TECH

Stephen Bye (Ookla): Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να βελτιώσει τις ευρυζωνικές συνδέσεις

Stephen Bye (Ookla): Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να βελτιώσει τις ευρυζωνικές συνδέσεις
LG

Ο συνδυασμός ενός ρυθμιστικού περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές και της δημιουργίας υπηρεσιών που θα οδηγήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις υψηλότερες ταχύτητες είναι αυτός που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της όσον αφορά την ευρυζωνικότητα.

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece, o Stephen Bye, πρόεδρος του τομέα συνδεσιμότητας του αμερικανικού ομίλου Ziff Davis και ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής της Ookla, της πιο γνωστής εταιρείας παγκοσμίως όσον αφορά στις μετρήσεις για τις ταχύτητες και την ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων τόσο όσον αφορά στις σταθερές συνδέσεις όσο και σε εκείνες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Πρακτικά, η Ookla είναι η εταιρεία που χρησιμοποιούν -κατά κύριο λόγο- κυβερνήσεις, οργανισμοί και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προκειμένου να μετρήσουν πόσο γρήγορες είναι οι συνδέσεις σε μία χώρα.

Τον κ. Bye τον συναντήσαμε στο πλαίσιο του πρόσφατου MWC Barcelona, του μεγαλύτερου ετήσιου ραντεβού της παγκόσμιας αγοράς των επικοινωνιών. Μάλιστα, στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου ο κ. Bye συναντήθηκε και με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου καθώς αναμένεται να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, η Ookla θα παρέχει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στοιχεία αναφορικά με τις ταχύτητες και την ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στην Ελλάδα.

«Ο σκοπός μας είναι πως θα βελτιώσουμε τη συνδεσιμότητα και πως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα κάνουν καλύτερα τα δίκτυα τους» σημειώνει ο κ. Bye, επισημαίνοντας ότι πέραν των παρόχων η Ookla συνεργάζεται με πολλές κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, παρέχοντας τους στοιχεία. «Είμαστε ανεξάρτητοι και έχουμε υψηλό το αίσθημα της ακεραιότητας και αυτό είναι κάτι αρέσει στις ρυθμιστικές αρχές που μας εμπιστεύονται» τονίζει ο επικεφαλής της Ookla. Όσον αφορά τα δεδομένα, αυτά προέρχονται από τους ίδιους τους χρήστες καθώς η Ookla είναι ο δημιουργός του Speedtest, του πιο δημοφιλούς εργαλείου παγκοσμίως για τη μέτρηση μίας σύνδεσης, είτε πρόκειται για μία σταθερή ευρυζωνική σύνδεση είτε για μία σύνδεση κινητής. Μάλιστα, ο παγκόσμιος δείκτης που δημοσιεύει η Ookla είναι αυτός στον οποίο αναφέρονται σχεδόν όλοι όταν θέλουν να αναφερθούν για το πόσο γρήγορα είναι τα δίκτυα σε μία χώρα ή μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

1709923481170-851210288-Stephen-Bye-Headshot-(1)-copy.jpg

Η Ookla επιδιώκει να εμπλουτίζει διαρκώς τα δεδομένα που συγκεντρώνει, επενδύοντας σε νέα εργαλεία και εφαρμογές προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες της. «Ένας από τους στόχους μας είναι να βοηθάμε τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να κάνουν καλύτερες επενδύσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις» σημειώνει ο κ. Bye, ο οποίος επισημαίνει ότι το σωστό ρυθμιστικό περιβάλλον βοηθά στις επενδύσεις στις υποδομές. Σημειωτέον πως ο κ. Bye είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων όσον αφορά δεδομένα που θα τους βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη των δικτύων τους, καθώς για πολλά χρόνια ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος σε εταιρείες επικοινωνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι προτάσεις για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, η Ελλάδα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία αλλά βρίσκεται αρκετά πίσω όσον αφορά στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις. Τι πρέπει να κάνει προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή; Σύμφωνα με τον κ. Bye, τα δεδομένα είναι τα ίδια για όλες τις χώρες. «Καταρχάς, πρέπει να υπάρχει το κανονιστικό περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις» επισημαίνει ο κ. Bye. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται σωστή διαχείριση του φάσματος συχνοτήτων, όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία, και ενθάρρυνση των επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών. «Οι οπτικές ίνες είναι εξαιρετικές σημαντικές για μία οικονομία που βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στην ευρυζωνικότητα» σπεύδει να προσθέσει. Ειδικά για την Ευρώπη, το μεγάλο στοίχημα είναι η επιτάχυνση όσον αφορά στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH).

Όμως, εξίσου απαραίτητο είναι να υπάρχουν οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες εκείνες που θα κάνουν τους χρήστες να επιζητούν συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων. «Χρειάζεται να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων, δηλαδή της ανάπτυξης υποδομών και της παροχής εφαρμογών» τονίζει ο κ. Bye. «Όπως χρειάζεται να υπάρχει και το κατάλληλο οικονομικό μοντέλο προκειμένου όλες οι πλευρές να είναι ευχαριστημένες» επισημαίνει ο επικεφαλής της Ookla, εννοώντας ότι θα πρέπει και οι τιμές των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων να είναι σε ένα επίπεδο που να είναι διατεθειμένοι να τις πληρώσουν αλλά και οι πάροχοι να είναι σε θέση να κάνουν απόσβεση των επενδύσεων τους.