβολές που τώρα αντιμετωπίζουμε. Επίσης, πώς να αξιοπιοιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες, όπως βλέπουμε ότι συμβαίνει εδώ στη Λισαβόνα, όπου η ψηφιακή τεχνολογία αναπτύσσεται, επειδή η πόλη την έχει αγκαλιάσει».