TECH

IFA 2024: η Samsung επεκτείνει τη χρήση του ΑΙ σε κάθε είδους οικιακή συσκευή

IFA 2024: η Samsung επεκτείνει τη χρήση του ΑΙ σε κάθε είδους οικιακή συσκευή
SAMSUNG

Με την τεχνητή νοημοσύνη να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στον κλάδο της τεχνολογίας -και όχι μόνο- είναι σχεδόν αναμενόμενο άπαντες οι μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου να ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα. Όμως, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το AI -όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε- μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους τους πολίτες. Και αυτό δείχνει να είναι το στοίχημα που έχει βάλει η Samsung Electronics, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ψηφιακών προϊόντων παγκοσμίως.

«ΑΙ για όλους» είναι το μότο που χρησιμοποιεί η Samsung στη φετινή IFA, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας παγκοσμίως που ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο Βερολίνο, γιορτάζοντας, μάλιστα, τα 100ά γενέθλια της. Και αυτό που επεδίωξαν τα στελέχη του κορεατικού τεχνολογικού κολοσσού κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρευρέθηκε το CNN Greece, ήταν να αναδείξουν τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει το AI στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των χρηστών, εξοπλίζοντάς τους με εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εμπλουτίσουν την καθημερινότητά τους.

Προς το παρόν, πάντως, το ΑΙ δεν είναι κάτι που έχει γίνει πλήρως κατανοητό από το ευρύ κοινό όσον αφορά στις πραγματικές δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει. Ο Benjamin Braun, γενικός διευθυντής μάρκετινγκ της Samsung για την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου στην οποία το 90% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καταλαβαίνει την τεχνητή νοημοσύνη. Όμως, στην ίδια έρευνα φάνηκε ότι μόλις το 15% έχει πλήρη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητά τους, ενώ 66% των ερωτηθέντων είπαν ότι αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους. Σύμφωνα με τη Samsung, αυτό είναι μία ευκαιρία για τον κορεατικό κολοσσό να «δώσει πίσω» στους ανθρώπους και εξηγεί γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι για όλους.

Όσον αφορά το πως θα επιδιώξει να το πετύχει αυτό, η Samsung εκτιμά ότι είναι ένα πρώτο βήμα είναι να κάνει διαθέσιμες εφαρμογές ΑΙ σε έναν μεγαλύτερο αριθμό αλλά και μία πιο διευρυμένη γκάμα συσκευών. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, μέχρι το τέλος του 2024, η Samsung αναμένει ότι θα υπάρχουν 200 εκατομμύρια συσκευές που θα διαθέτουν το Galaxy AI, που αποτελεί τη δική της εκδοχή όσον αφορά το οικοσύστημα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Και κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια παίζει το SmartThings, το οποίο είναι το συνεχώς διευρυνόμενο οικοσύστημα διασυνδεδεμένων συσκευών, το οποίο έχει φθάσει να συνδέει περισσότερες από 500 εκατομμύρια συσκευές. Μέσω του SmartThings, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία σειρά από εφαρμογές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απρόσκοπτη απομακρυσμένη διαχείριση όλων των προϊόντων της Samsung με δυνατότητες AI – από την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίησή της θέρμανσης, τη διαχείριση όλων των συσκευών όταν οι χρήστες βρίσκονται εντός ή εκτός σπιτιού και την πλοήγηση στις τηλεοράσεις Samsung.

welcome_to_bespoke_ai.jpg

Η επόμενη γενιά εφαρμογών

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για το τι έρχεται είναι οι δυνατότητες που προσφέρει η αναβάθμιση του Bixby, του φωνητικού βοηθού της Samsung. Πλέον, το Bixby στις συσκευές της οικογένειας Bespoke AI, στις οποίες περιλαμβάνονται μεγάλες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, όπως ψυγεία και πλυντήρια, μπορεί να καταλάβει πολλαπλές εντολές σε μια πρόταση, να ανακαλέσει προηγούμενο περιεχόμενο συζητήσεων για να εκτελεί συνεχείς εντολές για εξατομικευμένες απαντήσεις και να παρέχει απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχετίζονται με το προϊόν.

Επίσης, η Samsung δίνει μεγαλύτερα οφέλη ελέγχου και προσβασιμότητας στους χρήστες. Για παράδειγμα, η εταιρεία ανέπτυξε και εφάρμοσε μια λειτουργία αυτόματου ανοίγματος πόρτας σε ορισμένα μοντέλα πλυντηρίων ρούχων και ψυγείων, ώστε οι χρήστες να μπορούν να ανοίγουν τις πόρτες με ένα ελαφρύ άγγιγμα. Μια πρόσφατη ενημέρωση επιτρέπει στους ανθρώπους να ανοίγουν την πόρτα λέγοντας απλώς «Άνοιξε την πόρτα του ψυγείου», ακόμη και χωρίς εντολές αφύπνισης όπως «Γεια σου Bixby».

20240905_125054.jpg

Νέα προϊόντα

Η παρουσία του ΑΙ είναι αρκετά έντονη και στα νέα προϊόντα που παρουσίασε η Samsung στο πλαίσιο της φετινής IFA. Για παράδειγμα, οι νέοι προβολείς Premier 9 και Premier 7 φέρνουν την προηγμένη τεχνολογία λέιζερ στην οικιακή ψυχαγωγία, προσφέροντας εξαιρετική ανάλυση 4Κ και κορυφαίο ήχο σε οθόνες έως 130 ίντσες. Ενσωματώνουν τεχνολογία AI, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας upscaling, η οποία βελτιώνει το περιεχόμενο σε ποιότητα 4Κ, και του Vision Booster, που προσαρμόζει τη φωτεινότητα και την αντίθεση για βέλτιστη προβολή σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Σύμφωνα με τη Samsung, αυτοί οι προβολείς έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μία ανώτερη εμπειρία θέασης με τεχνολογία αιχμής, ώστε να μετατρέπουν τους χώρους των χρηστών σε premium οικιακούς κινηματογράφους.

Επίσης, η Samsung παρουσίασε και δύο νέους φορητούς υπολογιστές με ενσωματωμένο το Galaxy AI, τους οποίους, πάντως, δεν θα δούμε στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον. Το ένα είναι το Galaxy Book5 Pro 360, το οποίο βασίζεται στο νέο επεξεργαστή Intel Core Ultra και με τη χρήση του Galaxy AI, προσφέρει ακόμα πιο εξατομικευμένη παραγωγικότητα και απρόσκοπτη συνδεσιμότητα.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το λεπτό Galaxy Book4 Edge με οθόνη 15 ιντσών, που βασίζεται στον Snapdragon X Plus της Qualcomm και προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, το οποίο, επίσης, προορίζεται για αξιοποίηση εφαρμογών ΑΙ όπως το Copilot της Microsoft.

Στο χώρο των τηλεοράσεων η Samsung ανακοίνωσε τις οθόνες Neo QLED 8K AI που παρέχουν βελτιωμένη εμπειρία θέασης, με ενσωματωμένους τους επεξεργαστές NQ 8 AI Gen 3. Οι τελευταίοι διαθέτουν 512 νευρωνικά δίκτυα – οκτώ φορές περισσότερα από πριν – τα οποία, όταν συνδυάζονται με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέρουν μια προσαρμοσμένη, υψηλής ποιότητας εμπειρία ήχου και εικόνας, όπως υποστηρίζει η Samsung. Μία τεχνολογία που αναβαθμίζει το περιεχόμενο της οθόνης για να προσφέρει την πιο ευκρινή και ομαλή εικόνα, σύμφωνα με τον κορεατικό κολοσσό. Και εδώ το ΑΙ αξιοποιείται προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η εμπειρία του καταναλωτή και είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πως η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να εμπλέκεται σε όλα τα κομμάτια της τεχνολογικής καθημερινότητας.