TECH

«Ρομαντική απάτη» με τεχνολογία deepfake απέσπασε 42 εκατ. ευρώ από άνδρες στην Ασία

Oι δράστες υιοθετούσαν την ψεύτικη ταυτότητα μιας όμορφης γυναίκας και περνούσαν μήνες πείθοντας τα θύματα να επενδύσουν σε ψεύτικες ιστοσελίδες κρυπτονομισμάτων

Freepik

Άνδρες σε διάφορες χώρες της Ασίας πίστευαν ότι η όμορφη γυναίκα την οποία ερωτεύτηκαν μιλώντας μέσω βιντεοκλήσεων, ήταν αληθινή. Αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, είχαν πέσει θύματα απάτης με τη χρήση deepfake τεχνολογίας που τους κόστισε συνολικά περισσότερα από 42 εκατομμύρια ευρώ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τις συλλήψεις 27 μελών κυκλώματος απάτης, το οποίο στόχευε άνδρες από την Ταϊβάν έως τη Σιγκαπούρη, ακόμη και μέχρι την Ινδία.

Οι 21 άνδρες και έξι γυναίκες κρατούνται με κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνωμοσία για απάτη, μετά από έφοδο στο φερόμενο ως κέντρο λειτουργίας της συμμορίας σε βιομηχανική μονάδα 371 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Χανγκ Χομ του Χονγκ Κονγκ.

Ηλικίας 21 έως 34 ετών, οι συλληφθέντες είναι ως επί το πλείστον μορφωμένοι, ενώ πολλοί από αυτούς είναι απόφοιτοι σχολών ψηφιακών μέσων και τεχνολογίας, που φέρονται να στρατολογήθηκαν από τη συμμορία μετά τη φοίτησή τους σε τοπικά πανεπιστήμια, δήλωσε η αστυνομία. Οι συλληφθέντες φέρονται να συνεργάστηκαν με ειδικούς της πληροφορικής στο εξωτερικό για την κατασκευή μιας ψεύτικης πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων, όπου τα θύματα εξαναγκάζονταν να κάνουν επενδύσεις.

Deepfakes και «σφαγή χοίρων»

Τα deepfakes είναι ρεαλιστικά ψεύτικα βίντεο, ήχος και άλλο περιεχόμενο που δημιουργούνται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία αυτή υιοθετείται όλο και περισσότερο από διάφορους κακόπιστους παράγοντες – από ανθρώπους που επιθυμούν να διαδώσουν πειστική παραπληροφόρηση μέχρι διαδικτυακούς απατεώνες.

Οι απάτες «σφαγή χοίρων» (pig butchering), που ονομάζονται έτσι επειδή «παχαίνουν» τα θύματα πριν τους πάρουν ό,τι έχουν, είναι μια παράνομη βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις συγκεκριμένες απάτες, οι δράστες παίρνουν ψεύτικες διαδικτυακές ταυτότητες και περνούν μήνες προετοιμάζοντας τους στόχους τους για να τους πείσουν να επενδύσουν σε ψεύτικες ιστοσελίδες κρυπτονομισμάτων. Τα deepfakes είναι ένα ακόμη όπλο στο οπλοστάσιό τους για να προσπαθήσουν να πείσουν τα ανυποψίαστα θύματα να αποχωριστούν χρήματα.

Συνήθως διευθύνονται από κινεζικές συμμορίες από τη Νοτιοανατολική Ασία και το πλούσιο Χονγκ Κονγκ είναι ιδανικός στόχος, με τις αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Νωρίτερα φέτος, μια βρετανική πολυεθνική εταιρεία βιομηχανικής σχεδίασης στο Χονγκ Κονγκ έχασε 23 εκατομμύρια ευρώ όταν ένας υπάλληλος εξαπατήθηκε από απατεώνες που χρησιμοποίησαν τεχνολογία deepfake για να παραστήσουν τον οικονομικό διευθυντή της και άλλα μέλη του προσωπικού.

Πώς λειτουργούσε η απάτη

Σύμφωνα με την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, η τελευταία «ρομαντική απάτη» συνήθως ξεκινούσε με ένα γραπτό μήνυμα, στο οποίο ο αποστολέας – που παρίστανε μια ελκυστική γυναίκα – έλεγε ότι το έστειλε σε λάθος αριθμό.

Στη συνέχεια, οι απατεώνες ξεκινούσαν διαδικτυακά ειδύλλια με τα θύματά τους, καλλιεργώντας μια αίσθηση οικειότητας μέχρι να φτάσουν στο σημείο να σχεδιάζουν ένα κοινό μέλλον.

Η ομάδα ήταν εξαιρετικά οργανωμένη, χωρισμένη σε τμήματα υπεύθυνα για διαφορετικά στάδια της απάτης. Χρησιμοποιούσαν ακόμη και ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για να διδάξουν τα μέλη πώς να εκμεταλλεύονται «την ειλικρίνεια και το συναίσθημα του θύματος», δήλωσε η αστυνομία.

Μεταξύ των βημάτων: μάθηση της κοσμοθεωρίας του θύματος για τη δημιουργία μιας «κομμένης και ραμμένης στα μέτρα του» περσόνας, επινόηση δυσκολιών όπως αποτυχημένες σχέσεις ή επιχειρήσεις και, τέλος, δημιουργία ενός «όμορφου οράματος», όπως τα σχέδια για ταξίδια, προκειμένου να ωθήσουν το θύμα να επενδύσει.

Η απάτη λειτούργησε για περίπου ένα χρόνο μέχρι η αστυνομία να λάβει πληροφορίες σχετικά με αυτήν, τον περασμένο Αύγουστο. Στην επιδρομή βρέθηκαν περισσότερα από 100 κινητά τηλέφωνα, το ισοδύναμο σχεδόν 24.000 ευρώ σε μετρητά και ορισμένα πολυτελή ρολόγια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Με πληροφορίες από: Deepfake romance scam raked in $46 million from men across Asia, police say by Jessie Yeung, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης