TECH

Οι άνθρωποι μπαίνουν σε «monk mode» για να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η εφαρμογή ονομάζεται Freedom. Μπορείτε να επιλέξετε να αποκλείσετε συγκεκριμένους ιστότοπους κοινωνικών μέσων ή να απενεργοποιήσετε εντελώς την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. photo: Pexels

Όταν χρειάζεται πραγματικά να επικεντρωθεί στη δουλειά της, η Susie Alegre χρησιμοποιεί μια εφαρμογή στο τηλέφωνό της που εμποδίζει την πρόσβασή της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για όσο καιρό χρειάζεται.

Η Alegre, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας με έδρα το Λονδίνο, λέει ότι το κλείσιμο των social με αυτόν τον τρόπο της επιτρέπει να συγκεντρώνεται καλύτερα, επειδή την εμποδίζει να αποσπάται η προσοχή της.

«Νομίζω ότι είναι απίστευτα δύσκολο μόνο από τη δύναμη της θέλησης να έχεις ένα smartphone και να μην σπαταλάς σημαντικό χρόνο σε αυτό», λέει.

Η εφαρμογή που χρησιμοποιεί η Alegre ονομάζεται Freedom. Μπορείτε να επιλέξετε να αποκλείσετε συγκεκριμένους ιστότοπους κοινωνικών μέσων ή να απενεργοποιήσετε εντελώς την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Εσείς επιλέγετε πόσο χρόνο θέλετε να διαρκέσει ο αποκλεισμός σε ώρες και λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να αλλάξετε γνώμη σχετικά με αυτό και να το ακυρώσετε νωρίτερα. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το κουμπί «κλειδωμένη λειτουργία», που σημαίνει ότι το μπλοκ σας δεν μπορεί να παρακαμφθεί μέχρι να τελειώσει η ώρα που έχετε προγραμματίσει.

Η Alegre προσθέτει ότι χρησιμοποιεί την εφαρμογή Freedom, σε αντίθεση με το να απενεργοποιεί απλώς το τηλέφωνο της, «όταν πρέπει να είμαι στο τηλέφωνο, αλλά πραγματικά δεν θέλω να αποσπάσω την προσοχή μου». Παρόμοιες εφαρμογές αποκλεισμού περιλαμβάνουν πλέον τα ColdTurkey, FocusMe και Forest.

Η Alegre ευχαριστεί την εφαρμογή Freedom που τη βοήθησε να επικεντρωθεί στη συγγραφή του βιβλίου της, ένα έργο αυτοβελτίωσης με τον τίτλο «Freedom To Think», το οποίο εκδόθηκε πέρυσι.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, το βιβλίο μου αφορά ακριβώς το θέμα της εστίασης στην ψηφιακή εποχή και τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να αλληλεπιδρά με το μυαλό μας και να παρεμβαίνει στις διαδικασίες σκέψης μας», λέει.

Ωστόσο, ο αποκλεισμός μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικά δεν είναι εύκολος, λέει η Grace Marshall, συγγραφέας και σύμβουλος παραγωγικότητας. Επισημαίνει τις πολυάριθμες μελέτες των τελευταίων ετών που αναδεικνύουν τον εθιστικό χαρακτήρα τους.

«Λαμβάνετε ένα like σε μια συσκευή και αυτό δημιουργεί χαρά» λέει η Marshall. «Ο εγκέφαλός μας εθίζεται κοιτάζοντας την ειδοποίηση επειδή εκείνη τη στιγμή ρέει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, μια φυσική χημική ουσία που απελευθερώνεται στον οργανισμό και που σε κάνει να νιώθεις καλά.

Το «monk mode», δηλαδή το να μην είσαι όλη τη μέρα στο τηλέφωνο σου κοιτώντας την οθόνη, μπορεί να σε βοηθήσει στην απόσπαση της προσοχής σου και στην επίτευξη των στόχων σου ή τελικά της δουλειάς σου.

Το Freedom app αναφέρει ότι σημείωσε μεγάλο άλμα στους χρήστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις λήψεις να αυξάνονται κατά 50% το 2020 και 500.000 νέους χρήστες να εγγράφονται το 2021. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης που είναι πιο αποκλεισμένοι λέγεται ότι είναι το Instagram, το Facebook και το Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης