TECH

Ελληνικές startups στο στόχαστρο μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών

Ελληνικές startups στο στόχαστρο μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών

Το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων δεν έχει φθάσει ακόμη σε επίπεδα τέτοια που να συγκρίνεται με εκείνα των περισσότερων χωρών της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεγάλοι και γνωστοί -ακόμη και στο ευρύ κοινό- τεχνολογικοί κολοσσοί δεν έχουν σπεύσει να επενδύσουν σε εγχώρια startups.

Το παράδειγμα της Cisco, εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά της Code BGP, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα, αλλά υπάρχουν αρκετές ακόμη περιπτώσεις με τον αριθμό να έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σημειωτέον πως οι εξαγορές στο ελληνικό startup οικοσύστημα έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια αλλά οι περιπτώσεις εκείνες όπου ο αγοραστής είναι τεχνολογικοί κολοσσοί που γνωρίζουν ακόμη και όσοι δεν ασχολούνται με τον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών παρουσιάζουν ένα επιπλέον ενδιαφέρον.

Η πρώτη πάντως κίνηση από τεχνολογικό κολοσσό που ενέπλεκε ελληνική startup χρονολογείται από το 2010 όταν η Google εξαγόρασε την Blindtype. Η τελευταία ήταν ουσιαστικά μία ομάδα developers που είχε αναπτύξει ένα εικονικό πληκτρολόγιο για Android συσκευές. Η ταχύτητα που προσέφερε στην πληκτρολόγηση ήταν ο λόγος που η Blindtype προσέγγισε το ενδιαφέρον της Google.

Η δεύτερη αντίστοιχη περίπτωση ήταν η εξαγορά της Innoetics από τη Samsung το καλοκαίρι του 2017. Ο κορεατικός κολοσσός απέκτησε την εταιρεία που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» προκειμένου να αποκτήσει την τεχνογνωσία που είχε αναπτυχθεί στον τομέα της μετατροπής κειμένου σε ομιλία (text to speech). Το ακριβές ποσό της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ και ήταν μία από τις σημαντικότερες κινήσεις στο οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα μας.

H μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής startup δεν είναι άλλη από την απόκτηση του 100% της Softomotive από τη Microsoft το 2020. H Softomotive είχε αναπτύξει μία λύση λογισμικού για τη ρομποτική αυτοματοποίησης διαδικασιών σε επιχειρήσεις (Robotic Process Automation - RPA) και αυτό προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Microsoft με την τελευταία να φέρεται ότι κατέβαλλε το ποσό των 150 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι πάντως η εξαγορά της Accusonus από τη Meta (Facebook). Η Accusonus ήταν μία εταιρεία από την Πάτρα που δραστηριοποιείτο στο χώρο της επεξεργασίας ήχου. Η Meta την εξαγόρασε έναντι ενός ποσού που εκτιμάται ότι κινείται στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ αλλά επίσημη ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη εξαγορά δεν υπήρξε!

Οι κινήσεις μέσα στο 2023

Από τις πολύ «δυνατές» χρονιές όσον αφορά το ενδιαφέρον γνωστών τεχνολογικών κολοσσών για ελληνικές startups είναι το 2023. Στη σχετική λίστα των κολοσσών που έχουν εξαγοράσει ελληνικές startups περιλαμβάνεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Dell που έχει αγοράσει τη mist.io. Η τελευταία έχει αναπτύξει μία λύση για την κοινή διαχείριση πληροφοριακών υποδομών που βρίσκονται σε διαφορετικές cloud πλατφόρμες. Το ποσό της εξαγοράς δεν έχει γίνει γνωστό, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ούτε για τη συγκεκριμένη εξαγορά υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Μία ιδιάζουσα περίπτωση είναι αυτής της Arrikto, μίας ελληνικής startup που ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες στο χώρο του AI αλλά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν δεν αποδείχθηκαν αρκετά και η ομάδα της εταιρείας «απορροφήθηκε» από την HPE.

Τέλος, είχαμε τη Cisco να αποκτά την Code BGP, η οποία έχει αναπτύξει λογισμικού για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol) το οποίο αποτελεί το πρωτόκολλο δρομολόγησης του Διαδικτύου.