TECH

Παράλυτη γυναίκα με τη νόσο του Στίβεν Χόκινγκ χρησιμοποιεί την σκέψη της για να επικοινωνήσει

Παράλυτη γυναίκα με τη νόσο του Στίβεν Χόκινγκ χρησιμοποιεί την σκέψη της για να επικοινωνήσει
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία παράλυτη γυναίκα, η οποία πάσχει από προχωρημένη πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), - γνωστή και ως νόσος του Λου Γκέρινγκ, από την οποία πάσχει και ο διάσημος βρετανός φυσικομαθηματικός Στίβεν Χόκινγκ- έγινε η πρώτη ασθενής που μπορεί να επικοινωνεί με την σκέψη της, χάρη σε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα.

Το εμφυτευμένο «τσιπάκι» συλλαμβάνει τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου και τα μεταδίδει σε έναν υπολογιστή-ταμπλέτα, όπου ένα ειδικό λογισμικό αναλαμβάνει να τα μετατρέψει σε λέξεις, οι οποίες αναπαράγονται στην οθόνη. Η ασθενής μπορεί, με αυτό τον έμμεσο τρόπο, να «πληκτρολογεί» αργά δύο έως τρία γράμματα το λεπτό, ενώ δεν νιώθει καθόλου την παρουσία του εμφυτεύματος μέσα στο κρανίο της.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή χρησιμοποιείται στο σπίτι ενός ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται η καθημερινή παρουσία γιατρών και μηχανικών στο εργαστήριο για να γίνονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις.

Η 58χρονη γυναίκα διαγνώστηκε με τη νόσο το 2008 και η κατάστασή της επιδεινώθηκε γρήγορα. Παρόλο που είχε συνείδηση, ήταν σχεδόν αδύνατο να κινήσει τον παραμικρό μυ της (με εξαίρεση τα μάτια), ενώ έχασε τόσο την ικανότητα να μιλάει, όσο και να αναπνέει (χρησιμοποιεί πλέον έναν αναπνευστήρα).

Δύο χρόνια πριν το εγκεφαλικό εμφύτευμα, η ασθενής είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα άλλο μέσο επικοινωνίας: μια συσκευή που της επιτρέπει να επιλέγει με τα μάτια της εικονίδια σε μια οθόνη υπολογιστή και έτσι να «γράφει» περίπου μια λέξη το λεπτό. Όμως το νέο εμφύτευμα -μετά την κατάλληλη εκπαίδευση της ασθενούς στη χρήση του- επιτρέπει μια πιο άμεση επικοινωνία.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine" και επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης Νίκ Ράμσεϊ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Ήδη σχεδιάζονται δοκιμές του εμφυτεύματος και σε άλλους ασθενείς, ενώ στην πορεία θα βελτιωθεί περαιτέρω το χρησιμοποιούμενο λογισμικό.