TECH

Τα σχέδια της Epsilon για τον επόμενο γύρο ανάπτυξης της

Τα σχέδια της Epsilon για τον επόμενο γύρο ανάπτυξης της

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους όρους του παιχνιδιού στην ελληνική αγορά πληροφορικής».

Με τη φράση αυτή, την οποία επανέλαβε δύο φορές ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net, Γιάννης Μίχος θέλησε να δώσει τον τόνο για τα βραχυπρόθεσμα αλλά και τα μεσοπρόθεσμα πλάνα του ελληνικού ομίλου πληροφορικής κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας ενημέρωσης των οικονομικών αναλυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχο, ο βασικός στόχος της Epsilon Net είναι η περαιτέρω ενίσχυση των μεριδίων αγοράς της. Για να τον πετύχει αυτό, υπάρχουν τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί: ο πρώτος είναι η οργανική ανάπτυξη με τον όμιλο να επιδιώκει τόσο να διευρύνει το πελατολόγιο της, το οποίο ξεπερνά τις 132 χιλιάδες εταιρείες, όσο και να αυξήσει τα έσοδα ανά πελάτη προσφέροντας επιπλέον λύσεις και υπηρεσίες στις επιχειρήσεις που ήδη αξιοποιούν προϊόντα της Epsilon Net. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, το α’ τρίμηνο του 2023 δείχνει να κινείται με ρυθμούς αντίστοιχους με εκείνους του 2022 και τα έσοδα να έχουν αυξηθεί κατά 47% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Σημειώνεται ότι το 2022, η Epsilon Net παρουσίασε ενοποιημένα έσοδα ύψους 75,11 εκατ. ευρώ (+48,69%) με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 25,05 εκατ. ευρώ (+65,99%) και τα καθαρά κέρδη στα 18,30 εκατ. ευρώ (+69,81%).

Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι εξαγορές. Ο όμιλος της Epsilon Net έχει φθάσει πλέον να απαριθμεί 24 εταιρείες με τις εξαγορές το 2022 να ανήλθαν σε 6, ενώ το 2023 ξεκίνησε με την εξαγορά της Ορόσημο Πληροφορική με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ισχυρή παρουσία σε Ρουμανία και Βαλκάνια. Ο κ. Μίχος ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις και για νέες εξαγορές χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους τομείς θα είναι αυτές. Αυτό που επεσήμανε αρκετές φορές ήταν πάντως ότι η Epsilon Net αναζητά εταιρείες που λειτουργούν συμπληρωματικά προς το υπάρχον χαρτοφυλάκιο με τις κάθετες αγορές να αποτελούν βασικό κομμάτι του ενδιαφέροντος του ομίλου. «Κάθε εξαγορά αποτελεί κομμάτι ενός παζλ με στόχο την παροχή μίας πλήρης λύσης» ανέφερε ο κ. Μίχος.

Ο επικεφαλής της Epsilon Net δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο εξαγορών εκτός Ελλάδας καθώς η περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό είναι ένας άλλος πυλώνας. Ο όμιλος έχει γραφεία στην Κύπρο και στη Ρουμανία με την τελευταία να πρόκειται να αποτελέσει τον κόμβο της Epsilon Net για τα Βαλκάνια. Ο κ. Μίχος επεσήμανε πάντως ότι στο πελατολόγιο της Epsilon Net περιλαμβάνονται επιχειρήσεις με παρουσία σε 150 χώρες, απόρροια κατά κύριο λόγο της πορείας των εταιρειών του ομίλου που δραστηριοποιούνται στο χώρο της φιλοξενίας και του τουρισμού.

Ο τέταρτος πυλώνας ανάπτυξης είναι αυτός του fintech. Η Epsilon Net έχει ανακοινώσει τη στρατηγική συνεργασία της με την Εθνική Τράπεζα και τα πλάνα δείχνουν να είναι αρκετά φιλόδοξα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, η διοίκηση της Epsilon Net απέφυγε να γνωστοποιήσει πότε θα δούμε τα πρώτα κοινά προϊόντα και λύσεις, επεσήμανε, όμως, ότι αναμένει σημαντικά έσοδα από το 2024, ενώ σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του αποκαλούμενου banking as a service. Μάλιστα, ο κ. Μίχος ανέφερε ότι ένας από τους μελλοντικούς στόχους είναι η εξέλιξη του επιχειρηματικού μοντέλου software as a service που υλοποιεί η Epsilon Net σε εκείνο του banking as a service.