Η «επίθεση» της Nova στα έργα πληροφορικής και το νέο κύμα εξαγορών στον κλάδο
Νέα δεδομένα όσον αφορά στους «παίκτες» που διεκδικούν τα μεγάλα έργα πληροφορικής, τόσο αυτά που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και εκείνα του ιδιωτικού τομέα, εκτιμάται πως θα δημιουργήσει η κίνηση της Nova να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου σχήματος έχοντας και την υποστήριξη του ομίλου Βαρδινογιάννη.
Μία κίνηση που γίνεται σε μία περίοδο όπου και οι δύο άλλοι, μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Cosmote και Vodafone, δείχνουν να στηρίζουν πολλά στη διεκδίκηση έργων πληροφορικής προκειμένου να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ενός νέου κοινοπρακτικού σχήματος με την επωνυμία Nova ICT, στο οποίο εκτός της Nova θα συμμετέχει και εταιρεία που έχει την υποστήριξη του ομίλου Βαρδινογιάννη. Οι δύο πλευρές θα έχουν από 50% συμμετοχή στην κοινοπραξία με τη Nova να συνεισφέρει ουσιαστικά το τμήμα της εταιρείας που είναι υπεύθυνο για τη διεκδίκηση και υλοποίηση έργων πληροφορικής στον δημόσιο τομέα. Επικεφαλής του νέου σχήματος αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, ο οποίος ήταν ο διευθυντής του συγκεκριμένου τομέα στη Nova.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται η United Group, ήτοι ο όμιλος που ελέγχει τη Nova, και ο όμιλος Βαρδινογιάννη καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και ανακοινώσεις η United Media, θυγατρική της πρώτης, έχει αποκτήσει το 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και το 25% του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel.
Το νέο σχήμα αναμένεται να μπει δυναμικά στον χώρο των μεγάλων έργων πληροφορικής. Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μία σειρά από έργα υποδομών στο ελληνικό Δημόσιο, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ μόνο για αυτά που πρόκειται να προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες.
Αξίζει να επισημανθεί ότι την τελευταία τριετία οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν εμπλακεί στη διεκδίκηση των μεγάλων έργων πληροφορικής ως επικεφαλής κοινοπραξιών με σχεδόν το σύνολο των μεγάλων system integrators της χώρας. Ο λόγος που ηγούνται αυτών των κοινοπραξιών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς πληροφορικής, είναι πως διαθέτουν την ρευστότητα που απαιτείται για την έκδοση των σχετικών εγγυητικών επιστολών αλλά και για την αρχική χρηματοδότηση της υλοποίησης αυτών των έργων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι κατά το α’ τρίμηνο του 2023 οι ισχυρές επιδόσεις στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (ICT) είχε ως αποτέλεσμα η κατηγορία των «λοιπών εσόδων» να αυξηθεί κατά 12,3% στα 146,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από παροχή system solutions αυξήθηκαν κατά 16,5% στο τρίμηνο. Επιπλέον, πρόσφατα η Vodafone Ελλάδος ανακοίνωσε ότι η αξία των συμβάσεων της με δημόσιους οργανισμούς για το προηγούμενο οικονομικό έτος (Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023) ξεπέρασε το ορόσημο των 200 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι πολλά από τα μεγάλα έργα πληροφορικής περιλαμβάνουν πλέον και δικτυακές υποδομές, όπως είναι αυτές που σχετίζονται με το cloud, με αποτέλεσμα να απαιτείται και η συμμετοχή τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην υλοποίηση τους.
Επιχειρηματικό λογισμικό
Την ίδια στιγμή, κινητικότητα συνεχίζει να υπάρχει και στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού με τους μεγάλους «παίκτες» να συνεχίζουν τις εξαγορές και τις επεκτατικές κινήσεις τους. Ένας λόγος που η κινητικότητα παρουσιάζεται έντονη είναι και πάλι το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και το νέο ΕΣΠΑ, καθώς περιλαμβάνουν μία σειρά από δράσεις για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων -ειδικά των μικρομεσαίων- της χώρας. Αυτό αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού όπως είναι η Epsilon Net, η SoftOne και η Entersoft.
Και οι τρεις αυτοί «παίκτες» έχουν προχωρήσει σε ουκ ολίγες εξαγορές τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν τέτοιου είδους κινήσεις. Πρόσφατο παράδειγμα η απόκτηση την περασμένη εβδομάδα από την Epsilon Net της Neterra με την εξαγορά αυτή να είναι η τρίτη μέσα στο 2023.