Οι ψηφιακές δεξιότητες που ζητά η νέα αγορά εργασίας
Tα τελευταία χρόνια, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα. H αγορά εργασίας αλλάζει διαρκώς, με ταχείς ρυθμούς και σε απόλυτη σύμπλευση με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ως κοινωνία, καλούμαστε να προσαρμοστούμε στη νέα αυτή εποχή περνώντας σε ένα μοντέλο συνεχούς εκπαίδευσης, απόκτησης και αναβάθμισης νέων δεξιοτήτων, επαγγελματικής κινητικότητας και μετάβασης σε νέες καριέρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια για νέες ψηφιακές δεξιότητες έχει διττή σημασία. Αφενός δημιουργεί νέες δυνατότητες σε εργαζόμενους αλλά και ανέργους για να αναπτυχθούν επαγγελματικά και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, αφετέρου απαντά στην ανάγκη της αγοράς για κάλυψη θέσεων που απαιτούν ενεργή χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών.
Για την Ιουλία Κουρουπάκη, η πιστοποίηση σε ψηφιακές δεξιότητες και οι πρακτικές γνώσεις που απέκτησε σε πρόγραμμα που υλοποίησε το ReGeneration, με την υποστήριξη της Microsoft, ήταν το διαβατήριο για να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει μια θέση εργασίας στην τεχνολογία, αφήνοντας πίσω της το marketing.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς κατάφερε να αποκτήσει πιστοποίηση στις ψηφιακές δεξιότητες η Ιουλία Κουρουπάκη:
Οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν βασικό πυλώνα της επενδυτικής πρωτοβουλίας GrforGrowth της Microsoft που στηρίζει την Ελλάδα στην ψηφιακή της μετάβαση και δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. H έμφαση που δίνει η εταιρεία στις ψηφιακές δεξιότητες δεν είναι τυχαία: Σύμφωνα με τον Δείκτη Digital Futures Index της Microsoft, που αποκαλύπτει συσχετίσεις μεταξύ ψηφιοποίησης και οικονομικών και κοινωνικών οφελών, οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με υψηλότερα επίπεδα ψηφιακών δεξιοτήτων και ενεργή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πιο παραγωγικοί, κερδίζουν περισσότερα, παράγουν περισσότερη καινοτομία και έχουν, γενικά, καλύτερη ποιότητα ζωής.
Στο πλαίσιο του GrforGrowth, η Microsoft έχει θέσει για την Ελλάδα έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο: Να παρέχει 100.000 εκπαιδεύσεις σε ψηφιακές δεξιότητες μέχρι το 2025 σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς και οργανισμούς. Ήδη, σήμερα, περισσότεροι από 40.000 χιλιάδες άνθρωποι έχουν επωφεληθεί, ανάμεσα τους 10.000 χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι, 5.000 στελέχη και υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης και 1.000 άνεργοι.
Οι ψηφιακές εκπαιδεύσεις της Microsoft δεν απευθύνονται μόνο σε ανθρώπους που βρίσκονται στην ακμή της επιχειρηματικής και επαγγελματικής τους ζωής αλλά παρέχονται σε όλους, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Για παράδειγμα το DiGiYouth Initiative, αποτελεί σύμπραξη της Microsoft με το ReGeneration, και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης για νέες και νέους απόφοιτους, με στόχο τη μείωση της νεανικής ανεργίας. Το πρόγραμμα εστιάζει στην εκμάθηση και ανάπτυξη περιζήτητων πλέον ψηφιακών δεξιοτήτων (up/reskilling) και έχει δημιουργηθεί με στόχο να βοηθήσει ουσιαστικά τους συμμετέχοντες στα επαγγελματικά τους βήματα, τοποθετώντας τους αργότερα σε καίριες θέσεις στην αγορά εργασίας.
Στα προγράμματα έχουν πρόσβαση νέες και νέοι από όλη τη χώρα - οι ακαδημίες που έχουν ολοκληρωθεί ήδη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επωφελούμενους από Δράμα, Κρήτη, Ρόδο, Σέρρες, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Ήδη το σύνολο των αποφοίτων – ποσοστό 100% - από της Ακαδημίες του DiGiYouth όπως το «ReGeneration Academy 4 Women in Tech» και το «ReGeneration Academy on Cloud Tools & Technology», βρήκαν εργασία και πλέον καλύπτουν οργανικές θέσεις σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα.
Οι ψηφιακές δεξιότητες φέρνουν περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία
Βασική επιδίωξη του GrforGrowth είναι να βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να εργαστούν στον τομέα της τεχνολογίας. Άλλωστε, οι γυναίκες εμφανίζονται έτοιμες να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες ευκαιρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξαιρετικά μεγάλη συμμέτοχή γυναικών σε διαφορετικά προγράμματα εκμάθησης δεξιοτήτων που στηρίζει η Microsoft: To 54% των επωφελούμενων από το Πρόγραμμα που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, με στόχο την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, ήταν γυναίκες. Περισσότερες από 640 γυναίκες - νέες απόφοιτες πανεπιστημίων - επωφελήθηκαν από τα προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του GrforGrowth, σε συνεργασία με το ReGeneration.
Στα δύο παραπάνω προγράμματα, αλλά και σε πολλά άλλα αντίστοιχα προγράμματα δωρεάν εκπαίδευσης που διαθέτει η Microsoft μέσω του GrforGrowth, δεν απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού. Ωστόσο, η συμμετοχή σε αυτά αυξάνει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για μία γυναίκα ώστε να διεκδικήσει θέσεις εργασίας σε μία αγορά που «διψάει» για συγκεκριμένες εξειδικεύσεις.
Οι ψηφιακές δεξιότητες απαραίτητες και για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Οι «πράσινες» ψηφιακές δεξιότητες γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητες για τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, σε κάθε τομέα της οικονομίας. Ωστόσο, στην αγορά εργασίας υπάρχει σοβαρό έλλειμα τέτοιων δεξιοτήτων. Σύμφωνα με την έκθεση "LinkedIn Green Jobs", ενώ οι πράσινες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 8% μεταξύ 2015 και 2021, η αντίστοιχη δεξαμενή ταλέντου αυξήθηκε μόνο κατά 6%.
Η Microsoft, αναγνωρίζοντας ότι η τεχνολογία και οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, διαθέτει πλέον δωρεάν και στα ελληνικά εκπαίδευση και πιστοποίηση σε «πράσινες ψηφιακές δεξιότητες» (Green Skills).
Η εκπαίδευση και η πιστοποίηση είναι διαθέσιμες για όλους, μέσω του Microsoft Sustainability Learning Centre, του LinkedIn και του Inco Academy και αποτελούν ιδανική ευκαιρία τόσο για νέους απόφοιτους, όσο και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στοχεύουν στην επιμόρφωση (upskilling) των εργαζομένων τους.
Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα εξοπλίζουν τους επωφελούμενους με τεχνογνωσία για τη δημιουργία βιώσιμων ψηφιακών λύσεων και ειδικότερα για στρατηγικές βιώσιμου σχεδιασμού, δημιουργία πιο φιλικών στο περιβάλλον υπηρεσιών, λύσεων και προϊόντων και για αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων, με στόχο τη μείωση του αρνητικού αποτυπώματος στο περιβάλλον.