TECH

Αυτό είναι το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο φιλέτο ψαριού στον κόσμο

Το τρισδιάστατα εκτυπωμένο φιλέτο τσιπούρας, από τη συνεργασία της Steakholder Foods και της Umami Meats SHLOMI ARBIV

Θα μπορούσε να είναι σκηνή από μια τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας όπως το «Star Trek». Ένας 3D εκτυπωτής τροφίμων «σέρβιρε» για πρώτη φορά ένα εργαστηριακό φιλέτο ψαριού.

Η Steakholder Foods, μια startup με έδρα το Ισραήλ, έφτιαξε ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο κομμάτι τσιπούρας – «ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία τροφίμων» σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Άρικ Κάουφμαν.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Umami Meats, που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, για τη δημιουργία του φιλέτου. «Σε αυτή την πρώτη δοκιμή, παρουσιάσαμε ένα εργαστηριακό προϊόν που ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα σας ακριβώς όπως πρέπει να είναι το ψάρι», λέει ο Μιχίρ Περσχάντ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Umami Meats.

Το προϊόν ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα, ακριβώς όπως ένα αληθινό ψάριSHLOMI ARBIV

Τα εργαστηριακά θαλασσινά και το κρέας είναι αληθινές πρωτεΐνες που καλλιεργούνται εργαστηριακά με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Αυτή η εκκολαπτόμενη βιομηχανία που δεν εμπεριέχει τη σφαγή του ζώου, στοχεύει να πετύχει παρόμοια γεύση με το συμβατικό κρέας χωρίς κόστος για τα ίδια τα ζώα και το περιβάλλον.

«Εξακολουθούμε να τρώμε και να καταναλώνουμε κρέας με τον τρόπο που το καταναλώναμε χιλιάδες χρόνια πριν», λέει ο Κάουφμαν στο CNNi, «οπότε αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια νέα προσέγγιση για να προσπαθήσουμε να επανεφεύρουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το κρέας».

Πώς φτιάχνεται το κρέας

Πριν… εκτυπώσει ένα φιλέτο ψαριού, η Steakholder Foods είχε επικεντρωθεί στο προϊόν από το οποίο πήρε το όνομά της∙ την μπριζόλα (steak).

Η διαδικασία της καλλιέργειας κρέατος ξεκινάει με βλαστοκύτταρα από ζώα, που καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρες, σύμφωνα με τον Όριτ Γκόλντμαν, αντιπρόεδρο της εταιρείας. Τα κύτταρα διαχωρίζονται σε κύτταρα μυών ή κύτταρα λίπους και τελικά σχηματίζουν τους ιστούς που θα γίνουν το τελικό προϊόν κρέατος.

Αυτά τα κύτταρα μυών και λίπους μετατρέπονται σε βιο-μελάνια και τοποθετούνται στον τρισδιάστατο εκτυπωτή. Πριν την εκτύπωση, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το ποσοστό λίπους που επιθυμεί στο κρέας του.

Ο Κάουφμαν επισημαίνει ότι οι μπριζόλες που εκτυπώνονται τώρα δεν έχουν ακριβώς την ίδια γεύση και υφή με τις αληθινές, αλλά είναι σίγουρος ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν

Ο κλάδος του εργαστηριακού κρέατος και των θαλασσινών είναι σχετικά νεοεισερχόμενος στην ευρύτερη σκηνή των εναλλακτικών πρωτεϊνών, που περιλαμβάνει γνωστότερες εταιρείες που κατασκευάζουν φυτικό κρέας, όπως η Beyond Meat και η Impossible Foods.

Ξεκίνησε το 2006 ως έρευνα της NASA και έχει διογκωθεί κατά την τελευταία δεκαετία με πάνω από 150 εταιρείες σε όλο τον κόσμο να επικεντρώνονται σε όλα τα είδη εργαστηριακού κρέατος.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το ακριβές ποσοστό λίπους της μπριζόλας του πριν εκείνη εκτυπωθείSHLOMI ARBIV

Πρόσφατα, στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ρυθμιστικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού οι καταναλωτές μπορέσουν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα. Αυτή τη στιγμή η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος είναι εμπορικά διαθέσιμα.

Όπως συμβαίνει με πολλές νέες ιδέες, η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει κάποια διστακτικότητα από την πλευρά των καταναλωτών, επισημαίνει ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπλοκ του UC Davis της Καλιφόρνια. «Η αποδοχή από τους καταναλωτές θα αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει η βιομηχανία αυτή, και θα πρέπει να σκεφτεί πολύ πώς θα λανσάρει τα προϊόντα της στην αγορά».

Με πληροφορίες από: From petri dish to dinner plate: This is the world’s first 3D-printed, cultivated fish fillet by Michelle Cohan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης