ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αμυντική τεχνολογία στο επίκεντρο της επίσκεψης Δένδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η αμυντική τεχνολογία στο επίκεντρο της επίσκεψης Δένδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Toν Νίκο Δένδια υποδέχτηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδας Αντώνης Αλεξανδρίδης και αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. @NikosDendias

Τα γνώριμα, μετά από ήδη τρείς διπλωματικές αποστολές, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισκέφθηκε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας για διμερείς επαφές.

Στο επίκεντρο των επαφών που είχε με τον με τον Υπουργό Επικρατείας για Αμυντικές Υποθέσεις Mohammed Ahmed Al Bawardi ήταν η εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος - ΗΑΕ, η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, καθώς και η προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας

Από την επίσκεψη του Ν. Δένδια στη Διπλωματική Ακαδημία των ΗΑΕ
Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Nickolay Mladenov και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Dr Mohammed AL Dhaheri.@NikosDendias

Η ανάπτυξη αμυντικής τεχνολογίας με χώρες που έχουν ήδη την τεχνογνωσία είναι από τις προτεραιότητες του Νίκου Δένδια. Η ίδια κίνηση έγινε το περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ, όπου ενώπιον του Ισραηλινού ομολόγου του τόνισε τη δέσμευση της Αθήνας να «εμπλουτίσει την αμυντική βιομηχανική συνεργασία» με το Τελ Αβίβ, «με κοινό όφελος για τις κοινωνίες και τις οικονομίες των δύο χωρών», έτσι ώστε «να δημιουργηθεί ένα παρεμφερές οικοσύστημα με αυτό του Ισραήλ με τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργείου και των εταιρειών».

Η προώθηση της αμυντικής διπλωματίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχη Abdullah bin Zayed al Nahyan με τον οποίο γνωρίζεται απο τη προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών. Η διπλωματική προσέγγιση Ελλάδας – ΗΑΕ, μάλιστα, όπως και η Διακρατική Συμφωνία που ακολούθησε μεταξύ των δύο χωρών, οφείλεται στην άριστη σχέση των δύο ανδρών.

Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Δένδιας για την επίτευξη της Συμφωνίας είχε επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών τον Δεκέμβριου του 2022, τον Ιούνιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2021.

Το Άμπου Ντάμπι έχει επισκεφθεί τρείς φορές και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για επαφές με τον Εμιρατινό Ομολόγου του, με τον οποίο διατηρεί άριστη σχέση. Να θυμίσουμε ότι Αθήνα - Άμπου Ντάμπι διατηρούν Στρατιωτική Συνεργασία, ενώ όπως προαναφέρθηκε, μας συνδέει Διακρατική Στρατιωτική Συμφωνία με Ρήτρα Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής σε περίπτωση που απειληθεί κάποια από τις δύο χώρες. Σύμφωνα με διεθνολόγους και αναλυτές, αυτή ήταν μια σημαντική κίνηση στη σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας που τότε βρισκόταν σε έξαρση.

Με τη Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας – ΗΑΕ ισχυροποιούνται συνεχώς οι δεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεών τους και παράλληλα διευρύνεται η διαλειτουργικότητά τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ενδεικτικό των ισχυρών στρατιωτικών μας σχέσεων είναι η συμμετοχή των Εμιρατινών Ενόπλων Δυνάμεων σε μεγάλες ελληνικές Διακλαδικές Ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, όπως η ελληνο-αιγυπτιακή Άσκηση «Μέδουσα», η άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Ηρακλής» και η μεγάλη ελληνική αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος». Παράλληλα, Εμιρατινά Μαχητικά έχουν μετασταθμεύσει σε ελληνικές βάσεις για συνεκπαιδεύσεις με Έλληνες ιπτάμενους, όπως θυμίζουμε είχε γίνει το καλοκαίρι του ’20 στη Σούδα εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης με το Οruç Reis.

Με πρωτοβουλία του Στρατηγού Κ. Φλώρου στις 19 Φεβρουαρίου 2021 η φρεγάτα Ύδρα κατέπλευσε στο λιμάνι του Αμπου Ντάμπι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021, ενώ προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων βρέθηκε στο Ντουμπάι, προκειμένου να εκπαιδευτεί στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) που διαθέτουν τα ΗΑΕ. Η εν λόγω εκπαίδευση, η οποία εκετελέστηκε σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, εξασφαλίζει πολύτιμη εμπειρία στο δύσκολο αντικείμενο της ελεύθερης πτώσης, με παράλληλη σημαντική μείωση κόστους σε σχέση με την εκτέλεση πραγματικών αλμάτων.

Οι σχέσεις Αθήνας – Αμπου Ντάμπι αδιαμφισβήτητα βρίσκονται σε πολύ καλή φάση και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες σέβονται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, στις αρχές του οποίου βασίζονται για την επίλυση διμερών διαφορών. Ελλάδα και ΗΑΕ λειτουργούν ως εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και μαζί με την Αίγυπτο αποτελούν το ανάχωμα στις αναθεωρητικές δυνάμεις που με μονομερείς ενέργειες προσπαθούν να διαταράξουν κατά καιρούς το κλίμα.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Άμπου Ντάμπι - Αγκυρας

Οι σχέσεις Άμπου Ντάμπι - Άγκυρας ήταν για χρόνια σε τεντωμένο σχοινί, με τα ΗΑΕ να θεωρούνται ο νούμερο 1 εχθρός της Τουρκίας. Μάλιστα κάποια τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευαν ότι τα ΗΑΕ βοήθησαν οικονομικά στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η Τουρκία χρειάζεται χρήματα προκειμένου να τονώσει την οικονομία της, με τα χρηματικά πακέτα από τα ΗΑΕ να έχουν ήδη φτάσει. Θυμίζουμε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία επικύρωσαν τον περασμένο Ιούνιο - αμέσως μετά την επανεκλογή Ερντογάν- μια συμφωνία συνεργασίας με στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια εντός πέντε ετών.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια σημαντικές «διπλωματικές νίκες» με ηγετικές χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και οδήγησε την Τουρκία να προχωρήσει σε επιχειρήσεις γοητείας τόσο προς τις αραβικές χώρες, όσο και προς τις χώρες του Κόλπου. Ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να μπει σφήνα στις ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας.

Οι συμμαχίες της χώρας μας με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχουν όλες και αμυντικό αποτύπωμα. Η Ελλάδα θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος σε σχέση με την Τουρκία που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σε αρκετές χώρες για την αξιοπιστία της ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ.