Οι 10 καλύτερες κουζίνες του κόσμου - Η θέση της ελληνικής και το... χειρότερο φαγητό μας
Ανανεώθηκε:
Τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου αναδεικνύει με άρθρο του το CNNi, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όταν κανείς σχεδιάζει τις διακοπές του σημασία δεν έχει μόνο ο τόπος αλλά και οι επιλογές σε φαγητό και ποτό που προσφέρει.
Οι 10 καλύτερες κουζίνες με τα φαγητά που πρέπει κάποιος να δοκιμάσει ή να απορρίψει είναι με αντίστροφη σειρά οι εξής:
10. ΗΠΑ
Αφού πρώτα σημειώνει ότι τα περισσότερα αμερικανικά φαγητά έχουν τις ρίζες τους σε άλλες κουζίνες φέρνοντας ως παράδειγμα την ιταλική πίτσα και τις πατάτες εξηγεί ότι έχουν εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου κερδίζοντας μια θέση δίπλα στα αμερικανικά πιάτα. Όπως η περίφημη ψαρόσουπα από αχιβάδες, την πίτα λάιμ και τη σαλάτα Κομπ.
Μπουκιά και συχώριο
Cheeseburger: Ένα παράδειγμα του πώς κάτι καλό μπορεί να γίνει τέλειο
Μπισκότο με σταγόνες σοκολάτας: Ο κόσμος δεν θα ήταν ίδιος χωρίς τη νοστιμιά που εφευρέθηκε στη δεκαετία του 1930.
Προς αποφυγή
Όλες οι υπερεπεξεργασμένες τροφές όπως τα Twinkies, τα κέικ Hostess και το KFC.
9. Μεξικό
Είναι η κουζίνα που θα μπορούσε να τρώει κανείς για το υπόλοιπο της ζωής του. Έχει λίγο από όλα και δεν την βαριέσαι.
Μέσα στα εντσιλάδας, τα τάκος, τα χελάδος και τις κεσαντίγιες κάποιος θα βρει την ζωηρότητα μιας ελληνικής σαλάτας και την πλούσια γεύση ενός ινδικού κάρι. Την καυτερή γεύση της ταϊλανδέζικης κουζίνας και τη μοναδική γεύση των τάπας.
Επίσης είναι ο παράδεισος των υπερτροφών όπως το αβοκάντο, η τομάτα, το λάιμ, το σκόρδο, η σοκολάτα και το τσίλι.
Μπουκιά και συχώριο
Μόλε: Αρχαία συνταγή από καυτερές πιπεριές, μπαχαρικά, σοκολάτα και άλλα συστατικά.
Τάκος αλ παστόρ: Το γευστικό τάκο από χοιρινό.
Ταμάλες: Η τροφή των αρχαίων Μάγια.
Προς αποφυγή
Τοστάδας: Το ίδιο με το τάκο και το μπουρίτο αλλά σε τορτίγια που σπάει στο στόμα όταν το δαγκώνεις. Απλά δεν μπορείς να το φας
8. Ταϊλάνδη
Κάθε συνταγή είναι μια αποκάλυψη καθώς η πληθώρα των μπαχαρικών και των μυρωδικών δημιουργούν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα καθώς μπορεί σε ένα πιάτο να συνυπάρχουν το πικάντικο, το αλμυρό, το γλυκό, το λαστιχωτό, το τραγανό σε ένα πιάτο.
Με επιρροές από Κίνα, Μαλαισία, Ινδονησία, Μυανμάρ σε συνδυασμό με τη βασιλική μαγειρική παράδοση καθιστούν την κουζίνα της Ταϊλάνδης ξεχωριστή.
Μπουκιά και συχώριο
Τομ γιαμ κουνγκ: Ένα πάρτι γεύσεων για τον ουρανίσκο λόγω των διαφορετικών γεύσεων.
Μασαμάν κάρι: Ένα κάρι με ισλαμικές ρίζες.
Σομ ταμ: Η δημοφιλής πράσινη σαλάτα με παπάγια είναι ξινή, πολύ καυτερή, γλυκιά και αλμυρή
Προς αποφυγή
Πλα σομ: Το ψάρι που έχει μαγειρευτεί μέσα σε αλάτι είναι πολύ δημοφιλές στην βορειοανατολική Ταϊλάνδη και θεωρείται υπεύθυνο για τον καρκίνο του χοληδόχου πόρου.
7. Ελλάδα
Το ταξίδι και το φαγητό στην Ελλάδα είναι εξώφυλλο περιοδικού χωρίς το Photoshop. Όπως το γαλάζιο της θάλασσας με το λευκό των κτιρίων οι ελιές Καλαμών, η φέτα, οι πολύχρωμες σαλάτες, τα κρέατα είναι σαν να έχουν βγει από καρτ ποστάλ.
Το μυστικό; Το ελαιόλαδο το οποίο είναι το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν. Επίσης το φαγητό στην Ελλάδα είναι σαν μία βουτιά στην ιστορία με ένα ντολμά ή με ένα πιάτο φακές.
Μπουκιά και συχώριο
Ελαιόλαδο: Σε φαγητό ή απλά σε ψωμί είναι ασυναγώνιστο.
Σπανακόπιτα: Κάνει το σπανάκι γευστικό με τη φέτα και το φύλλο.
Γύρος: Το ξενύχτι δεν θα ήταν ίδιο χωρίς την πίτα, το κρέας και το τζατζίκι.
Προς αποφυγή
Λαζανόριζο: Λάχανο και κρεμμύδι με ρύζι. Σου γεμίζει το στομάχι αλλά είναι μονοδιάστατο.
6. Ινδία
Την ινδική κουζίνα ο μόνος κανόνας για τη χρήση μπαχαρικών είναι ότι πρέπει το τελικό αποτέλεσμα να είναι νόστιμο.
Γεγονός είναι ότι όποια χώρα κάνει τα χορτοφαγικά πιάτα τόσο νόστιμα αξίζει βραβείο Νόμπελ.
Μπουκιά και συχώριο
Νταλ: Η Ινδία έχει καταφέρει να κάνει τις φακές ένα ενθουσιώδες πιάτο.
Ντόσα: Μία τηγανίτα με διάφορες γεμίσεις κατάλληλη για μεσημεριανό ή βραδινό.
Τσάι: Ο καφές δεν αρέσει σε όλους όπως και το απλό τσάι.
Προς αποφυγή
Κοτόπουλο Μπάλτι: Ένα πιάτο που δημιουργήθηκε την εποχή της αποικιοκρατίας για τους Βρετανούς και θα έπρεπε να εκλείψει.
5. Ιαπωνία
Για τους Ιάπωνες το φαγητό είναι ιεροτελεστία. Είτε αν κάποιος βρεθεί σε ένα εστιατόριο ή επιλέξει να αγοράσει φαγητό από έναν από τους εκατοντάδες αυτόματους πωλητές που υπάρχουν όπου και να γυρίσεις το μάτι σου.
Μπουκιά και συχώριο
Σούπα Μίσο: Αναδεικνύει μέσα από την απλότητα τις θεμελιώδεις γεύσεις της ιαπωνικής κουζίνας.
Σούσι και σασίμι: Ποιος θα το φανταζόταν ότι το ωμό ψάρι και το ρύζι θα γινόντουσαν τόσο δημοφιλή.
Τεμπούρα: Αν και τηγανιτή δεν είναι λιπαρή, το κουρκούτι είναι ελαφρύ και λεπτό
Προς αποφυγή
Φούγκου: Αξίζει να χάσεις τη ζωή σου για το πεντανόστιμο αλλά γεμάτο δηλητήριο ψάρι;
4. Ισπανία
Η ισπανική κουζίνα έχει το ταμπεραμέντο του φλαμένκο. Οι Ισπανοί μασουλούν σνακ όλη τη μέρα και κάνουν μεγάλα γεύματα.
Μπουκιά και συχώριο
Χαμόν ιβηρικό: Ένα ολόκληρο κομμάτι από χοιρομέρι με τα μπαχαρικά και με διαδικασία παλαίωσης.
Τσούρος: Η καλύτερη εκδοχή της τηγανισμένης ζύμης.
Προς αποφυγή
Γκαζπάτσο: Είναι αναζωογονητικό αλλά πρόκειται για πόσιμη σαλάτα
3. Γαλλία
Οι Γάλλοι αγαπούν το καλό φαγητό εξ ου και τα πολύωρα διαλείμματα για φαγητό. Εξάλλου είναι η πατρίδα του οδηγού Μισελέν.
Μπουκιά και συχώριο
Σαλιγκάρια: Πως μπορεί ένα τόσο αντιπαθητικό ζώο να γίνει μία απίστευτη νοστιμιά.
Μακαρόν: Όλα τα γαλλικά γλυκά είναι θεϊκά οι μικρές μπουκιές από αμύγδαλο λίγο περισσότερο in France seems to have been conjured out of sugar, fairy dust and the dinner wishes of little girls.
Γαλλική μπαγκέτα: Το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να φάει κανείς. Η πρώτη μπουκιά σε μεταμορφώνει ή τελευταία σου δημιουργεί προσμονή
Προς αποφυγή
Φουά γκρα: Μοιάζει με 10,000 πάπιες που ψήθηκαν σε βούτυρο που γίνεται λουκούμι, αλλά ο τρόπος παραγωγής προκαλεί κατακραυγή.
2. Κίνα
Οι Κινέζοι είναι ο λαός που έχει εμμονή με το φαγητό. Έτσι όχι μόνο ξέρουν την τέχνη της μαγειρικής αλλά την ξέρουν καλά.
Η ποικιλία είναι τεράστια καθώς υπάρχουν διαφορετικά τοπικά εδέσματα που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι προέρχονται από την ίδια χώρα.
Μπουκιά και συχώριο
Γλυκόξινο χοιρινό: Μια γεύση που φέρνει ενοχές για το πόσο καλή είναι.
Ντιμ Σαμ: Παραδοσιακό πιάτο από το Χονγκ Κονγκ στη Νέα Υόρκη.
Ψητό χοιρινό και πάπια Πεκίνου: Πως ο διαφορετικός τρόπος μαγειρέματος απογειώνει ένα πιάτο.
Ξιαλονγκμπάο: Το πιάτο έκπληξη για το πως καταφέρνουν τα πουγκάγκια να είναι τόσο ζουμερά.
Προς αποφυγή
Σούπα καρχαρία: Τα τελευταία χρόνια οι πιέσεις είναι ασφυκτικές για να πάψει η αλιεία του.
- Ιταλία
Η ιταλική κουζίνα έχει καταφέρει με τη νοστιμιά των υλικών αλλά και με την ευκολία ως προς το μαγείρεμα να μπει στην καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων.
Εκεί είναι και η μοναδικότητα ότι όλοι τη νιώθουν δική τους.
Μπουκιά και συχώριο
Σπαγκέτι μπολονέζε: Όταν δεν ξέρεις τι θέλεις να φας.
Πίτσα: Γρήγορο φαγητό που σε χορταίνει.
Ιταλικό σαλάμι: Απλά εθιστικό
Καφές: Για όλες τις ώρες
Προς αποφυγή
Η μοτσαρέλα από βουβαλίσιο γάλα: Η υποψία γεύσης σε κάνει να βάζεις την φαντασία σου να δουλέψει.
By Zoe Li, CNN