TECH

Η Apple παρουσίασε το νέο iPhone 16 - Τι είναι το Apple Intelligence

Η Apple παρουσίασε το νέο iPhone 16 - Τι είναι το Apple Intelligence

Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ

(AP Photo/Juliana Yamada

Το νέο iPhone 16 παρουσίασε η Apple σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την Δευτέρα (9/9), καθώς και τα iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max.

Τα χρώματα στα οποία θα κυκλοφορήσει είναι μαύρο, λευκό, μπλε, πετρόλ και ροζ.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων κινητών τηλεφώνων είναι πως θα είναι συμβατά με το Apple Intelligence, τη νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον CEO της Apple, Τιμ Κουκ, τα νέα iPhone είναι σχεδιασμένα από την αρχή με βάση το Apple Intelligence, ωστόσο η σειρά iPhone 16 δεν θα κυκλοφορήσει με αυτό από την αρχή.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου iPhone

Το νέο iPhone διαθέτει νέα κάμερα 48 megapixel, δύο επιλογές μεγέθους, 6,1 ίντσες για το iPhone 16 και 6,7 ίντσες για το iPhone 16 Plus, προσαρμόσιμα κουμπιά δράσης (για παράδειγμα, φακός τη νύχτα και ημερολόγιο την ημέρα), καινούριο έλεγχο της κάμερας για άμεση πρόσβαση στην κάμερα, καθώς και δυνατότητα ρύθμισης διαφόρων χαρακτηριστικών της κάμερας και ένα νέο τσιπ A18 που δημιουργήθηκε για το iPhone 16, βελτιστοποιημένο για την εκτέλεση μεγάλων γεννητικών μοντέλων και με 2x ταχύτερη νευρωνική μηχανή.

Η Apple έκανε γνωστό ότι το νέο τσιπ A18 που δημιουργήθηκε για το iPhone 16 διαθέτει τεχνολογία 3 νανομέτρων και τέσσερις πυρήνες απόδοσης, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε εμπειρία στο iPhone, συμπεριλαμβανομένης του Apple Intelligence.

Δήλωσε, επίσης, ότι ο επεξεργαστής του είναι έως και 60% ταχύτερος από το iPhone 12 και η ταχύτητα ανταγωνίζεται ακριβούς προσωπικούς υπολογιστές, ενώ πρόσθεσε πως η GPU στο iPhone 16 είναι έως και 40% ταχύτερη από ό,τι στο iPhone 15.

Apple Intelligence

Το Apple Intelligence λειτουργεί σε κατηγορίες όπως η γλώσσα, οι εικόνες, η δράση και το προσωπικό πλαίσιο, όπως ανέφερε ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Apple για την Τεχνολογία Λογισμικού Κρεγκ Φεντερίγκι.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι τα δεδομένα δεν θα αποθηκεύονται ούτε μοιράζονται ποτέ με την Apple και πρόσθεσε πως ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες μπορούν να επαληθεύσουν αυτή την υπόσχεση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, σύμφωνα με το το CNBC.

Καινοτομία που ξεχώρισε ο Φεντερίγκι είναι η νέα λειτουργία generative emoji, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν προσαρμοσμένα emojis πληκτρολογώντας μερικές λέξεις. Οι χρήστες μπορούν επίσης να πληκτρολογούν λέξεις για να ανασύρουν φωτογραφίες και βίντεο που θέλουν να βρουν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Apple Intelligence σηματοδοτεί επίσης την έναρξη μιας νέας εποχής για τη φωνητική βοηθό Siri. Οι χρήστες μπορούν να προτρέπουν τη Siri με κείμενο, να κάνουν ερωτήσεις με τη φωνή τους, να ανασύρουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες από συνομιλίες κειμένου και πολλά άλλα.

Σημείωσε δε, πως η δημιουργία emojis και μια νέα λειτουργία Visual Intelligence θα έρθουν αργότερα. Η οπτική νοημοσύνη επιτρέπει για παράδειγμα στους χρήστες να τραβήξουν μια φωτογραφία ενός σκύλου για να μάθουν τι ράτσα είναι.

Το Apple Intelligence θα είναι διαθέσιμο στα νέα τηλέφωνα iPhone 16 και iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro και Pro Max.