TECH

Στην τελική ευθεία το Gigabit Voucher

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για το Gigabit Voucher, το κουπόνι με το οποίο θα επιδοτούνται ευρυζωνικές συνδέσεις σε ταχύτητες άνω των 250 Mbps.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω του Gov.gr, αναμένεται να ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους (καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις) στις 15 Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι είναι ήδη έτοιμοι να υποδεχθούν τα σχετικά αιτήματα για όσους αποκτήσουν το σχετικό κουπόνι.

Η συγκεκριμένη δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το ύψος της επιδότησης όσον αφορά στα νοικοκυριά θα είναι της τάξεως των 200 ευρώ σε βάθος διετίας. Η επιδότηση θα αφορά τόσο το αρχικό κόστος εγκατάστασης όσο και το μηνιαίο πάγιο, ενώ αφορά συνδέσεις από 300 Mbps και άνω καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η κατάργηση του φόρου σταθερής τηλεφωνίας για τις συνδέσεις άνω των 100 Mbps.

Το Gigabit Voucher αποτελεί μία από τις δύο δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την προώθηση των συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). H έτερη είναι το Smart Readiness, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την επιδότηση για εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα». Το Smart Readiness «τρέχει» εδώ και περίπου ένα χρόνο αλλά μόλις τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να αξιοποιείται από νοικοκυριά.

Σημειωτέον ότι οι δύο δράσεις συνδέονται μεταξύ τους δεδομένου ότι από τα 80 εκατ. ευρώ του Gigabit Voucher, τα 27 εκατ. ευρώ θα αφορούν αποκλειστικά τους δικαιούχους του Smart Readiness καθώς προέρχονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα υπόλοιπα 53 εκατ. της δράσης θα μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν συνδέσεις FTTH υπερυψηλών ταχυτήτων.

Το συγκεκριμένο κουπόνι πάντως είναι από τα πλέον αναμενόμενα των τελευταίων ετών καθώς θεωρείται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην επιτάχυνση της μετάβασης σε συνδέσεις FTTH. Η κάλυψη με δίκτυα FTTH έχει φθάσει σε αρκετά καλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες αλλά η ζήτηση δεν κινείται με αντίστοιχους ρυθμούς, οπότε η επιδότηση των μηνιαίων τελών εκτιμάται ότι θα βοηθήσει.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει και περαιτέρω πτώση των τιμών λιανικής δεδομένου ότι πρόκειται να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία της Cosmote με Vodafone και Nova για νέα τιμολόγια χονδρικής όσον αφορά στις υποδομές FTTH. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Cosmote -όσον αφορά στη χονδρική- πρόκειται να αυξήσει τις ταχύτητες αποστολής δεδομένων (upload) για τις συνδέσεις από 300 Mbps και άνω, η εκτίμηση είναι πως η αγορά του FTTH θα αρχίσει να κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Και δεν αποκλείεται να δούμε και πιο ελκυστικά πακέτα που να συνδυάζουν και συνδρομητική τηλεόραση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη συγκεκριμένη αγορά με τη συμφωνία Cosmote και Nova για χονδρική διάθεση αθλητικού περιεχομένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης